Berlin reseguide

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa. Under 2000-talet har staden verkligen levt upp och är nu ett givet mål för en weekend-resa, för såväl ung som gammal. Berlin har nämligen mycket att bjuda på. Den historieintresserade behöver inte gå många meter mellan historiskt intressanta byggnader och monument. Från paradgatan Unter den Linden, med Brandenburger Tor i bakgrunden, har man ett bra utgångsläge för att besöka många sevärdheter. Berliner Dom, kyrkoruinen Gedächtniskirche och det enorma köpcentret KaDeWe är alla värda ett besök.

Vill man bara slappna av är en båttur på floden Spree eller en fika på något av de trendiga caféerna på Prenzlauer Berg utmärkta val. Det är också på Prenzlauer Berg man hittar den godaste och mest prisvärda maten. Är man ute efter lite trendigare matställen är det dock torget Hackescher Markt man ska bege sig till.

Hur gör man då för att boka resor till Berlin? De flesta större resebolag anordnar reguljära weekend-resor till Berlin från ett antal flygplatser i Sverige. Man behöver alltså inte ta sig till Arlanda för att flyga på en weekend-resa till Berlin. Även flera av de så kallade lågprisbolagen flyger reguljärt till Berlin, då från lite mindre flygplatser. Med lågprisbolagen har man något större flexibilitet när det handlar om att anpassa längden på semestern. Dessutom är lågprisbolagen ofta mycket billigare än de traditionella bolagen. Flyger man med ett lågprisbolag ska man dock vara medveten om att flyget oftast landar på Schönefeld, en flygplats belägen en bit utanför stadskärnan.

Ett annat sätt att resa till Berlin är via nattåg från Malmö. Resan mellan Malmö och Berlin tar bara cirka nio timmar. Nattåget är det perfekta valet för den resenär som är flygrädd eller bara vill använda restiden för att vila upp sig inför sin semester. Givetvis kan man också boka anslutningståg från Stockholm och Göteborg.

Hotell i Berlin – 3 klassiska

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa för tillfället. Kriget är ett minne blott. I dag samlas kultur och nöje i fashionabla stadsdelar med det klassiskt berlinska sättet att leva. Berlin är en upplevelse, oavsett om man tar en flodbåt genom staden, besöker trendiga Prenzlauer Berg eller bara strosar omkring på shoppinggatorna. Historiens vingslag märks överallt. Vill man ha en klassisk hotellvistelse, under vilken vistelsen blir en del av upplevelsen av staden, ska man definitivt ta in på något av de många anrika hotell som kantar gatorna i centrala Berlin. Här är tre klassiska hotell i Berlin.

Regent Berlin

Detta femstjärniga hotell bjuder på en i det närmaste oöverträffad lyx samtidigt som en hotellvistelse inte behöver bränna stora hål i plånboken. Regent Berlin ligger mitt i Berlin, på gångavstånd till bland annat Pergamentmuseet, Brandenburg-porten och Checkpoint Charlie Museum. Med ett spa, en restaurang, café och bar kan dock själva hotellvistelsen bli en upplevelse i sig. All tänkbar lyx går att köpa till. Inredningen är klassisk, med kristallkronor, marmorgolv och stora öppna spisar.

Till bokningen >>

Rocco Forte Hotel de Rome

I en storslagen byggnad i klassisk tysk-romersk stil, i centrala Berlin, ligger Rocco Forte Hotel de Rome inhyst. Hotellet är femstjärnigt och det förstår man snart när man kliver innanför hotellets portar. De gemensamma ytorna i lobbyn, spaavdelningen och restaurangen är inredda i klassisk stil, med exklusiva material och stora pelare. Restaurangen är faktiskt en riktig sevärdhet. Den är inredd i romersk stil med mosaikgolv, rikt utsmyckade väggar som kantas av pelare och en takhöjd som är enorm. De enskilda rummen är mer modernt inredda och har alla tänkbara bekvämligheter.

