Brasilia Reseguide

Matnyttig och fullspäckad reseguide till Brasilia, huvudstaden i Brasilien. Läs om stadens historia, sevärdheter och hitta bra hotell.

Brasilia historia

Att det behövdes en ny huvudstad i landet var man överens om, varför man i 1891 tog ett formellt beslut om byggandet av den nya staden Brasilia. Ändå tog det närmare 60 år innan Brasilias ordentliga historia kunde ta sin början. Det var nämligen först under 1950-talet som Brasilias byggnationer tog fart.

Brasiliens huvudstad Brasilia har över 2,5 miljoner invånare och i stort sett alla bor i själva centralorten Brasilia, närmare bestämt 95 %. Brasilias historia börjar redan under kolonialtiden. Att det behövdes en ny huvudstad i landet var man överens om, varför man i 1891 tog ett formellt beslut om byggandet av den nya staden Brasilia. Ändå tog det närmare 60 år innan Brasilias ordentliga historia kunde ta sin början. Det var nämligen först under 1950-talet som Brasilias byggnationer tog fart. Presidenten som påbörjade Brasilias historia på riktigt genom att låta startskottet gå hette Juscelino Kubischek.

Arkitekterna slogs om hur Brasilia skulle utformas

Brasilias historia hade alltså en trög start. Även om beslutet om Brasilia togs 1950, skulle man naturligtvis låta en arkitekturtävling gå av stapeln för att fastställa Brasilias utseende. Först 1956 vanns denna historiska tävling av arkitekten Lucio Costa. Hans idé om att Brasilia skulle bestå av två axlar föll domarna i smaken. Brasilia skulle alltså bestå av en östvästlig axel där bostadsområdena skulle finnas och en axel med nord-sydligt läge där de offentliga byggnaderna som tillhörde departement och regering skulle placeras.

Men Brasilias historia rent arkitektmässigt innehöll fler personer: landskapets utformning stod Roberto Burle Marx för och de nämnda offentliga byggnaderna designades av Oscar Niemeyer. Brasilias blandade arkitektoniska historia märks, då staden präglas av både sydamerikans modernsim, trettiotalsarkitektur, glas och betong. Just inslaget med stora glaspartier kanske inte är det mest lyckade designexemplet i vår arkitekt historia, då Brasilias varma klimat påverkade materialet i stor utsträckning. Själva byggandet av Brasilia slog dock alla rekord och stod klar redan 21 april 1960 då den invigdes under pompa och ståt.

Brasilias nutida historia

Idag visar Brasilias nutida historia på skarpa kontraster mellan dyster fattigdom och glimrande utopi. Även om Brasilia byggdes för endast 500 000 invånare, bor där idag som sagt över 2,5 miljoner. Nästan hälften av dessa bor i slummen och kåkstäderna. Överbefolkningen och fattigdomen i Brasilia hör knappast till den del av stadens historia som landet är mest stolta över, men det pågår ändå ett visst arbete med att förbättra tillståndet i staden. Men, kontentan av Brasilias historia är dock att illusionen om staden som symbol för framgång och utveckling aldrig riktigt blev som grundaren Kubitscheks hade hoppats på.

Flyg och resor till Brasilia

Flyg

Kliar det i karnevalnerverna? Kanske ringer tonerna av en exotisk bossa nova i öronen? Då är det troligtvis dags att boka ett flyg till underbara Brasilien! Även om många väljer att åka till Rio de Janeiro eller Natal, så är huvudstaden Brasilia verkligen att rekommendera.

Inga direktflyg till Brasilia

Tyvärr är det svårt att hitta flyg som åker direkt mellan Stockholm och Brasilia och du får alltså som regel räkna med en eller flera mellanlandningar när du tar ett flyg till Brasilia. Själva flygtiden brukar då landa på runt 10-15 timmar, beroende på var flyget mellanlandar.

Resebolag som har charter flyg till Brasilien och Brasilia:

  • Fritidsresor
  • Ving
  • Apollo

Det finns också många mindre resebolag som har flyg till Brasilia och som har specialiserat sig på staden. Det är ju alltid trevligt att flyga med bolag som kan mycket om slutdestinationen Brasilia och därför kan guida dig i så stor mån som möjligt.

