Strasbourg reseguide

Strasbourg är huvudstad i regionen Alsace i Frankrike. Strasbourg är en politiskt viktig stad i Frankrike och i hela Europeiska Unionen vilket säkerligen är bidragande faktor till att staden har ett så stort utbud av hotell i Strasbourg och andra typer av boende som du hittar mer om på vår hotellsida, om du behöver fler bra rekommendationer kan vi upplysa om den här sidan om hotell i Strasbourg där du hittar i princip alla hotell som finns tillgängliga att boka direkt på nätet.

Resor till Strasbourg

Att resa till Strasbourg är väldigt enkelt pga flygplatsens belägenhet nära centrum. Det bästa sättet att ta sig till Strasbourg är självklart med flyg, men man kan behöva mellanlanda eftersom det inte går många direktflyg till Strasbourg. Att transportera sig inom staden går också utmärkt med Tram, stadens moderna spårvagnar.

Flygresor till Strasbourg

Vill du ta dig till Strasbourg, så är det enklaste alternativet naturligtvis flyg även om det skulle innebära byten. Har du relativt bråttom, så ska du definitivt utesluta tåg- och/eller bussfärd, och tvärtom. Den billigaste flygresan, tur och retur, ligger på ungefär 2500. Billigare flygresor kan du säkerligen hitta, men då förmodligen under lågsäsong. Tänker du budget, och vill istället åka tåg från Sverige till Strasbourg, tar det ca. 24 timmar från Stockholm till Paris. Där byter du sedan tåg vidare till Strasbourg, dvs. 3 timmars resfärd till slutstation.

Mellanlandning i Strasbourg

Eftersom Strasbourg inte är en storstad i Frankrike är direkta flyg från Sverige uteslutet. Mellanlandning sker därför oftast i Amsterdam eller i Paris vilket tyvärr förlänger resfärden. Har du tur, så slipper du vänta i 2-3 timmar till nästa flyg. Skulle flyget i Paris bli inställt av någon orsak, så kan du alltid ta tåg vidare till Strasbourg.

Flygbolag

Ska du resa från Arlanda, så finns här några flygbolag att välja mellan: KLM, Air France, Lufthansa, Brussels Airlines, Czech Airlines, SAS m fl. I Skavsta flygplats hittar du Ryan Air.

Flygplats i Strasbourg

Den största flygplatsen i Strasbourg heter Aéroport International Strasbourg, och den ligger 15 km sydväst om staden. Här är några av de flygbolag som landar i Strasbourg beroende på vart du flyger ifrån: Air France, Brit Air, Brussels Airlines, Czech Airlines, Iberia, Iberia Regional – Air Nostrum, Olympic Airlines, Regional, Royal Air Maroc och Tunis Air. Skulle du, av någon orsak, tappa bort ditt bagage, ringer du: Air France på telefon: +33 1 55 69 84 68 (för Air France och Brit Air) eller Aviapartner på telefon: + 33 3 88 64 67 93 (för Brussels Airlines, Czech Airlines, Iberia, Royal Air Maroc, Tunis Air).

Mat och shopping på flyget

Flygplatsen har tre restauranger/barer: Bistrot de Chef, Bar – Bistrot de Chef och Destination Café. Både Bistrot de Chef och Bar – Bistrot de Chef, som tillhör samma, hittar du på nedervåningen i avgångshallen. Destination Café hittar du även på nedervåningen dock på ankomsthallen. Sugen på att shoppa på flygplatsen, kanske en present till någon närstående eller som en ankomstpresent till dig själv? Du har tre butiker att välja mellan: Relay, Découvrir l’Alsace och Duty free shop. De två första hittar du på nedervåningen på avgångshallen och den tredje hittar du på påstigningshallen.

Från flygplatsen till Strasbourg centrum

Det tar ca. 20 minuter att komma in till stan med buss, och ca. 15 minuter med taxi.

Hotell och boende i Strasbourg

Turiststad

Strasbourg är en liten- men en populär turiststad för både affärer och nöjen. Ska du boka hotell, så gör det i förskott, speciellt under helger och högsäsonger.

Vandrarhem i Strasbourg

Hotell i Strasbourg liknar de svenska priserna; 500-1000 kronor för en natt. Som resenär har du ett relativt stort utbud av hotell, men det finns även ett hyfsat utbud av vandrarhem. Är du på resande fot som en ”backpacker”, och letar bra budgetalternativ, så kanske det passar dig bättre.Vandrarhem innebär att du kanske får dela rum med andra. Forskottsbokning är inte ett måste.

