London reseguide

Många känner London enbart som Englands huvudstad. London har däremot väldigt mycket att ge och är ett självklart resmål för alla som inte ännu har upplevt staden. Faktum är att London inte bara är Englands huvudstad utan hela Storbritanniens huvudstad. Stadens namn är egentligen bara en förkortning på namnet staden hade från början, nämligen ”Londinium”. När det kommer till antalet invånare har London ungefär 7 miljoner. Räknar man med hela London plus kringliggande förorter kommer man upp i 13 miljoner. Jämför detta med hela Sverige som har lite drygt 9 miljoner så får du en överblick över storleken.
London skyline

London är så stort att det har delats upp i hela 32 stadsdelar för att kunna administreras på ett bra sätt. Även om alla stadsdelar samarbetar finns det en ganska hög grad av självstyre, speciellt i de 12 innersta områdena som utgör Londons stadskärna.

Här hittar du hotell i London >>

Londons valuta

I London betalar du med valutan brittiska pund, en valuta som är starkare än både dollar och kronor. Det är inte bara valutan som är stark, det är hela deras ekonomi som är väldigt starkt uppbyggd. London har länge ansetts som lite av en business-stad och det finns en väldigt logisk förklaring till det. Om du tittar på de 100 största företagen i hela Storbritannien kommer du att se att över hälften av dem ligger i London. Ifall du breddar blicken ytterligare och tittar på de 500 största företagen i hela Europa så har mer än 20 % av dessa huvudkontor eller är helt baserade i London.

Sevärdheter i London

Det är många som mer eller mindre drömmer om att åka till London och uppleva denna stadens stora glans. En självklarhet för alla som kommer till London är att gå längst gatorna och äta fish ‘n’ chips. Det är en klassisk engelsk rätt som består av panerad fisk och pommes frites som serveras i ett ihoprullat tidningspapper. Rätten äts ungefär på samma sätt som vi äter vår korv med bröd. Det är inte svårt att hitta ett ställe att äta fish ‘n’ chips på i London. Utöver att alla restauranger serverar det finns det otaliga gatustånd som erbjuder rätten.

Trafalgar Square

Trafalgar Square är ett vackert torg i London, närmare bestämt i West End. Torget är speciellt känt av turister för Nelson-kolonnen som står i mitten. Denna gigantiska skulptur som sträcker sig upp mot himlen med fontäner runt sig.

Bygget av Trafalgar Square

Bygget av Trafalgar Square var inte lätt. Det krävdes många personer och många år för att få torget klart. Man började redan 1820 och planerade hur torget skulle se ut och var det skulle ligga men det var först 1845 som det hela stod klart. Detta tack vara arkitekten John Nash som påbörjade bygget och sedan Sir Charles Barry som tog över och slutförde det hela och inte minst alla arbetare som slet under många år.

Namnet Trafalgar Square

Egentligen skulle inte Trafalgar Square hetat just Trafalgar utan från början skulle dess namn varit King Vilhelms IV Square som hyllning till kungen. Varför man ändrade sig är det ingen som vet. Dess nuvarande namn är en hyllning till, eller rättare sagt ett minne över, slaget vid Trafalgar. Slaget var ett brittiskt sjöslag under Napoleonkriget som man ville minnas och uppmärksamma.

Att besöka Trafalgar

Trafalgar ligget centralt placerat och är inte speciellt svårt att hitta till. Den ligger så centralt beläget att det befinner sig i mitten av tre stadsgator. Du har heller inte långt till Charing Cross tunnelbanestation ifall du är på Trafalgar.

I torgets alla hörn hittar du statyer som ramar in det hela. Ursprungligen var det tänkt att vara ryttarstatyer men eftersom det varit mycket diskussioner om vad som ska stå var så blev det istället statyer av kungar och andra stora brittiska män. En plats står däremot tom, på grund av pengabrist blev det aldrig någon staty i ena hörnet. Fundamentet för denna står dock på plats.

