Ancona Reseguide & Hotell

ancona italien reseguideAncona är, precis som många andra städer på kusten mot adriatiska havet, en mycket gammal stad. Förmodligen grundades staden redan ett par hundra år f.Kr. Det var grekiska sjöfarare som grundade staden och gav staden dess namn.

Genom historien har Ancona varit centrum för mängder av riken och furstendömen. En anledning till stadens betydelse har varit den naturliga hamnen. Även idag spelar hamnen en stor roll, både för passagerartrafik och godstrafik. Ancona har många fina hotell som du bekvämt kan välja för din resa.

Hotell i Ancona

nh ancona hotelAnconas storlek (cirka 100 000 invånare) gör att hotellutbudet givetvis är något begränsat. Det finns emellertid ett tiotal utmärkta hotell i staden, i olika prisklasser och med olika servicenivåer. Eftersom priserna för en hotellvistelse i Italien är betydligt lägre än för motsvarande hotell i Sverige kan du även med en snål budget bo riktigt bra.

Förstaklasshotell i Ancona

Ancona har två hotell av bästa märke, nämligen NH Ancona och Grand Hotel Passetto. NH Ancona, som är ett hotell med betyget 4+ enligt den internationella hotellskalan, ligger mycket vackert på en av kullarna i staden. Från hotellet har du utsikt över både havet och turisthamnen. De totalt 89 rummen är alla inredda i en klassiskt kontinental stil. Servicen är utmärkt och Grand Hotel Passetto är en favorit bland turister som önskar lyx och flärd på semestern. Många av rummen har utsikt över Adriatiska havet. De rum som vetter åt andra sidan har i stället utsikt över hotellets trädgård och utomhuspool.

Mellanklasshotell

Precis i närheten av järnvägsstationen i Ancona ligger flera utmärkta hotell i mitten av skalan. Hotel Fortuna och Hotel Della Rosa ligger nästan vägg i vägg med varandra och om du vill bo bra och samtidigt ganska billigt är dessa två hotell att rekommendera. Du bor i enkelt inredda men ändå bekväma rum och får utmärkt service. Notera dock att det är cirka tre kilometer från dessa två hotell in till Anconas gamla stadskärna. Vill du bo mer centralt kan du välja det trestjärniga Hotel Milano som är ett gemytligt litet familjeägt hotell med närhet till alla attraktioner i Ancona.

Budgethotell

Det finns en handfull budgethotell av bra standard i och omkring Ancona. Även om du inte betalar särskilt mycket för boendet får du dock god service. Gratis Wi-Fi och frukost är normalt sett standard. Några av budgethotellen erbjuder boende i lägenheter med fullt utrustade pentryn.

Anconas Uråldriga monument och byggnader

Ancona är ett paradis för den som älskar att strosa omkring och se lämningar från en svunnen tid. Här finns hundratals spännande monument och byggnader, varav vissa dateras ända till Romartiden. I hamnen finns en triumfbåge uppförd under kejsar Trajanus tid. Den är 18 meter hög, tillverkad helt i marmor, och räknas som en av de mest välbevarade romerska triumfbågarna i världen. Av den gamla fästningen i staden återstår inte mycket, men murarna vid hamnen står kvar i nästan orört skick.

Katedralen i Ancona är kanske stadens främsta sevärdhet. Den uppfördes ursprungligen som en basilika under 600-talet och gjordes under 1000-talet om till en katedral. Den är byggd som ett grekiskt kors, helt i gråsten och har en kupol över mittskeppet. Katedralen överblickar staden Ancona och bukten utanför hamnen.

Nöjen och mat

När det gäller restauranger och kvällsliga nöjen har Ancona något för alla smaker. En specialitet från staden är brodetto, som är en sorts fiskgryta som måste innehålla exakt 13 olika typer av fisk. Brodetto marchigiano är en annan specialitet som har med fisk att göra. Spaghetti à la vongole (spaghetti med musslor) är perfekt mat för att orka med långa strapatser på stan.

Kvällsnöjena är centrerade kring gatorna i gamla staden och de delar av hamnen som ligger mot stadskärnan till. Med en befolkning på över 100 000, varav en stor andel yngre, saknas inte direkt möjligheter att gå ut och dansa eller bara ta ett glas vin.

Flygresor till Ancona

ancona badstränder vid havetDen italienska staden Ancona, belägen vid Adriatiska havet, är en trevlig stad som bjuder på såväl god mat och dryck, bad och strandliv som kulturella och historiska sevärdheter. Ancona har inte direkt varit i centrum för den svenska turismen till Italien på senare år, men intresset för Ancona som resmål ökar och möjligheterna att boka flygresor till Ancona blir ständigt bättre.

Det finns dock fortfarande något begränsade möjligheter att hitta flygresor till Ancona och antalet platser på planen är långt ifrån stort. Ett tips är alltså att du är ute i god tid med bokningen så du inte blir utan biljett. Priset för själva flygbiljetten behöver dock inte vara särskilt betungande. Med direktflyg tar resan cirka 2 timmar och 45 minuter.

Flygbolag med flygresor till Ancona

Ryanair är det bästa valet om du vill flyga till Ancona. Du flyger från Stockholm Skavsta (Nyköping) direkt hela vägen till Italien. Den enda nackdelen är egentligen att antingen att du bara kan flyga till och från Ancona på onsdagar och lördagar.

Du har också möjligheten att flyga till Ancona med italienska Alitalia eller tyska Lufthansa. För flyg med Alitalia får du räkna med mellanlandningar i antingen Paris och Rom eller både och. Med Lufthansa gör du minst en mellanlandning i Tyskland.

Flygplatser i Ancona

Anconas flygplats går under namnet Ancona Falconara Airport. Flygplatsen ligger cirka 12 km väster om Ancona i den lilla staden Falconara Marittima. Det är en flygplats som inte tar emot särskilt många landningar varje år, men den har faktiskt en landningsbana på hela tre kilometer.

Du tar dig enkelt från flygplatsen in till centrala Ancona, antingen med tåg, buss eller taxi. Järnvägsstationen Castelferretti ligger i direkt anslutning till flygplatsen och tågresan in till Ancona tar inte mer än en kvart. Även bussterminalen ligger precis intill flygplatsen.

One thought on “Ancona Reseguide & Hotell”

Comments are closed.