Munchen Reseguide

München är mer än bara Oktoberfest. Visst, staden är världsberömd för sin ölfestival som pågår under två veckor, men huvudstaden i Bayern har så mycket mer att bjuda på, året om.

München ligger precis norr om de bayerska alperna, vid floden Isar. Staden grundades för cirka 900 år sedan och de historiska vingslagen är fortfarande mycket påtagliga. Samtidigt är München en modern stad, med moderna monument som Allianz Arena och BMW Welt.

Sevärdheter i München

Gammalt och nytt samsas i en skön blandning i München. Tre av de mer moderna sevärdheterna har alla med biltillverkaren BMW att göra. Det handlar om BMW:s huvudkontor, med sin cylinderform, det angränsande museet samt spektakulära BMW Welt. BMW Welt är ett måste för den som älskar bilar.

Bland lite mer traditionella sevärdheter kan räknas Frauenkirke, Nymphenburg slott och Marienplatz. Frauenkirke är en gigantisk kyrka i gotisk stil som bland annat är hem för mängder av mystiska kryptor. Nymphenburg slott är ett barockslott som räknas som ett av de finaste i Europa. Slottet är en imponerande syn och givetvis erbjuds guidade turer varje dag. Marienplatz är Münchens centrala torg med den ena mer storslagna byggnaden efter den andra. Marienplatz är ett självklart nav i staden.

Nöjen i München

München är en miljonstad som erbjuder alla tänkbara nöjen för alla smaker. Att hitta en bra restaurang är ingen konst och du behöver absolut inte nöja dig med traditionell bayersk husmanskost. Det finns mängder av restauranger med en internationell meny att välja mellan. Utelivet är varierat och framför allt mycket omfattande. München kanske inte kan mäta sig med nöjesmetropolen Berlin när det gäller antalet nöjesställen per capita, men staden ligger inte långt efter.

Flyg till München

Det är flera flygbolag, både traditionella och lågprisbolag, som flyger direkt till München från Sverige. Flygplatsen Flughafen München Franz Josef Strauss ligger cirka tre mil norr om centrum.