Big Ben och Parlamenet

Big Ben i LondonI Westminster i London ligger Parlamentet för hela Storbritannien. Mest känt är kanske parlamentet för dess klocktorn, även kallat Big Ben. Parlamentet består av Storbritanniens monark, ett överhus och ett underhus och tillsammans styr de hela Storbritannien.

Det finns många myter kring Big Ben, bland annat att den egentligen skulle döpts för att hedra drottning Victoria. Det man då talar om är dock ett tidigare exemplar av klockan som gick sönder vid montering. Metallen som användes till den klockan återanvändes till den nuvarande Big Ben som stått stabilt sedan dess.

Parlamentets delar

Monarken i parlamentet, eller The Crown som det heter, utgörs i dagsläget av drottning Elizabeth. Traditionellt sett är det denna makt som självständigt har rätt att stifta alla lagar och bestämma helt utan inflytande av parlamentet. Trots att det teoretiskt sett är så än idag styrs landet väldigt demokratiskt.
Överhuset består av två delar; Lords Spiritual som består av biskopar och Lords Temporal som är personer med pärsvärdighet. Dessa hade traditionellt ganska mycket inflytande men i dagsläget är det mycket begränsat.
Underhuset består av 646 ledarmöten från hela Storbritannien och är väldigt likt vår svenska riksdag. I demokratisk anda är det här som det mesta bestäms. Dessa är helt folkvalda.

Big Ben

Big Ben är en slagklocka som också utgör en del av Parlamentet, eller Westminsterpalatset som det också heter. Klockan har fått sitt namn från byggnadschefen Sir Benjamin Hall. När man säger Big Ben syftar de flesta på hela tornet inklusive klockan. Egentligen är det emellertid bara själva klockan som heter Big Ben. Tornet heter helt enkelt The Clock Tower. Egentligen bör man också säga Great Bell istället för Big Ben eftersom det är den korrekta benämningen på klockan. Det är däremot ett namn som väldigt få som inte bor i London känner till.

Både parlamentet och framför allt Big Ben är lite av en ikon för hela London. Klockan är för många en självklarhet att besöka och finns på mängder med vykort och andra souvenirer från London.

Besök den officiella hemsidan >>

Tower of London – Towern

En bit österut från själva Londons kärna hittar man Towern och Tower Bridge. Sedan 1988 har Towern vart med på världsarvslistan vilket har gjort att mer än 2,5 miljoner turister besöker borgen årligen.

Tower of London kallas i folkmun för Towern trots att det formellt egentligen heter Her Majesty’s Royal Palace and Fortress. Platsen är en kunglig borg som ligger vid Themsen i höjd med Tower Bridge. Från början var borgen en fästning, men den har hunnit med att axla andra roller under historians gång. Den har varit Palats åt kungligheter och till och med fängelse. Det var däremot bara dom finaste fångarna som fick sitta i Towern. Andra funktioner som borgen fyllt är att vara skattkammare, vapenhus och till och med observatorium. Även idag förvaras riksregalierna i skattkammaren i Towern.

Tower Bridge

Tower Bridge byggdes ursprungligen bara som ett extra komplement till London bridge. Detta eftersom hela staden London expanderade och växte ut, speciellt österut. Bron är idag mer än bara en bro, det är ett av Londons mest attraktiva turistmål, och en av världens mest kända broar.

När man byggde bron började man år 1886 och blev inte klara för än hela åtta år senare! Denna gigantiska konstruktion invigdes därför år 1894 av drottningen. Den enorma konstruktionen är 244 meter hög och väger hela 11’000 ton. Bron består av två delar, en övre och en undre. Den undre delen är den vanliga klaffbron som används för biltrafik. Denna kan även lyftas upp ifall högmastade båtar ska komma förbi under. Den övre delen är gångbro, den används däremot idag mest av turister som en utkiksplats.

Tornen som utgör pelarna för bron används flitigt. Ena tornet är ett museum för ångmaskiner och i det andra tornet finns ibland lite andra utställningen man kan titta på.

