Dubai reseguide

Dubai är förmodligen det kändaste av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten. Dubai ligger på Saudi-halvön på kusten mot Persiska viken. För oss svenskar är Dubai synonymt med lyx i överflöd och fantastiska skyskrapor och hotell.

Dubai av i dag är en produkt av en konsekvent politik för att gynna handeln i emiratets närområden. Den mycket positiva ekonomiska utvecklingen under 1900-talet inleddes när Dubai öppnade upp sin hamn för transittrafik år 1903. När oljan sedan upptäcktes på 1960-talet gjorde Dubai ett klokt val när man investerade oljepengarna i infrastruktur för handel. I dag är emiratet ett av världens viktigaste handelscentrum.

Den som besöker Dubai har en mycket annorlunda upplevelse att se fram emot. Dubai som turistmål är inte som en turistort kring Medelhavet. I Dubai är allt störst och bäst. Man har dock inte släppt på varken den islamska tron eller den arabiska kulturen. I Dubai kan man beskåda arabisk arkitektur och njuta av arabisk mat. Samtidigt har Dubai tagit influenser från den stora utlandsfödda befolkningen. Bland invånarna märks särskild indier och pakistanier. Faktum är att nästan hälften av invånarna i emiratet är födda i Indien.

Väl på plats i Dubai får man inte missa den arabiska matkulturen. Restaurangerna och hotellen i Dubai erbjuder utsökt mat baserad på lamm, färska grönsaker, böner, ärter och ostar. Till efterrätt bjuds man ofta på brödpudding. Man behöver dock inte besöka en restaurang för att smaka på de arabiska läckerheterna. Man kan köpa sig en shawarma, en maträtt som kan liknas vid kebab, i vart och varenda gathörn.

Bland sevärdheterna i Dubai måste först och främst de enorma skyskraporna nämnas. Ett besök på det 828 meter höga Burj Khalifa är ett måste. Dessutom får man inte missa hotellet Burj Al Arab. Att bo en natt på Burj Al Arab är emellertid antagligen lite för dyrt för de flesta. Den billigaste sviten går på många tusen svenska kronor.

Barnfamiljer som reser till Dubai gör klokt i att besöka Wild Wadi, ett vattenland med mängder av aktiviteter. Här finns vattenrutschkanor i alla storlekar, enorma pooler med vågmaskiner och stora lekland. Naturligtvis kan man även prova på att surfa i så kallade flowrides.

Flygresor till Dubai

Öknens pärla, Dubai, är en fascinerande plats som lockar miljoner turister varje år. En del kommer till Dubai för att fascineras av de makalösa byggnadsverken och de utmärkta möjligheterna till shopping. Andra tar in på ett hotell vid havet för sol och bad i ytterst lyxiga miljöer.

Dubai är ett av de snabbast växande resmålen i världen och utbudet av flygresor till Dubai utökas ständigt. Med ett ökande utbud sjunker också priserna stadigt. Det är faktiskt inte så svårt att hitta billiga flygresor till Dubai.

Flygbolag med flygresor till Dubai

Alla större flygbolag i Europa, Asien och Mellanöstern erbjuder flyg till Dubai från sina respektive baser. För SAS kan man ganska ofta hitta direktflyg till Dubai, men ibland måste man göra en mellanlandning (normalt i Frankfurt eller i Köpenhamn). Från Köpenhamn går flyget alltid direkt till Dubai.

Norwegian erbjuder flygresor till Dubai från Stockholm Arlanda utan mellanlandningar. Priserna är normalt sett lägre hos Norwegian än hos SAS, så letar du billiga flygresor till Dubai är det en fördel att först kika närmare på Norwegians utbud. Nackdelen med Norwegian är att detta flygbolag enbart erbjuder flyg till Dubai under perioden oktober-mars.

Inom kort kommer Dubais eget flygbolag, Emirates, att erbjuda direktflyg mellan Stockholm Arlanda och Dubai.

Flygplatser i Dubai

Den internationella flygplatsen i Dubai ligger nästan mitt i staden Dubais huvudsakliga centrum. Dubai International Airport ligger faktiskt på gångavstånd (4 km) från stadskärnan (även om det väl inte rekommenderas att man går den sträckan). Dubais flygplats är en av de mest trafikerade i världen. En anledning är, förutom det stora inflödet av turister, att flygplatsen fungerar som nav för flygtrafiken mellan Europa och Asien.

