Kaliningrad Reseguide

kaliningradKaliningrad, som genom åren ofta har gått under det tyska namnet Königsberg, är en rysk stad som ligger i exklaven med samma namn. Kaliningrad ligger alltså utanför Ryssland, mellan Litauen och Polen. Kaliningrad är dock helt och hållet ryskt. Till exempel talar alla invånare ryska.

Staden firade sitt 750-årsjubileum 2005. Det var den kristna riddarorden Tyska orden som grundade staden. De första åren var staden en befästning. Efter hand blev dåvarande Königsberg en viktig handelsplats.

Kultur och historia

Kaliningrads historia är på många sätt Rysslands, Baltikums och Tysklands historia. Kaliningrad har genom åren varit centrum för de flesta större politiska händelser i nordöstra Europa.

För den som är intresserad av historia finns mängder av museer att besöka. Några av de mest populära sevärdheterna i Kaliningrad är Prussiamuseum vid Königsbergs slott, bärnstensmuseet vid Dohna Tower samt Museum of the World’s Oceans. I staden finns även ett museum tillägnat stadens store son, filosofen Immanuel Kant.

På grund av sin placering var staden centrum för en mängd blodiga bataljer under andra världskriget. Vid slaget om Königsberg blev tyvärr stora delar av den gamla staden helt förstörda. De äldre delar av staden som fortfarande står kvar är Juditten-kyrkan, de resterande delarna av den medeltida stadsmuren, Königsbergs katedral (restaurerad efter kriget) samt Kaliningrads gamla börshus.

Stadslivet i Kaliningrad

Kaliningrad är på många sätt en modern europeisk storstad. Staden känns till exempel mer västerländsk än de flesta städerna i Ryssland. En orsak till detta är att Kaliningrad är klassad som en ekonomisk frizon, vilket gör att staden är föremål för en livlig handel och många utbyten med övriga världen. Kaliningrad är idag ett av de områden i Europa som har den snabbaste ekonomiska tillväxten.

Framtidsandan i Kaliningrad går nästan att ta på. Medelklassen tycker om att gå ut och roa sig och äta gott. Det finns mängder av restauranger för alla smaker och när det gäller nattlivet går det att jämföra Kaliningrad med vilken annan europeisk storstad som helst. Även shoppingen är utmärkt, med en spännande blandning av stora kedjor och mer gemytliga, familjeägda butiker.