Besök Tower Bridge hemsida >>

London Eye

London Eye är ett fantastiskt stort pariserhjul som skapades för att fira millennieskiftet år 2000. Är du på hjulets topp kan du se hela 40 kilometer åt alla väderstreck. När du tar en tur i London Eye befinner du dig som högst 135 meter över havet. För att bygga denna gigant gick det åt 1700 ton stål. Det var även mycket arbete kring vissa av delarna som var för stora för att tillverkas. Dessa fick byggas i åtta delar och sedan monteras ihop på plats. Hela bygget stod klart nyårsafton år 1999 men attraktionen kunde tyvärr inte öppnas förrän tre månader senare på grund av tekniska svårigheter.

Hela hjulet består av 32 korgar, eller gondoler som de heter. Varje gondol tar 25 personer. Detta gör att på en dag hinner London Eye lyfta runt 15000 personer. Varje tur i pariserhjulet tar nämligen en halvtimma.

Besök Londoneye.com >>

London Eye genomförde ett samarbete med EFD Energy som kom till inför sommar OS i London 2012. Det var energibolaget EDF Energy som tog initiativet till att starta ett samarbete för att uppmärksamma deras vision – en stad som är hängiven till renare liv med mindre koldioxidutsläpp.

Westminster Abbey

Westminster Abbey är en kyrka i London. Kyrkan är gotisk vilket innebär att den är byggd med ganska smala spetsiga spiror och ett i övrigt ganska speciellt utseende. Kyrkan heter egentligen formellt The Collegiate Church of St Peter, Westminster. Eftersom kyrkan är såpass känd och stor är det ofta ett självklart resmål för alla turister som är i London. Och det är inget konstigt med det. Själva byggnaden är fantastiskt och bär på många intressanta historier.

Tillkomst

Hur kom då en såhär stor och vacker kyrka till? Det hela har vi att tacka Edvard Bekännaren. Han levde under tidig medeltid och lät år 1045 bygga kyrkan på begäran av påven. Han hade nämligen brutit sitt löfte att bli pilgrim. Att bygga denna fantastiska kyrka till benediktinermunkarna var ett sätt att kompensera situationen och få Guds förlåtelse. Två hundra år renoverades kyrkan och fick sin gotiska stil som den idag har.

Världsarvet Westminster Abbey

Kyrkan Westminster Abbey har blivit utsedd till världsarv. Den blev utsedd till världsarv av UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1987 och fick då lite högre status vad gäller sevärdheter.

Kunglig begravningsplats

Det som Westminster Abbey är mest känt för är alla kungar som gifter och låter sig begravas inne i kyrkan. Den första kungligheten att vigas i kyrkan var Henrik I av England år 1100 och den senaste var Prins William, hertig av Cambridge år 2011. Utöver alla dessa kungligheters giftemål vilar även de flesta kungars gravar här.

Vill man se en vacker byggnad där det vilar både historia och kungligheter är Westminster Abbey en kyrka som man garanterat bör besöka. Deras 31 meter i takhöjd är bara det en upplevelse värd besöket.

Buckingham Palace

En av de mest kända byggnaderna i hela London är Buckingham Palace. Anledningen till detta är främst för att det är monarkins officiella palats. I vardagligt tal säger man inte Buckingham Palace utan bara The Palace då det är underförstått vad man pratar om. Byggnaden är den fjärde som har agerat kungligt palats efter Goring House, Arlington House och Blake House som var föregångarna.

Historien bakom palatset

Ursprungligen hette palatset Buckingham House. Huset utgör idag kärnan av själva palatset som blivit väldigt utbyggt. Buckingham House tillhörde hertigen av Buckingham fram tills 1762 då kung George III övertog det hela och byggde ut under hela 75 år. Man förstår lyxen och storleken när man lägger 75 år på att rusta upp ett bygge.

Insidan av Buckingham Palace är inredd i olika stilar allteftersom olika kungar har gjort om. Vissa är gräddvita med guld medan vissa är i kinesisk stil. Tiden gick och man uppdaterade och renoverade en del rum efter smak och tycke.

