Madame Tussauds

Utan att överdriva är Madame Tussauds vaxkabinett en av Londons mest kända sevärdheter och största turistattraktioner. Vaxkabinettet är en utställning med vaxdockor som föreställer allt från nutida kändisar till historiska betydelsefulla personer från alla hörn av världen.

Ända sedan 1884 har Madame Tussauds vaxkabinett legat på samma plats som det gör idag. Kabinettet i London är även huvudkontor för hela företaget som förvaltar vaxdockorna. Ifall man befinner sig i andra städer än London och ändå vill se vaxdockor finns det mindre kabinett att skåda runt om i världen. Du kan bland annat besöka Madame Tussaud i Hong Kong, Las Vegas, New York och Amsterdam. Det finns även en filial i Berlin och en i Hollywood.

Vem var Madame Tussaud?

1761 föddes en dam i Strasbourg. Hennes pappa gick bort innan hon ens hann födas eftersom han var soldat i sjuårskriget. När det tragiska inträffade flyttade modern till Bern och fick ett jobb hos en känd läkare. För att göra en lång historia kort använde läkaren vaxfigurer för att visa upp olika anatomiska läror och konsten hur man tillverkade dessa gick i arv till Madame Tussaud, eller Marie som hon egentligen hette. När läkaren gick bort fick Marie ärva samlingen som hon därefter ställde ut i London.

Kända ansikten på Madame Tussauds

Raden med kända ansikten man kan stöta på hos Madame Tussaud är lång. Det rör sig om allt från Englands drottning och påvar till kända sportprofiler och såklart många andra artister och kändisar. Många gånger åker kändisarna till sina egna statyer för att ta kort med sig själva. Likheten är fantastiskt slående! En välkänd bild finns på den kända indiska skådespelaren Hritik Roshan när han står bredvid sig själv och poserar.

Besök Madame Tussauds hemsida >>