Priser för flyg till Brasilia

Priserna för en flyg resa till Brasilia kan variera ganska kraftigt. Vanligtvis får man dock betala runt 20 000 för en flyg biljett till Brasilia från Stockholm. Men kom ihåg att ju längre fram du planera in din resa, desto större blir chansen för att du kan komma undan lite billigare.

Praktiska detaljer inför din flygresa till Brasilia

När du tar ett flyg till Brasilia och är svensk medborgare behöver du inget visum, så länge du inte ska vara i landet mer än tre månader. Innan du bokar ditt flyg till Brasilia bör du dock kolla upp huruvida en vaccination rekommenderas eller ej. Ofta brukar vaccinering dock inte rekommenderas då du reser till Brasilia som ligger i syd-östra delen av landet, då det vanligtvis är i de norra delarna av landet som Malaria förekommer. Men du ska alltid kontakta din läkare innan du bokar ditt flyg till Brasilia, situationen kan ju nämligen ändras.

En sista praktisk detalj innan du hoppar på ditt flyg till Brasilia, är att inte fylla resväskorna, utan lämna plats för shopping. Brasilia är nämligen rena paradiset för den shoppinglystne och helst vill du förmodligen slippa att betala övervikt på flyg resan hem igen. Du behöver inte heller packa ner speciellt tjusiga kläder, då man som regel går omkring i shorts och t-shirt.

Hotell i Brasilia

Brasilias hotell och boende riktar sig först och främst till affärsmån och regeringsbesök. De flesta hotell och boende i Brasilia ligger i det som kallas Hotel Sectors samt läng Lago Paranoá. Vill du ha ett boende som ligger riktigt nära själva centrum av Brasilia kan du pröva Plano Piloto, som ligger nära de flesta shopping hallarna och restaurangerna. Vill du inte bo på ett vanligt hotell, utan önskar ett lite mer spartansk och annorlunda boende, kan du söka dig till Pantanal och bondgårdarna. Här kan du hitta mycket bekväma och lite spännande ”jungle lodges” att övernatta i. När du bokar hotell och boende i Brasilia, kom ihåg att lägga till 10% i dricks.

Brasilias allra första hotell

Det allra första hotellet i Brasilia heter Brasilia Plaza och designades av Otto Niemeyer, en välkänd arkitekt som utformat en mängd byggnader och hotell i Brasilia. Söker du ett historiskt boende under din vistelse i Brasilia är hotell Brasilia Plaza alltså det självklara alternativet. Dessutom är detta ett billigt boende, men ändå med bra kvalité.

Det mest sofistikerade hotellet i Brasilia

Vill du ha ett riktigt exklusivt boende under semestern i Brasilia är det utan tvekan Naoum Plaza Hotel som du bör välja. Detta hotell är en långvarig favorit bland många väletablerade personer både i Brasilien och runt om i världen. Exempelvis prins Charles, Fidel Castro och Nelson Mandela har alla någon gång valt hotell Naoum Plaza som sitt boende under besöket i Brasilia. Väljer du detta hotell kommer du varje dag få nya fräscha blommor levererade på rummet, högklassig service, fantastisk mat som till exempel en vidunderlig frukostbuffé.

Hotell i Brasilia med sportigt tema

Tycker du om att sporta? Då borde Academia de Tênis Resort i Brasilia vara valet för dig. Detta hotell var en gång i tiden blott en tennisklubb, men har idag utvecklats till att bli en fantastisk resort till ett relativt rimligt pris. Här finns boende i alla möjliga prisklasser, från budget till mer exklusivt. Dessutom finns här sex stycken restauranger att välja mellan från världens alla olika hörn. Utanför hotellet finns också stora grönområden perfekta för lite mer sportiga aktiviteter som tennis.

Hotell Kubistchek Plaza

Brasilias grundare, Juscelino Kubistchek, har också ett hotell i Brasilia, även om det inte är han själv, utan hans efterlevande, som äger det. Här får du alltså ett boende med lite skön brasiliansk historia i väggarna. Kubistcheks egna antikviteter pryder hotellet, väggarna är målade av konstnären Tomie Otake och rummen i övrigt har en modern dekor, med pastellfärger och träinslag. Här får du verkligen ett boende i Brasilia att njuta av.