Trädgårdarna kring Buckingham Palace

Ifall du går bakom själva palatset kommer du hitta Buckingham Palace Garden som är Londons största privata trädgård. Det finns ingen annan trädgård som ens är i närheten av samma storlek. Den ger en parkliknande känsla och har många fina välgjorda konstverk av blommor och växter.

Buckingham Palace för turister

Även om själva palatset och trädgården inte är öppna för allmänheten idag så finns det mycket man kan se. De erbjuder ibland ljusspel på palatsets framsida och man kan också se vissa parader som tar plats där med jämna mellanrum.

Museum i London

British Museum

År 1759 öppnades ett museum i London för allmänheten. Det hade vuxit fram ända sedan 1753 då det grundades och växer än idag då det förvaltas och tillkommer nya objekt. Museet är såklart British Museum och är Londons största och mest kända museum. Trots dess storlek bygger hela museet på en privat samling som SIR Hans Sloanes testamenterade bort när det var hans tid att lämna.

Vad innehåller British Museum?

Museet innehåller allt vad kulturhistoria heter och ger oss en perfekt överblick över hur mänskligheten har utvecklats från dess begynnelse tills nu. Då museet har växt så otroligt mycket har man fått dela upp verksamheten i lite fler nischade museum, såsom det Naturhistoriska museet som även det är ett av de främsta i världen. Trots avknoppningar innehåller British Museum idag mer än 7 miljoner objekt som man kan titta på.

Museets utseende

Museet har förvånansvärt nog legat på exakt samma ställe ända sedan den grundades. Det har gjort många om och nybyggnationer men själva platsen för bygget är alltså samma. Entrén till British Museum ser ut lite som ett antikt grekiskt hus. Detta mycket med tanke på 44 kolonner som bygget vilar på. Det är Sir Robert Amirke som designat det hela och Athenas tempel i Priene har stått för inspirationen. Byggnaden ger en fantastiskt mäktig känsla då bara ingången har 14 meter i takhöjd.

Att besöka British Museum

Är man i London har man inget att förlora på att besöka British Museum. Inträdet är och ska enligt uppgift alltid förbli gratis, så gå in så kommer du garanterat upptäcka en hel del om historia. Besök hemsidan för British Museum.

National Gallery

Vid Trafalgar Square i London ligger det välkända konstmuseet National Gallery där det hänger ett par tusen tavlor av några av världens mest kända konstnärer. Bland annat kan man se tavlor målade av Rembrandt, Van Gogh och Da Vinci. Totalt är det över 2000 målningar som hänger på museets väggar. Eftersom museet funnits ända sedan 1824 har det hunnit samla på sig några godbitar.

”Smart” konst

Ifall du har en smartphone kan du ladda ner National Gallery London-appen. Museet har tagit ett steg i teknikens riktning och erbjuder nu en app som bara kostar 3 dollar där du kan se många tavlor direkt i appen innan du åker dit. Tanken med appen är att man ska kunna planera sitt besök lättare. Eftersom galleriet är så otroligt stort kan det annars vara svårt att hinna med att se allt man vill. Många som har varit där på besök säger att det är svårt att hinna se allt och att de i efterhand kommit på att de missat att titta på vissa tavlor som de egentligen hade velat se. Tyvärr finns appen än så länge bara för iPhone. Man kan även utforska samlingarna direkt på nätet.

Öppettider och priser för National Gallery

Ifall man vill vandra runt och njuta av denna enorma konstsamling är det bara att gå förbi Trafalgar Square. Galleriet har gratis inträde. Detta eftersom många av verken har blivit skänkta till London som stad och anses då tillhöra allmänheten. Ibland händer det däremot att de tar inträde ifall de har någon speciell utställning som är inhyrd.

Utställningen är öppen mellan 10-18 och har extra öppet ända tills kl 21 på onsdagar. Ett tips är att utnyttja att de har öppet till 21 på onsdagar eftersom det då är ganska lite folk, det är inte så många som känner till att de stänger så sent då.