Hostel med aktiviteter i Strasbourg

Söker du som resenär ro samt rörelse, så ebjuder Hostellerie Saint-Barnabé en hel del aktiviteter. Långa promenader och cykelturer. Eller varför inte besöka Murbach Abbey där du kan spela minigolf, åka skidor under säsong och kanske även besöka berömda vinodlingar? Hotellet ligger på den romerska vägen i en stor och skuggig park, och är över 100 år gammalt.

Hotell med romantik i Strasbourg

Söker du romantik, så erbjuder Hotel Beaucour mängder av trivsamheter. Detta fina hotell är satt runt en blomstrande gård och har även en väldigt mysig salong med en kamin. Hotellet ligger nära floden, katedralen och den historiska Palais Rohan. Hotel Beaucour är väl beläget inom bekvämt gångavstånd till gamla Strasbourg.

Backpacker?

På resande fot? Auberge de Jeunesse du Parc du Rhin är ett vandrarhem som är perfekt anpassat för umgdomar – stor bar med billig öl, stora spelrum med bla. bordtennis, tillgång till Internet, fina sovrum med rena duschar och en hyfsad frukost.

Sedan har vi vandrarhemmet Auberge de jeunesse René Cassin som ligger 8 km från flygplatsen och 1 km till centrum. Passar för vandrare, stora grupper, studerande och transienter. Reception som har öppet 24 timmar. Bistro samt restaurang. Parkeringsplats finns för den som tar sig dit med bil. Lekplats för barn. Cyklar finns att hyra 5 km från vandrarhemmet, och där hittar du även tennis- och golfbanor.

Lyxhotell

Sist har vi Hostellerie le Marechal, ett exklusivt fyrstjärnigt hotell med trettio rum och sviter som är i sann Louis XV/Louis XVI stil. De är inredda med antika möbler, några med kapellsängar, andra med en eller två enkelsängar. Alla rum är utrustade med antingen badkar (somliga jacuzzi) eller dusch, badrockar, hårtork, toalett, TV (satellitkanaler), telefon, minibar och luftkonditionering. Restaurangen ”A l’Echevin” erbjuder primära rätter, och terassen ligger vid vattnet i ”Lilla Venedig”. Besök detta förträffliga hotell om du söker extravagans. Hostellerie le Marechal tar en verklig bro mellan det förflutna och nuet.

Sevärdheter och kultur i Strasbourg

Petite france är distriktet du måste besöka, här finns massor av klassiska korsvirkes hus av timmer.

Det största torget är Place Kleber och ligger mitt i centrum av Strasbourg med massor av shopping i omgivningen. Ett rikt utbud av mat och restauranger i Strasbourg borgar för kulinariska upplevelser på din resa till Strasbourg. Läs även mer om nöjen och uteliv samt sportaktiviteter i Strasbourg.

Läs om Strasbourg med dess kultur och sevärdheter.

Korsvirkeshus

I Strasbourg förenas tyskt och franskt. På gatorna talas franska, på restaurangerna serveras tysk mat. Tyskt korsvirke ligger sida vid sida med fransk arkitektur.

Byggnader och stadsdelar

Historiska sevärdgheter i Strasbourg är bland annat katedralen Notre-Dame som påbörjades år 1015 och var färdig 1439. Kyrkorna Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där Calvin predikade. Petit France (Lilla Frankrike) som är de gamla kvarteren vid floden Ill och som även finns på Unescos världsarvslista. Floden Ill som visar delar av stadens befästningsanläggningar. Palais Rohan som är byggt 1704 och som innehåller tre museer. Place Kléber som är det nuvarande namnet på Place d’Armes där den musikaliska festen 1791 ägde rum. Och Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna som ligger i korsningen mellan floden Ill och kanalen från Marne till Rhen.

Guidad tur

För att se dessa sevärdgheter i Strasbourg är en guidad tur med kanalbåt ett populärt alternativ. Medan kyrkor, historiska byggnader och nyare stadsdelar glider förbi berättas allt om staden på fem språk i ett par hörlurar. Man får till och med en inblick i dem fattigastes tillvaro när båten passerar förbi dem hemlösas sovplatser under broarna. Man kan även åka minitåg eller hyra en cykel.

Gammaldags charm

Strasbourg är en vacker stad med mycket av det gamla bevarat. Korsvirke och gammaldags charm lockar turisterna till de historiska kvarteren i Petit France (Lilla Frankrike). Tar man istället en promenad i de mer centrala kvarteren är det den enorma katedralen som drar uppmärksamheten till sig. Dess torn och spiror sträcker sig 146 meter upp i luften. Den som orkar ta de 200 trappstegen kan andfådd få njuta av en utsikt som når miltals bortom staden.