Nattliv och nöje

Det råder delade meningar angående nattliv och nöje i Brasiliens huvudstad Brasilia. Vissa menar att utbudet av nöje och nattliv är stort, medan andra tycker att det är rent obefintligt. Kanske har sistnämnda bara letat efter nattlivet på fel ställe i Brasilia?

Var hittar man nattliv och nöje i Brasilia

Det är inte helt ovanligt att man har förlagt nattklubbarna och nöjespalatsen inne i shoppinghallarna i Brasilia eller i direkt anknytning till dem. Ett speciellt område i Brasilia som rekommenderas om du är ute efter nattliv och nöje är områdena kring Asa Sul och shoppingcentret som ligger vid South Lake, här finns flera bra diskotek och uteställen att välja mellan i Brasilia. I tillägg finns ett flertal biografer om man får lust att se en film.

Om du är ute efter nattliv och nöje i Brasilia både i form av pubar och uteställen finns det några som speciellt kan rekommenderas:

  • Gates Pub – vilken ska vara den äldsta puben i Brasilia. Gillar du musik som nöje är denna pub att rekommendera, då här ofta är liveband som spelar rock, funk och reggae, samt dansmusik tills det stänger.
  • Arena Futebol Clube – som namnet antyder har detta ställe vanligtvis inget att göra med nattliv och nöje, om inte fotboll räknas till det sistnämnda. Dock förvandlas stället under helgerna och blir till ett sprakande musikmekka, väl värt den lite längre taxituren dit.
  • Bar Beirut – vill du känna av nattlivet utomhus är denna bar i Brasilia ett fint alternativ. Här finns nämligen en gigantisk uteservering, fullpackad med ett lite ”edgier” klientel. Många homosexuella i Brasilia väljer detta ställe för sitt nattliv, men det är inget utpräglad homoclub och alla är välkomna.
  • Ciquita Bacana – denna ölhall är nog det mest trendiga stället när det gäller nattliv och nöje i hela Brasilia. Här samlas verkligen eliten och det vackra folket för att njuta av det goda livet och festen håller igång långt in på småtimmarna.

Andra typer av nöjen i Brasilia

Det finns såklart många andra alternativ för nattliv och nöje i Brasilia, som inte nödvändigtvis måste innehålla ett stökigt uteställe. Det finns som sagt gott om biografer i Brasilia, eller så kanske en biljardhall eller en stillsam pianobar kan locka? Ta kontakt med turistbyrån i Brasilia för att få tips om det bästa nattlivet och nöjena, så kommer du nog inte åka besviken ifrån Brasilia.

Restaurang och mat

Det är inte bara turister som lockas till Brasilia för dess fantastiska mat och restauranger, även övriga delar av landets invånare tar sig gärna en tur till Brasilia för att njuta av mat. I Brasilia hittar du mat och restauranger från både det lokala köket, samt den mer internationella maten.

Brasilia har också ett stort antal restauranger där du betalar din mat ”per kilo”, vilket kan vara en kul och lite udda grej att testa under semestern i Brasilia. Det är också vanligt med restauranger i bufféformat och ”ät allt du kan”. Specialiteten när det kommer till mat i Brasilia är fisk. Trots det stora utbudet av mat och restauranger, bör den sanne kulinaren resa utanför Brasilia, då den intressantaste och smakrikaste maten och restaurangerna inte direkt finns i Brasilia. Men, portionerna är stora och stämningen i topp hos de flesta restauranger i staden.

Restauranger med musik i Brasilia

Förutom att äta vill ju de flesta ha sig lite underhållning till måltiden, vilket inte är svårt att hitta i Brasilia. På restaurang Feitico Mineiro kan du njuta av goda kötträtter, till tonerna av levande Brasiliansk musik, allt från bossa nova till moderna låtar.

Äldre restauranger i Brasilia

En restaurang i Brasilia som serverar underbar mat och som har några år på nacken är La Chaumière. I över 40 år har denna mysiga lilla restaurang serverat fransk ”fine dining” i Brasilia. En maträtt som varmt kan rekommenderas är filet au poivre, en stek med grönpeppar och svampsås. Ägaren är brasilianare, men lagar fransk mat med fingertoppskänsla. En annan restaurang i Brasilia där känslan är äldre, är O Convento. Här blir du serverad mat i en 1700-tals inredd miljö, av servitörer utklädda till munkar. Känslan av att vara i ett kloster är oundviklig! Här finns också möjlighet att avnjuta sin mat utomhus på en fantastisk veranda.