Natural History Museum

Som du säkert vet kryllar London av museum, speciellt de som handlar om historia och konst. Bara på Exhibition Road i London finns det tre museer. Ett av dessa är Natural History Museum som är exakt vad det låter som, ett naturhistoriskt museum. Det är till och med ett ganska speciellt sådant eftersom det är ett av de största i världen när det kommer till naturhistoria. Museet har funnits tillgängligt ända sedan 1860 och är upprättat i en stil som är inspirerad av den romerska stilen.

Av gammal brittisk tradition anses museet tillhöra folket eftersom det bär på så mycket kultur, inträdet är därför helt gratis.

Botaniskt museum

Museets specialitet är dess botaniska och zoologiska objekt. De har nämligen mer än 40 miljoner sådana. Denna siffra är svår att ta till sig men det räcker för att ger alla människor i Sverige fler än fyra objekt var. På museet hittar du allt ifrån dinosaurier till olika ben och fossiler. Du hittar även såklart modeller av olika utdöda arter som drontfågeln som dog ut långt innan museet startade. Denna fantastiska samling är något man bör uppleva ifall man är på besök i London.

Känd från TV

Ifall du hänger med på vilka filmer som släpps har du garanterat redan sett National History Museum. Museet har medverkat i många filmer. Den mesta kända är “Night at the museum” eller “Natt på museet” som den heter på svenska. Filmen är en komedi som släpptes 2006 och är regisserad av Shawn Levy. Mest känd är den kanske för att Ben Stiller spelar huvudrollen.

Madame Tussaud

Utan att överdriva är Madame Tussauds vaxkabinett en av Londons mest kända sevärdheter och största turistattraktioner. Vaxkabinettet är en utställning med vaxdockor som föreställer allt från nutida kändisar till historiska betydelsefulla personer från alla hörn av världen.

Ända sedan 1884 har Madame Tussauds vaxkabinett legat på samma plats som det gör idag. Kabinettet i London är även huvudkontor för hela företaget som förvaltar vaxdockorna. Ifall man befinner sig i andra städer än London och ändå vill se vaxdockor finns det mindre kabinett att skåda runt om i världen. Du kan bland annat besöka Madame Tussaud i Hong Kong, Las Vegas, New York och Amsterdam. Det finns även en filial i Berlin och en i Hollywood.

Vem var Madame Tussaud?

1761 föddes en dam i Strasbourg. Hennes pappa gick bort innan hon ens hann födas eftersom han var soldat i sjuårskriget. När det tragiska inträffade flyttade modern till Bern och fick ett jobb hos en känd läkare. För att göra en lång historia kort använde läkaren vaxfigurer för att visa upp olika anatomiska läror och konsten hur man tillverkade dessa gick i arv till Madame Tussaud, eller Marie som hon egentligen hette. När läkaren gick bort fick Marie ärva samlingen som hon därefter ställde ut i London.

Kända ansikten på Madame Tussauds

Raden med kända ansikten man kan stöta på hos Madame Tussaud är lång. Det rör sig om allt från Englands drottning och påvar till kända sportprofiler och såklart många andra artister och kändisar. Många gånger åker kändisarna till sina egna statyer för att ta kort med sig själva. Likheten är fantastiskt slående! En välkänd bild finns på den kända indiska skådespelaren Hritik Roshan när han står bredvid sig själv och poserar.

Besök Madame Tussauds hemsida >>

Tate Modern i London

Ifall du är en konstälskare på besök i London är du tvungen att besöka Tate Modern som är Storbritanniens nationalmuseum när det kommer till modern konst. Museet som ligger i London har tre andra syster-museum – Tate Britain som också ligger i London, Tate St Ives som ligger i St Ives i Cronwall samt Tate Liverpool som självklart ligger i Liverpool. De olika museerna har lite olika inriktning, men Tate Modern är överlägset störst när det gäller modern konst.