Museum

Museer finns det gott om! I Palais Rohan finns två konst- och ett arkeologiskt museum. Katedral museet, Zoologiska museet och Alsaciska museet är ett fåtal exempel. Katedral museet innehåller några av de finaste mästerverken av medeltida skulpturer som erhållits från katedralen bla. Alsaciska museet är baserat på lokal konst som är byggt på tidigare privata bostäder, och som även presenterar en fascinerande bild av det traditonella Alsace.

Opera och kultur

Kulturen i Strasbourg sprider sig väl med flera evenemang öppna för allmänheten varje dag året runt. Konsert och Opera säsongerna håller på från maj till oktober. Den största konserten visas i Palais de la Musique et des Congrès. Två viktiga kulturella mötesplatser är Le Kranar Scala och Le Kranar Gare som arbetar ihop för att presentera en lång säsong (september-juni) av musik, dans och teater.

Andra kulturtips

I Schweiz finns en liten stad som heter Lugano och gränsar till Italien. Lugano i Schweiz är en stad med typisk kultur för Schweiz och norra Italien, svenska landslaget i fotboll valde att bo i Lugano under EM 2008

Nöjen och uteliv i Strasbourg

Barer i studentstaden Strasbourg

Vin och öl är delar av Strasbourgs identitet. Oavsett vad du vill, så hittar du det du söker i många och hjärtliga barer, i mitten eller närmare kajerna. Tack vare sitt stora universitetsområde, så är Strasbourg en studentstad med mycket ställen att festa på. Dock är det även värt att överväga andra alternativ som till exempel en rundtur på en bateau-mouche (fritidsbåt) eller son et Lumière (ljus show) föreställningar på katedralen på sommaren. Stadens kosmopolitiska anda innebär att det finns lite av allt för alla smaker och åldrar.

Öppettider barer

Barer hålls öppna fram till åtminstone 23.30 dock ofta fram till 04.00. Åldersgränsen för att köpa alkohol i Frankrike är 16. Klädsel är inte en fråga i Strasbourg.

Internationellt

Söker du internationella barer/caféer, så finns Tapas Café som är ett läckert urval med spansk atmosfär. Där serveras olika typer av tapas med din drink. Sedan har vi Irish Times som är en pub med allt vad Irland innebär: Irländsk musik, skorsten, öl och en storbilds-TV för att titta på sport i Strasbourg. Och sist; diskoteket Le Baron som bjuder på afrikansk musik.

Öl i Strasbourg

Académie de la bière är en bar som har öppet till 04.00. Här serveras mer än 70 sorters öl. Quai des Bières vid Pont du Corbeau erbjuder också ett stort urval av öl.

Nattklubb

Ett av Strasbourgs mest kända klubbar heter L’élastic, med en psykadelisk atmosfär. Där bjuds på techno, house, jungle och funk musik. Även Le Konplex som är ett stort diskotek med elva rum, en bar och en restaurang. All slags musik finner du där.

Dansa

Ett ställe som alltid är fullsmockat av studenter är La Java (Java betyder fest). Här samlas de ofta för att dricka och dansa ihop.

Konserter

La Salamandre, 3 rue Paul-Janet, är en populär plats som visar cirka 40 stora konserter varje år. Internationella stjärnor som sannerligen gör sig bra på scen. Med plats för bara 500 personer, och rimliga priser, krävs tidig bokning. Kolla även in en mängd olika tema nätter, exempelvis salsa, 60- och 80-tals musik, tung rock och reggae. En annan bra plats för live-konserter med cabaret, världsmusik och blues är La Laiterie.

Mat och restauranger i Strasbourg.

Tysk matkultur

Det är ingen brist på bra restauranger i Strasbourg, tvärtom. Matkulturen är väldigt tysk.

På restaurangerna serveras oftast surkål som basingrediens, om det är husmanskost du söker dvs. Om inte, så finns även internationella (allt från asiatisk till östlig) maträtter på menyn. Klassisk husmanskost i Strasbourg är oftast: Surkål med kokt potatis, korv eller rökt kött, gryta med potatis, fläsk-, lamm- eller nötkött. På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Efter detta avnjuter man den lokala osten, Munster; en krämig ost med en stark doft. Den anses vara en av Frankrikes äldsta ostar. På bagerierna hittar du frukttårtor samt specialiteter som Kugelhof; ett spiralformat högt bakverk med russin och mandel. Pretzels; salta och ganska hårda kakor som är formade som en knut.