Mat mitt i regnskogen

Är du på besök i Brasilia och vill få känslan av att äta mat mitt i Amazonas, bör du besöka restaurangen Oca da Tribo. Detta är en av de restauranger i Brasilia där man verkligen har lagt ner möda på inredningen. Taket på restaurangen är gjort av palmblad och i mitten av restaurangen finns en eldstad, som sprider ljuvlig värme. Maten på restaurang Oca da Tribo i Brasilia går inte heller av för hackor, här serveras allt från biff till vällagad vegetarisk mat.

Sport och aktiviteter i Brasilia

Brasiliens huvudstad Brasilia är visserligen inte ett lika populärt turistmål som Rio de Janeiro, vilket är synd. Här finns en hel del att uppleva och besöka, inte minst när det gäller sport och aktiviteter. När det kommer till sport och aktiviteter och fotboll har Brasilia två stora fotbollslag:

  • Brasiliense Futebol Clube
  • Sociedade Esportiva do Gama

Inget av dessa lag har dock varit något att skryta med när det gäller sport, då de inte haft speciellt stor succé i Brasilias första division i Brazilian Championship. Den största sport arenan för fotboll i Brasilia är Estádio Mané Serejao. Något som Brasilia kan vara stolt över när det gäller sport och aktiviteter är dock att de står nominerade som en av 18 kanditater till att hålla FIFA World Cup 2014.

I luften i Brasilia

Om du är intresserad av sporter i luften, som till exempel hängglidflyg, är Brasilia ett rätt naturligt val. Många åker till Brasilia för att utöva denna sport, då vädret är mycket gynnsamt på grund av luftens torrhet. Brasilia fick till och med hålla i aktiviteten Hang Gliding World Championship i 2003.

Övrig sport och aktiviteter i Brasilia

Runt Brasilia finns det gott om möjligheter till sport och aktiviteter ute i det fria. Vad sägs till exempel om en dagsritt på ponnys i ett vackert landskap med massor av olika aktiviteter inbokade på vägen? Eller en runda golf på enorma golfbanor? Även vatten aktiviteter och sport är mycket populärt i Brasilia och dess omnejd. Dyka, surfa, kitsurfning och snorkling är alla aktiviteter som är fina att utöva i Brasilia och i städerna runt omkring. Som regel brukar man också i Brasilia kunna låna/hyra utrustning för sport och aktiviteter, så du slipper ta med din egna hela vägen från Sverige. Var dock noga med att kolla upp detta innan din resa till Brasilia, så slipper du gå miste om att utöva sport och aktiviteter under din vistelse i staden.

Resor till Brasilia med tema sport

Om du vill köpa en paketresa till Brasilia där sport och aktiviteter redan ingår, finns det även sådana att tillgå. Bäst är att kolla med olika resebolag online om vilket utbud av sport och aktivitetsresor de har till Brasilia. Vanligtvis brukar man köpa både flyg, hotell och sport aktivitet i samma paket och får det både bekvämare och billigare på det viset.

Kultur och sevärdheter i Brasilia

Brasilia, Brasiliens häftiga huvudstad, bjuder på en mängd kultur och sevärdheter. Här finns allt från berömda byggnader, till naturområden, teatrar, gamla restauranger och hotell, ja, i stort sett allt av kultur och sevärdheter som du kan tänka dig.

Sevärdheter i form av byggnader i Brasilia

Det finns ett antal byggnader som den kultur intresserade på besök i Brasilia kan njuta av.

Brasilias katedral, ansedd som en av Niemeyers mästerverk, är ett måste att besöka om du vill se kultur i Brasilia. Sevärdheten finns att beskåda på Esplanada dos Minstérios.

Memorial dos Povos Indigenas är ett annat av Niemeyers projekt. Denna cylinderformade byggnad fylld med sevärheter inspirerades av hyddorna som Bororo folket byggde, vilket alltså gör detta museum till en betydande del av Brasilias kultur. Här kan du beskåda krukor, ornament och annat som är relaterat till ortsbefolkningen.