Tate Moderns inriktning

Museet har alltid haft en ny och spännande syn på konst. Det är därför det många gånger blir omnämnt och omskrivet i olika tidningar. Syftet är inte att främja just den lokala brittiska konsten utan att få en överblick över alla områden som har konst med utomstående kvalitet och vikt.

För att erbjuda så bra utställningar som möjligt så lånar Tate Modern ofta olika konstverk och hela utställningar. Dels mellan de olika Tate-museer som ingår i kedjan men också av andra museer och utställningar runt om i världen. På detta sätt kan de hålla besökarantalet uppe och leverera nya spännande utställningar utan att behöva lägga alldeles för mycket pengar på att köpa in konst.

Moden i fler aspekter än konst

Tate Modern håller hög nivå även vad det gäller digitala utställningar. På deras hemsida kan man se att alla konstnärer och utställare har en egen undersida där man kan gå in och titta på utställningar som ligger uppe och läsa mer om konstnären i fråga.

Royal Museums Greenwich

Namnet Royal Museums Greenwich är egentligen bara ett samlingsnamn för de tre museer som ligger på Greenwich Park. Det rör sig om National Maritime Museum som är precis vad det låter, ett marint museum där du kan ta dig igenom mer än 500 år av marin brittisk historia. The Queen’s House art Gallery är en konstutställning från 1600-talet. Royal Observatory Greenwich är den mest kända beståndsdelen eftersom det är denna som står för GMT (Greenwich Mean Time), den tid som ligger till grund för all vår räkning med tidszoner. Nu på senare tid har även en fjärde beståndsdel dykt upp, nämligen Cutty Sark som öppnades på nytt 26 april 2012 efter att länge ha legat nere. Museet består av ett fartyg man kan gå ombord på.

National Maritime Museum

Det marina museet har funnits sedan mitten på 30-talet vilket man kan jämföra med Queen’s house som funnits sedan 1600-talet. Detta gigantiskt stora museum innehåller 2,48 miljoner objekt som man kan titta på. Många är lån men många tillhör även museet självt.

Royal Observatory Greenwich

Observatoriet grundades av Charles II mot slutet av 1600-talet och har sedan dess varit ett mycket framgångsrikt institut som satt en ny standard för tidräkning. Något som inte vem som helst lyckas med. Utöver att bara vara utgångspunkt för tid använder 72 % av världen meridianen från Greenwich för att utforma sjökort.

Queen’s House art gallery

Byggnaden är mer än bara ett museum. Förutom att hålla olika tillfälliga utställningar har de även utbildningar och annan verksamhet för att främja kulturen i landet. Med andra ort ett väldigt mångsidigt museum.

Upplevelser i London

Ifall man är ute efter en trevlig stadsmiljö att åka till är London helt rätt val. Du kan gå runt och titta på otroligt många sevärdheter, du kommer aldrig få slut på turistmål att besöka hur länge du än väljer att stanna i staden. Upplev den vackra staden och dess hemligheter!

Det finns ett antal nöjesmetropoler i världen, men få är lika internationellt kända och lika välbesökta som Storbritanniens huvudstad London. London ligger oss svenskar nära om hjärtat, inte minst kanske för att det är så nära och för att kommunikationerna med flyg har varit så utmärkta under många år. Kanske har du besökt London både en och två gånger? Eller är London otrampad mark för dig? Oavsett så finner du här några bra turist- och restips.

Åk på en sightseeingtur i London

På en semester i London ska man självklart upptäcka så mycket som möjligt till fots. Om du inte har så mycket tid över, eller hellre transporterar dig snabbt mellan sevärdheterna för att få mer tid över till exempelvis shopping, kan du emellertid med fördel hoppa på en sightseeingbuss. Det finns många sightseeingturer att välja mellan, från sådana som passerar alla kända minnesmärken och historiska platser till sådana som inkluderar besök på populära attraktioner, såsom Madame Tussaud’s och London Eye.

