Kom ihåg reseförsäkringen

När du bokar en resa är kanske försäkringen inte det första du tänker på. Du har förmodligen fokus på att hitta det bästa hotellet och det lägsta priset. Att glömma reseförsäkringen kan dock vara ett stort misstag. Du riskerar att stå oskyddad om någonting skulle hända på resan. Det kan inte bara innebära betydande obehag. Du kan även vara tvungen att betala för läkarvård och andra kostnader ur egen ficka.

Reseförsäkring genom hemförsäkring

Om du har en hemförsäkring eller villahemförsäkring, ingår en allmän reseförsäkring i försäkringen. Detta försäkringsmoment går ofta under namnet reseskydd. Med ett reseskydd får du ersättning för läkarvård och andra merkostnader när du befinner dig utomlands. Du kan även få ersättning för stöld och andra skador på bagage och annat resgods. Ett reseskydd via hemförsäkringen gäller i 45 dagar.

Reseförsäkring genom kreditkort

Om du äger ett kreditkort eller betalkort har du i vissa fall möjlighet att få en kompletterande reseförsäkring genom att betala hela eller delar av resan med kortet. Exakt hur mycket du måste betala beror på kortutgivarens/bankens villkor. Normalt kan man säga att du måste betala minst 75 procent av resans pris med kortet. Det är en kompletterande försäkring det handlar om. En reseförsäkring du får genom ett kreditkort kan inte ersätta det skydd du får via hemförsäkringen.

Separat reseförsäkring

Om du vill vara helt säker på att få det bästa möjliga försäkringsskyddet när du är ute och reser i världen, bör du teckna en separat reseförsäkring. Det bör du också göra om du ska vara utomlands i mer än 45 dagar. Med en separat reseförsäkring får du tillgång till en mängd extra förmåner. Normalt betalar du till exempel ingen självrisk över huvud taget. Du får även ofta tillgång till en separat larmcentral som är öppen dygnet runt för att du ska få bästa möjliga service.

Tryggare med reseförsäkring på semestern

Innan du bokar resa och åker på semester behöver du tänka till när det gäller din trygghet. Att resa är kul, men kräver också att du tar lite extra ansvar utöver det vanliga i din vardag vad gäller trygghet och försäkringar. Här passar en reseförsäkring ypperligt och brukar faktiskt ingå utan att du behöver tänka på det, i alla fall om du har en hemförsäkring eller bokar resan med ett konto- eller kreditkort. Du behöver normalt sett inte nyteckna en försäkring om du redan har möjlighet till reseförsäkring genom dina befintliga försäkringar eller betalkort.

När du bokar och betalar minst 75% av din resa med betalkort MasterCard eller Visa brukar din kortutgivare (bank) bjuda på reseförsäkringen, kolla upp vad som gäller för dina betalkort innan du beställer. Om du är kund hos tex ICA banken och har deras Bankkort ingår reseförsäkringen i årsavgiften. I annat fall kan du såklart teckna en försäkring enskilt.

I reseförsäkringen ingår en rad fördelar som vanligtvis brukar vara:

  • Du får ett avbeställningsskydd vilket betyder att du kan få dina pengar tillbaka om du avbeställer resan.
  • Skulle ditt bagage bli försenat eller gå förlorat kan du få ersättning för det.
  • Om du har hyrbil och råkar ut för en olycka kan reseförsäkringen täcka självrisken upp till ett visst belopp.
  • Behöver du vägassistans och bärgning kan du få självriskersättning.
  • Innebär din flygresa mellanlandning kan ersättning ges om du missar anslutande flyg.
  • En rad andra skydd kan ingå som tex olycksfall, kolla upp vad som gäller för din reseförsäkring.

flygresa med Airbus