Polen reseguide

Pir i Sopot, PolenPolen är ett stort land med stora kontraster. Storstäderna är moderna, medan livet på landsbygden knappt har förändrats på hundra år. Huvudstaden Warszawa går inte att skilja från vilken annan europeisk storstad som helst, förutom att staden har mer kultur att bjuda på än andra städer.

Warszawa

En polack född och uppvuxen i Warszawa har fått se sin stad förändras i grunden på bara några decennier. Kring floden Wisla står moderna skyskrapor. Shoppinggatorna är inte olika från Drottninggatan i Stockholm. Gamla stan är dock intakt. En tur i Warszawas gamla stadsdelar kan verkligen rekommenderas. Det är som att färdas flera hundra år bakåt i tiden. Warszawa bjuder även på andra sevärdheter. Många har en koppling till nazisternas och kommunisternas ockupation, men det finns även annat att se. Några tips på sevärdheter är Ul Próżna, det kungliga palatset, parkerna Łazienki Park och Wilanów samt museerna Wilanów Palace och Palace on the Water.

Gdansk

Gdansk fick faktiskt stå ganska orört under det andra världskriget. Det gör att stadens gamla charm, med byggnader utsmyckade med tinnar och torn samt pittoreska torg med kullersten, fortfarande pryder staden. Gdansk är en stad som blandar gammalt och nytt på ett spännande sätt. Den kulturintresserade kan besöka något av stadens alla historiska palats medan den nöjes- och shoppingsugne resenären kan få alla sina önskemål uppfyllda. Utanför Gdansk ligger Östersjön, med den så kallade polska rivieran.

Kraków

Kraków är en mycket gammal stad. Den var faktiskt huvudstad i Polen under flera hundra år. Det var kungen Sigismund som flyttade huvudstaden till Warszawa i slutet av 1500-talet. Krakóws gamla stad (Stare Miasto) är ett världsarv. Det är inte svårt att förstå varför. Den gamla staden har nämligen stått i princip orörd sedan 1200-talet. Historiekännare brukar säga att Kraków har mer än 1000 unika historiska sevärdheter. I tillägg till all kultur och historia som Kraków kan bjuda på, kan man som turist självklart både äta och dricka gott samt gå ut och roa sig på kvällarna.