Se en match i Premier League

London huserar en handfull av de största och mest kända lagen inom engelsk fotboll och om du reser till London mellan augusti och början av maj kan du räkna med att det finns åtminstone en match att se live på någon av Londons anrika arenor. Ett tips är att boka biljett redan innan du sätter dig på planet till London. Det kan vara svårt att få tag på biljetter i luckorna på arenorna.

Gå på musikal i London

London är ett mecka för alla som älskar musikaler och alla som vill uppleva London. Har du inte gått på musikal i London så har du definitit missat något. I musikalkvarteret West End kan du se klassiska uppsättningar som musikalen Phantom of the opera, Les Miserables, Lejonkungen, Grease och Wicked. Att uppleva musikaler i London är magiskt med skickliga skådespelare, dans och musik.

Besök en teaterföreställning på Globe Theatre

Det var på The Globe som Shakespeare under början av 1600-talet satte upp sina numera världsberömda dramer och pjäser. År 1997 uppfördes en kopia av den gamla teatern på samma plats som den gamla och här kan du under de flesta av årets månader se skickliga skådespelare spela några av Shakespeares mest klassiska verk. Dessutom finns guidade turer på teatern, turer som ger en inblick i forna tiders teaterliv.

Londonweekend med låg budget

London räknas som en av de dyraste städerna i världen. Med den starka svenska kronan drabbas vi dock inte lika hårt som turister från andra länder. Följ några konkreta tips här, även på en lite mindre budget har du alla möjligheter att få en riktigt trevlig Londonweekend.

Flyg och boende

Det finns flera lågprisbolag som flyger reguljärt till London. Ett exempel är Ryanair. Det går ganska enkelt att hitta en flygbiljett tur och retur för bara några hundralappar, men det är viktigt att du räknar med eventuella skatter och avgifter i totalpriset. För att hitta den billigaste möjliga flygbiljetten kan du även behöva välja en annan avresedag än fredag och en annan hemresedag än söndag.

För billigast möjliga boende är det vandrarhem som gäller. Du kan hitta vandrarhem som erbjuder en bädd för natten för så lite som tio pund. Vandrarhemmen håller inte alltid högsta klass och du blir ofta inkvarterad i större sovsalar, men förmodligen kommer du bara vara på vandrarhemmet för att sova, så det kanske inte spelar så stor roll? En hotellnatt i London för två personer kostar sällan under 100 pund.

Nöjen och shopping

London är en nöjesmetropol av bästa snitt. Det finns inga begränsningar för vad du kan hitta på. Många museer har gratis inträde (till exempel konstmuseet Tate Modern och National Gallery). Sedan finns självklart en mängd sevärdheter var du än vänder blicken. Teatern The Royal Court är ett måste för dig som vill uppleva äkta engelsk teater. En ståplatsbiljett kostar bara 10 pence!

De många marknaderna är utmärkta besöksmål för dig som vill kombinera nöje med shopping. Camden Market och Portobello Road Market är två klassiska marknader du inte får missa.

Mat och dryck

Förr om åren var det relativt billigt att äta gott i London. På senare år har priserna gått upp kraftigt. Det finns dock flera kedjor som erbjuder högklassig mat till budgetpris. Prova till exempel The Masala Zone, Leon och Nandos. Även priset på en pint har gått på på sistone, men du behöver sällan betala mer än 3 pund för ett glas öl.

Transporter

Tunnelbanan är det bästa valet för snabba och billiga transporter runt om i London. För ett Travelcard för en dag får du lägga ut mellan 8,40–15,80 pund, beroende på hur många zoner du behöver. Håller du dig enbart i innerstan räcker det med den billigaste varianten.

Londontips

Här tipsar vi om länkar av intresse för resenärer till London samt en del andra reseguider och andra relevanta länkar för den engagerade turisten. Har du några förslag på länkar som saknas? Tipsa oss gärna.

London

Madame Tussauds
National Gallery
National History Museum
Royal Museums Greenwich
Tate Modern
Westminster Abbey

Andra brittiska resmål

Brighton