Det går bussar i skytteltrafik mellan flygplatsen och staden Dubais mer centrala delar. Flygplatsen trafikeras också av två linjer i Dubais tunnelbana. Självklart har du också möjlighet att ta taxi från flygplatsen.

Enastående hotell i Dubai

Dubai City, lyxens huvudstad nummer ett, bjuder sina besökare på det ena mästerverket efter det andra. Det gäller inte minst de hotell som ligger i staden. Om man skulle göra en lista på de tio mest sevärda och fascinerande hotellen i världen skulle förmodligen hotellen i Dubai ta flera av tätplaceringarna. Här är tre enastående hotell i Dubai.

Burj Al Arab

Den internationella skalan för hotell går mellan en och fem stjärnor. Det struntar ägarna av Burj Al Arab i. De klassar nämligen sitt hotell som sjustjärnigt! Det finns goda orsaker till detta. För det första är utformningen av Burj Al Arab något alldeles extra. Hotellet ligger en bit ut i havet och är format som ett stort segel. Dessutom har hotellgästerna tillgång till en privat strand som ligger i direkt anslutning till hotellet. För det andra går det verkligen inte att klaga på lyxen. Alla de 202 hotellrummen håller absolut högsta standard.

Ritz-Carlton

Ritz-Carlton i Dubai är ett lyxhotell som riktar sig till förmögna affärsmän som inte nöjer sig med det näst bästa. Även som privatperson kan man räkna med att få en utmärkt service under sin hotellvistelse. Med tre restauranger och två barer har man alla möjligheter att få sig en utmärkt middag, oavsett vad man för tillfället är intresserad av. Givetvis har Ritz-Carlton en egen högklassig spaanläggning och ett gym.

One&Only The Palm

The Palm är det ultimata hotellet för den resenär till Dubai som vill spendera sin semester i avskildhet, med den största möjliga lyxen. The Palm, som ligger vid Dubai Marina, har en privat sandstrand där hotellgästerna kan spendera lata dagar i solen. När man är nöjd med sin solbränna har man tre restauranger att välja mellan. Vill man bara ha en förfriskning finns tre caféer/barer att besöka, varav en ligger precis på stranden.

Sevärdheter i Dubai

Dubai har allt, och om det skulle finnas något som turisterna saknar så kan man vara säker på att önskemålen, hur galna de än är, snart realiseras. I Dubai finns ingen hejd på fantasi och skaparglädje.

Fantastiska byggnader

I Dubai byggs det överallt, både på bredden och på höjden, men mest på höjden. I Dubai kan du hitta några av de mest fantastiska byggnaderna i världen. De flesta av dessa är hotell, så du kan gott passa på att både sova och äta gott samtidigt som du upptäcker Dubais fantastiska byggnader. Har du en större reskassa kan du ta in på hotellet Burj Al Arab, ett hotell som har formen av ett segel.

Den absolut mäktigaste byggnaden är dock ändå Burj Khalifa, en skyskrapa som mäter hela 830 meter på höjden. Byggnaden har mestadels lägenheter och kontor, men du kan även ta in på hotell i Burj Khalifa. En natt på Armani Hotel i Burj Khalifa blir en upplevelse för livet.

Golf

Älskar du golf får du inte missa att köpa dig en greenfee på någon av Dubais golfbanor. De håller alla absolut världsklass, designade av bland andra Ernie Els och Colin Montgomerie. Det är inte ovanligt att man träffar på en hel del celebriteter på banorna.

Utmärkt shopping

Kan shoppinggallerior vara sevärdheter? Ja, åtminstone i Dubai. I gallerian Souk Madinat åker du på en kanal för att navigera mellan butiker, restauranger och barer. I enorma Mall of the Emirates kan du passa på att finputsa din slalomteknik i en skidbacke inomhus. Ett tips för att handla gåvor online är bjuda.nu där du kan ordna presenten även när du är på semester i Dubai.

Traditionella Dubai

Dubai är dock inte bara lyx och neonskyltar. Det finns några stadsdelar som har stått intakta även genom den största kommersialiseringen. Det gäller inte minst stadsdelen Bastakia. Här kan du insupa en mer autentisk kultur och ta del av det traditionella köket.

One thought on “Dubai reseguide”

  1. hej jag vill åka till dubai efter 7/1 en vecka. förstås det skull vara trevligt med en bra pris i en bra hotel och flyger med bra flygbolag. kontakta mig gärna via min mail så fort som möligt. mvh

Comments are closed.