Restauranger i Strasbourg

En genomsnittlig trerätters inklusive en halv flaska rött för en person kan kosta upp till €40.

Några exempel på traditionella restauranger värda att besökas är A l’ancienne douane som ligger nära katedralen. Det är en stor restaurang för turistgrupper bla. Platser finns alltid, förbokning krävs inte. Sedan har vi Au petit bois vert som ligger nära La Petite distriktet, serverar specialiteter från Alsace. Och sist; Au Dauphin som ligger i hörnet av katedralen nära hotellet Hotel de la Cathédrale i Strasbourg, serverar den traditonella surkålen med upp till 7 olika typer kött.

Moderna restauranger

Söker du något modernare restauranger, så finns Mooze som serverar sushi. Tiger wok som serverar asiatisk mat. Och Une Fleur des Champs som serverar organisk vegetarisk mat, restaurangen har en fin familjeatmosfär med priser i medelklassen.

Vin i Alsace

Vinkulturen är gammal och välutvecklad i Alsace. Här nämns vinerna efter druvan. Det odlas framför allt sju druvor: Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer och Pinot Noir. Den sista är den enda man gör röda viner av, resten är vita. Det produceras även ett populärt mousserande vin, Crémant d’Alsace.

Öl

Regionen Alsace i Strasbourg var först med att producera öl och över hälften av allt öl i Frankrike görs här. I Strasbourg ligger ett av de största bryggerierna i landet, Kronenbourg.

Strasbourgs historia

Sedan bronsåldern

Folk har bott på samhället där strasbourg ligger idag sedan bronsåldern på grund av dess geografiska position. Stora sjövägar möter varandra precis utanför strasbourg, och det har alltid funnits bra landsvägar att färdas och att frakta varor på.

Romarriket

12år f.k blev den här platsen rommarrikets huvudutpost i försvaret mot de germanska stammarna, då kallades staden Argentoratum. Efter romarnas fall började staden att byggas upp igen och gick under namnet Stratisburgum, dess politiska och ekonomiska intressen växte. År 1262 bröt sig staden fri från de styrande biskoparna, medborgarna fick följaktligen staden att bli en fri och opartisk stad där folket fick bestämma.

Medeltiden och handel

Under medeltiden fortsatte Strasbourg att utvecklas, staden blev en stor framgång, och dessutom en väldigt viktig post när de byggde en stor bro över floden Rhen. Då hamnade staden i centrum för handelsvägarna i norra europa.

Skatt

För att vidare utveckla stadens storhet och makt, så drog kejsaren in skatt från medborgarna, och staden fick en stor strategisk ståndpunkt i Europa.

Kultur

Under 1400-talet när Strasbourg blev en fri republik drog sig fritänkare och reformister dit i flykt och fick staden att växa kulturellt.

Krig

Mot slutet av 1500-talet hamnade Strasbourg i mitten av Norra Central Europas krigande länder vilket slutade med att Strasbourg blev en republik i frankrike år 1697, då stadens framgång ökade väsentligt i en ny anda, och kulturen tog franska drag.

Oroligheter

Under 1700-1800 talet blev det ännu mer oroligheter i Strasbourg, det slutade med Napoleon III’s fall. Efter sex veckors anfall mot staden, då det förstördes många byggnader och monument, hamnade staden i Tysklands händer, för att sedan efter första världskriget år 1918 tillhöra Frankrike ännu en gång. Andra världskriget fick dock staden på fall igen, så tyskarna tog staden och formade den efter sitt folks vilja.

Högkvarter

Efter andra världskriget fick Strasbourg tillbaka sin status som en mötesplats i Norra Europa när staden år 1949 blev vald att bli högkvarter åt Europas styrelse. Sedan år 1979 har staden varit ett säte för de 15-medlemmars europeiska parlament, och den europeiska domstolen för humana rättigheter sedan 1994.

Shopping, hantverk och konst i Strasbourg.

Butiker och hantverk

Strasbourg översvämmar av butiker med antikviteter, hantverkare, konsthantverkare och ölproducenter.

Marknader i Strasbourg

Från tid till tid, så organiserar Strasbourg allmänna marknader i stora delar av centrum, där många gatuförsäljare erbjuder olika produkter med särskilda rabatter.

Shoppingcenter

Place des Halles är ett shoppingcenter med över 100 affärer och restauranger norr om stadens centrum, dock inom gångavstånd. Öppet måndagar-lördagar från 09.00 till 20.00.