Till bokningen >>

Hotel Adlon Kempinski

Ett lyxhotell med superservice – så brukar Hotel Adlon Kempinski klassificeras. Denna pärla bland Berlins mångfald av hotell ligger relativt centralt, på gångavstånd från bland annat Riksdagen och Brandenburg-porten. Som hotellgäst får man kostnadsfritt utnyttja hotellets spa, gym och inomhuspool. Hotellrummen finns i olika stilar, så har man några speciella önskemål på design, så ska man definitivt se om det finns något rum som faller extra väl i smaken.

Till bokningen >>

Längre vistelse i Berlin

Berlin är en riktig storstad och för de flesta som kommer hit räcker det inte med en weekend, eller ens en vecka för att börja upptäcka vad staden har ett erbjuda. Här känner man genast av den ständigt påtagliga närheten till historiska byggnader och monument, för att inte tala om spåren av efterkrigstidens Berlin. Vandra runt i staden och du är garanterad att någon gång korsa den dubbla rad av gatstenar som numer märker ut var Berlin-muren en gång stod. På Mühlenstraße i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg står 1.3 km av muren kvar som ett monument över fred. East Side Gallery kallas denna del av muren eftersom den består av 105 målningar av konstnärer som utfördes 1990, året efter att muren föll. Idag utgör East Side Gallery inte bara den längsta bevarade delen av Berlin-muren utan också världens längsta och äldsta konstgalleri. Visste du att det var demonstrationer, “måndagsdemonstrationerna“, i staden Leipzig, som ligger knappt tjugo mil bort, som var en av de utlösande faktorerna till Berlinmurens fall?

East Side Gallery Berlin

Konst och gatukonst är en av Berlins kännetecken och vare sig du gillar graffiti eller klassiska målningar finns här mycket att se och upptäcka. Tycker man om att shoppa finns i de olika stadsdelarna dels märkeskläder och varuhus men också väldigt mycket vintage och andrahandsaffärer. På vår och sommar öppnar staden upp sig och man finner kaféer och barer överallt, för att inte tala om de kända sandstränderna som etableras runt om i
staden, där man med fördel kan njuta av en kall öl. Stadens parker, speciellt den stora Tiergarten i centrum, vackra Treptower park och den mindra innerstadsparken Görlitzer Park lockar till picknick och bollspel under lata sommardagar.

Görlitzer Park Berlin

Berlin är populärt som studieort med två stora universitet. Att plugga utomlands här är kostnadsfritt men för den som inte redan talar flytande tyska kan det vara en bra idé att ta en språkkurs innan man ansöker till högre studier. Berlin lockar årligen tusentals språkstuderande med ett stort antal språkkurser för alla åldrar och nivåer. En språkkurs är ett perfekt sätt att både uppleva mer av staden samt utveckla sina tyska kunskaper. De
kurser som erbjuds i Berlin är från 16 år och uppåt, utan övre åldersgräns. Längden på kursen bestämmer man på egen hand, från 1 vecka upp emot ett år i längd. Eftersom kurserna ofta har ett fokus på det tyska språket så som det används i den lokala kulturen lär man sig inte bara om grammatik och vokabulär, utan också om den tyska historien och kulturen.

Med språkresor i Berlin välkomnas såväl resenärer som vill ha en annorlunda och aktiv semesterresa, till språkstuderande som vill studera utomlands under en tid. Det studerar och arbetar ett stort antal svenskar i Berlin idag, många är yngre och nyinflyttade men här finns också ett etablerat svenskt umgänge. Vid de nordiska ambassaderna i Berlin serveras svensk mat och man kan se utställningar av svenska konstnärer, bland mycket annat. Berlins närhet till Sverige gör det till en lockande bostadsort i stil med London, men erbjuder också en mycket lugnare atmosfär och billigare boende än Storbritanniens populära huvudstad.