Rom – Den eviga staden

Rom är en fantastisk stad som ger besökaren en resa genom historien. Vi möts av en tidsenlig skepnad av Rom, blandat med en magisk inblick hur stadens invånare levde för två tusen år sedan.

Panorama över RomHela Rom är fullt av fantastiska byggnader och arkitektur som har bevarats sedan romarrikets glansdagar för ca 2000 år sedan. Samtidigt är Rom en storstad med ett intensivt stadsliv som ständigt pulserar. Ibland är kontrasten mellan gammalt och nytt väldigt skarp: Det är extra tydligt när en tusenårig vacker byggnad är inringad av en tutande bilkö utan ände, med ivrigt gestikulerande bilförare, som tillfälligt glömt bort stadens skönhet.

Circus Maximus

Circus Maximus var en jättearena med en kapacitet för 150 tusen åskådare, som kom för att se olika typer av underhållning. Idag återstår välbevarade lämningar och är öppen för allmänheten, samt avvänds än idag som värd för olika konserter och evenemang.

Colosseum

Colosseum är en nästan två tusen år gammal amfiteater, och är den största som någonsin byggts. Den jättelika byggnaden var färdigbyggd år 80, med en kapacitet för ca 80 tusen åskådare. Colosseum stod som värd för en rad olika barbariska spektakel som roade romarrikets invånare:

  • Gladiatorspel
  • Djurjakt
  • Avrättningar
  • Olika spektakel

Fotboll i Italien är religion

Nutidens gladiatorspel utspelar sig på fotbollsplanen. Gå på fotboll i Italien är en fantastisk upplevelse då man får en intressant inblick i det heta italienska temperamentet. I Rom så tillbedjas två fotbollslag, antingen A.S. Roma eller SS Lazio. Vi besöker en match mellan Lazio och Atlanta.

Lazio spelar inte sin bästa fotboll i första halvlek. Supportrarna upplevs som nervösa och lite missnöjda, och gestikulerar vilt mot varje domslut som går dem emot. Precis i början av andra halvlek så får Lazio en frispark i ypperligt läge precis utanför straffområdet, och den misströstande publiken tystnar plötsligt och fylls av hopp. Stjärnan Ciro Immobile redo att slå frisparken, och med fokuserad blick och noggrann ansats står han redo. Hela Olympiastadion är knäpptyst, och alla blickar riktas mot Immobile. Han skjuter frisparken och bollen knorrar sig vackert över muren och touchar ribban innan bollen sitter i närmsta krysset, utom räckhåll för Atlantas målvakt.

Olympiastadion exploderar i ett öronbedövande extatiskt utbrott, publiken pussar blint omkring sig av glädje, själv får jag en blöt puss på kinden av en romersk äldre herre. Han var givetvis ett hängivet Lazio-fan. Kanske hade han spelat på matchen på nån av alla de bästa bettingsidorna, han tittade på mobilen lika mycket som matchen. Matchen slutar 1-0 till Lazio och publiken beger sig leende hemåt.

Spanska Trappan

Den Spanska Trappan syns på lång väg och är omöjlig att missta med någon annan trappa. Den otroligt stor och praktfull. Den är en populär samlingsplats för både romare och turister, som gärna slår sig ned på ett trappsteg och vilar benen. Spanska Trappan är vackert belägen på en piazza, strax bakom en marmorvit fontän som porlar. Allt är så inbjudande vackert, att man själv gärna sätter sig på ett trappsteg och njuter av Romkvällen.

Vatikanen – Peterskyrkan

Peterskyrkan i Rom är världens största kyrka och Vatikanens högsäte. Kyrkan är fylld med ovärderlig konst som bevarats föredömligt genom tidens gång. Med lite tur så kan man se påven sitta i ett litet fönster och vinka till romarna som stundom samlas utanför kyrkan för att få en skymt av honom.

En romersk vardag

arch of constantineRom har väldigt mycket mer att erbjuda än livligt stadsliv och tusenåriga byggnader. En liten avstickare från de kända byggnaderna så får man inblick i hur romarnas vardag utspelar sig idag. Staden är full av mysiga små gågator och piazzor där romarna gillar att samlas för att samtala på lunchen eller på kvällen när mörkret börjar falla. Allt är väldigt avslappnat och stillsamt på en piazza. Man hör endast ett stilla sorl av människor som samtalar om dagens händelser.

Det är väldigt stillsamt att befinna sig på en romersk piazza på kvällen. Vi gör som romarna, och sätter oss på ett kafé och avnjuter en kraftfull espresso, tillsammans med en skål gelato som smakar fantastiskt. Romarna vid borden bredvid är alla mitt i ivriga diskussioner om något mycket angeläget. Utan att förstå italienska så är det lätt att lista ut vad de pratar om, eftersom namn på välkända politiker och fotbollsspelare ideligen upprepas. Alla människor på piazzan pratar i munnen på varandra och ser ut att njuta av den ljumma vårkvällen. När klockan börjar närma sig elva på kvällen så blir piazzan allt glesare på människor som sakta börjar bege sig hemåt för att vila upp sig för nästa dag i Rom.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är Roms största och mest iögonfallande fontän som är ett riktigt konstverk. Ett stycke filmhistoria utspelar sig i filmen La Dolce Vita (1960), där den svenska skådespelerskan Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi, i en mycket berömd filmscen.