Kemer reseguide

Ungefär fyra mil väster om storstaden Antalya ligger resmålet Kemer, precis där den turkiska rivieran övergår i den del av västra Turkiet som är lite mer bergig och skogbevuxen. Kemer har på bara några årtionden gått från att vara en fattig jordbruksby till att bli ett populärt turistmål både för de som bara vill tillbringa dagarna på stranden och de som vill uppleva äventyr.

Kemers placering väster om den turkiska rivieran gör att landskapet är mer lummigt än i populära turistorter som Antalya och Alanya. I bakgrunden ligger Taurusbergen. Runt omkring staden växer tall- och pinjeskogar.

Många hotell ligger precis på stranden medan andra ligger några hundra meter inåt land. Oavsett vilket hotell man väljer har man dock alla möjligheter att prova på spännande vattensporter. Dykning, kajaking och en tur med en bananbåt är givna aktiviteter för den som inte är rädd för vatten. Vill man på egen hand utforska den spännande kusten omkring Kemer kan man chartra en båt med besättning till en överkomlig kostnad.

Turister som vill uppleva lite mer av Turkiet gör klokt i att utforska de möjligheter till äventyr i bergen som Kemer erbjuder. På en jeepsafari i bergen upplever man ett orört Turkiet och får tillfälle att besöka små byar på landsbygden.

Vill man i stället aktivera sig genom vandring i bergen har man möjligheten att följa med en erfaren guide eller ge sig ut i terrängen på egen hand. Kemer är en centralort för vandringar genom fantastiska turkiska kulturmiljöer. Har man gott om tid (lederna är mer än 50 mil långa) kan man vandra delar av lederna St Paul Trail eller Lucian Way.

Har man bara en semestervecka i Kemer men ändå vill uppleva lite äventyr i naturen kan Lycian Adventures-konceptet rekommenderas. Lycian Adventures omfattar bland annat mountainbikecykling, vandring och kajaking. Dessutom får man prova på att gå ner i vattenfall.