Memorial JK är en tredje av de sevärdheter som är signerade Niemeyer. Utformningen på detta kultur palats är inspirerat av pyramiden och det är här som Brasilias grundare, Juscelino Kubitschek ligger begravd. Här finns också kulturella betydelser som en uppbyggnad av grundarens kontor och bibliotek, som har flyttats från hans lägenhet i Rio.

Naturområden att besöka i Brasilia

Om du befinner dig i Brasilia kan det vara väl värt att besöka kultur och sevärdheter som ligger en bit ifrån staden.

Chapada dos Veadeiros är en nationalpark nära Brasilia och en sevärdhet som absolut är värd resan dit. Här finns bland annat fantastiska vattenfall och mängder av djur att titta på.

Paranoá Lake är en gigantisk artificiell sjö, byggd för att öka vattenmängden i regionen. Är du mer intresserad av vattensport än av kultur, är detta definitivt stället att besöka.

Sevärdheter i närheten av Brasilia

Det finns ett flertal närliggande städer som är ett måste att besöka för den som vill ha kultur och sevärdheter under vistelsen i Brasilia.

Pirenópolis är en stad cirka 15 mil utanför Brasilia, välkänd både för arkitekturen och vattenfallen, samt kultur i form av en festival vid namn Festa do Divino Espirito Santo. Detta kultur arrangemang äger rum 45 dagar efter påsk. Även musik kultur finns att tillgå i staden, i form av den årliga jazzfestivalen som äger rum i maj.

En sista sevärdhet i form av en stad är Goiás Velho, en medeltida stad fylld med kultur och sevärdheter från en svunnen tid.

Shopping i Brasilia

Vem fantiserar inte om en resa till soliga Brasilia? För oss svenskar är det dessutom rätt billigt att vistas i den brasilianska huvudstaden, inte minst när det gäller shopping. Om du planerar en resa till Brasilia bör du därför se till att shopping finns med på schemat samt att du har mycket plats i resväskan, då det finns oerhört mycket fint att inhandla.

Vad shoppar man i Brasilia?

När det gäller shopping i Brasilia är det naturligtvis kläder och smycken som står högst på listan. Utöver dessa klassiker inom shopping finns det dock mer att fynda. Speciellt indianska hantverk är populära att shoppa i Brasilia, samt varor av läder, hängmattor, dukar eller varför inte en cd-skiva med lite härlig sambamusik? Om du är ute efter shopping i Brasilia bör du dock leta efter de inhemska varorna, då importerade saker i stort sett håller samma priser som hemma.

Shopping i galleria i Brasilia

Om du är på besök i Brasilia och önskar shopping i en klassisk galleria kan Brasilia Shopping rekommenderas. Denna galleria ligger i en lite märkligt formad byggnad, nära till både hotell och restauranger. Här kan du shoppa i mängder av internationella butikskedjor, men också gå på bio, ta dig en matbit på en restaurang eller bara koppla av med en kopp kaffe. Öppettiderna är mellan 10-22 måndag till lördag och mellan 14-22 på söndagar. Det absolut största shopping centret i Brasilia är dock Parkshopping, som kan erbjuda shopping i hela 183 butiker. Här finns också en ljuvlig trädgård designad av Burle Marx, där man håller en rad olika kulturella evenemang. Centret har öppet mellan 10-22 måndag till lördag. Det finns också ett annat shopping center i Brasilia som kan erbjuda kultur i tillägg till shopping, nämligen Pàtio Brasil Shopping. Här kan du förutom att shoppa kläder, smycken, inredning och så vidare, också lyssna på gratiskonserter.

Shopping på  Brasilias marknader

Vill du komma åt lite mer lokal shopping under din semester i Brasilia är BSB Mix and Feira de Lua ett mycket bra alternativ. Detta är en blandning av marknad för mat, kläder, hantverk, konst, möbler och smycken, det mesta till rätt rimliga priser. Här finns också shopping möjligheter av hemlagad, lokal mat, men kom ihåg att du inte kan ta med dig mat på flyget hem från Brasilia! En annan charmig marknad i Brasilia passande för shopping är Feira de Antiguidades som hålls den sista helgen varje månad på Centro Comercial Gilberto Salomão.

One thought on “Brasilia Reseguide”

Comments are closed.