Ett nytt köpcentrum, Rivetoile, öppnades i slutet av 2008 på Place d’Etoile, mellan Etoile Polygones och Etoile Bourses spårvagnsstopp. Detta nya köpcentrum har butiker som liknar Place des Halles dock med större budgetbutiker, och dessutom ett urval av kaféer.

Prova Galeries Lafayettes (Galleria) på rue du 22 Novembre och Printemps vid 1-5 rue de la Haute Montée. Rue Hellebardes och Gutenberg erbjuder designade dam- och herrkläder. Bruno Saint Hilaire har designade kläder för män, butiken finns i 8, rue Gutenberg. Secondhand butiker hittar du i 6, rue de la Lanterne, och butiker som erbjuder olika prylar hittar du på rue des Juifs.

Livsmedel

Billig livsmedel inklusive lokala viner och öl hittar du i de tre kedjebutikerna från Tyskland som heter NORMA. Butikerna är bekvämt belägna i hörnet av rue St Michel och rue Ste Marguerite nära järnvägsstationen och katedralen. Öppet måndagar-fredagar från 10.00 till 20.00, och lördagar från 9.30 till 19.00.

Konst i Strasbourg

En av de mest omtalade butiker i Strasbourg är Arts et Collections d’Alsace, 4 Place du Marché aux Poissons, som erbjuder kopior av konstföremål från museer och privata samlingar genom Alsace. Du ser uppskalade gåvoartiklar för hemmet och köket, tillverkade av keramik, sten, smidesjärn, glas, koppar och ristat trä. Butiken säljer även tyg.

Keramik

Ett namn i keramik som du kan stöta på är Soufflenheim, ett provinsiell rokoko mönster – oftast i blått och rött – uppkallad efter den elsassiska byn norr om Strasbourg där stilen har sitt ursprung. I byn har keramik gjorts sedan bronsåldern. Soufflenheim finns minst i ett tiotal butiker som säljer kakformer, fat och koppar, serveringsset och mer därtill (oftast i rustik mönster). En av de mest framträdande återförsäljarna är Gérard Wehrling.

Sport och aktiviteter i Strasbourg

Olika aktiviteter

Strasbourg erbjuder mängder av aktiviteter; fina båtturer, besöka museums (Zoologiska museet och Alsaciska museet är några exempel), Europa Park (Europa Park är en förbryllande nöjespark som erbjuder upplevelser för mer än 25 år sedan. Över 100 attraktioner och sevärdheter finns i parken för att underhålla besökarna), besöka vinodlingar (Detta 170 km långa band av vingårdar och vinodlingar som löper från Strasbourg till Mulhouse är det bästa sättet att prova några av Alsace största viner. Över 100 städer och byar är representerade, bland annat de medeltida byarna i Colmar, Kintzheim och Riquewihr), vandringar (Först och främst, börja med att vandra runt Haut Koenigsbourg slott, en av de populäraste attraktionerna i Alsace, som är känd för sin yta och medeltida känsla. Om du vandrar runt här, kommer du att få se några av de mest häpnadsväckande utsikter över Alsace) mm.

Vandring och golf

Om du inte är mycket av en äventyrare, så finns fortfarande mycket annat att göra; vandra i Vogeserna Massif eller någon av de 16000 km långa vandringslederna. För golfaren i dig, så erbjuder Strasbourg 11 utmanande kurser som du kan välja på, och samtidigt njuta av utsikten när du spelar.

Mer utmanande aktivieter

Strasbourg erbjuder även fallskärmshoppning, cykling, längdskidåkning, fiske, ridning, issporter och bergsklättring.

Tour de france

Titta på Tour de France: Den första etappen av vandringen år 2006 skedde i Alsace, och andra etappen skedde i både Strasbourg och Obernai regionen. Oavsett om du cyklar eller inte, så vill du titta på cyklingen, om du är i området under sommaren. Spänningen är under dessa väldigt hög, och alla Alsacebor sträcker sig ut för att titta på de cyklister som deltar.

Motion

Motion i Strasbourgs Idrottsförbunds Klubb: Sport klubbar är en typisk europeisk institution, en kombination av gym- och country klubb. Bains Municipaux i Strasbourg har tennis, squash och badminton banor som är tillgängliga för fri lek och lektioner.

Route du vin, vinvägen.

Utforska Route du Vin: Leden sträcker sig från Strasbourg till Colmar och passerar ett dussintal byar och vingårdar. Det är möjligt att ta en omfattande cykeltur, bo på hotell och äta på restauranger längs vägen, eller bara vandra längs natursköna platser.