Alsace i Frankrike – Reseguide

vinodling i AlsaceLäs vår reseguide till spännande Alsace. Alsace är regionen i Frankrike som gränsar mot Tyskland. Det är även regionen som det välsmakande vita Alsacevinet kommer från.

Alsace är den fjärde minsta regionen i västra mellersta Frankrike och gränsar till Tyskland och Schweiz. På tyska heter regionen Elsass. Regionen Alsace ligger och väster om floden Rhen. Alsace är en region som är mycket känd för sitt vin.

Städer

Den största staden är Strasbourg som också är det politiska och kulturella centret i regionen. Strasbourg är en mycket viktig politisk stad i EU och i staden kan man även hitta den pitoreska stadsdelen petite France, lilla Frankrike.

Andra städer och byar i Alsace är Colmar, Mulhouse, Kaysersberg, Eguisheim

Sevärdheter i Alsace

Något som är värt ett besök är slottet Haut-Koenigsbourg, den franska benämningen är château du Haut-Koenigsbourg. Regionen Alsace i nordöstra Frankrike har under historien växlat mellan att vara ena stunden franskt och andra stunden tyskt. Detta har lett till en spännande historia som avspeglar sig i stadens sevärdheter och kultur. Särskilt i språket som talas i Alsace märks detta, då grunden är tyska med kraftig påverkan av franskan. Du behöver inte älska historia för att kunna uppskatta alla den unika kultur och alla spännande sevärdheter som finns att uppleva i Alsace.

Arkitektur i Alsace

Särskilt arkitekturen i Alsace kan bjuda på slående häftiga sevärdheter. Den som är intresserad av kultur och historia från den militära har exempelvis en hel del att välja på. I Alsace finns fästningar, fort och andra militärbyggnader från Romartiden och framåt. Bondesamhället syns i sin tur genom gamla charmiga hus, där vingårdarna blomstrar. Om du är ute efter sistnämnda typ av sevärdheter bör du bege dig till Mittelbergheim, Andlau, Obernai, Hunawihr eller Ribeauvillé i Alsace. Kultur och sevärdheter i form av arkitektur finns också att beskåda i bergen och dalarna i Alsace och skiljer sig dessutom avsevärt från den övriga. Ofta är husen byggda av sten.

Minnesplatser och museum i Alsace

Även i Alsace finns sevärdheter som påminner om den fruktansvärda historien från andra världskriget. The Struthof Concentration Camp är ett exempel. Detta var det enda koncentrationslägret i Frankrike och inhyste 52 000 fångar. Kultur och sevärdheter från första världskriget finns också bevarat i Alsace, i form av platsen Le Linge. Här ägde den blodigaste striden från första världskriget rum och över 17 000 personer omkom här. I anslutning till platsen finns också ett museum med vapen, personliga ägodelar och andra sevärdheter med anknytning till striden.

I Strasbourg i Alsace ligger också det mycket välbesökta konstmuseet the Museum of Modern and Contemporary Art, där du finner kultur och sevärdheter i mängder. Även världens största museum för bilar finns i Alsace, nämligen Cité de l’Automobile i Mulhouse. Bilar kanske inte är något som man automatiskt tänker på när det gäller kultur, men faktum är att bilens historia berättar mycket om det övriga samhället.

Vin i Alsace

Befinner man sig i Frankrike är det närmare oundvikligt att inte på något vis ta del av vinets kultur och historia. Det finns naturligtvis gott om möjligheter till detta också i Alsace. Hela året pågår olika evenemang och festivaler i Alsace där vinet står i fokus, konstigt vore annat!

Vinvägens viner

Mest populärt, särskilt under skördetider, är att åka vinvägen (route du vin). Denna väg går genom byar och vingårdar där man kan besöka olika vinkällare för att handla vin. Populära viner från Alsace är tex Gewurztraminer, Riesling och Pinot Gris.

Ett mattips är pflammenkuche, ser ut som en pizza faktiskt

I området Alsace i Frankrike ryms en mängd olika sporter och aktiviteter. De olika sportklubbarna blir allt fler och antalet olika sporter som utövas ökar. I Alsace finns både professionella och halv-professionella lag inom sporter som bland annat basket, fotboll, handboll, ishockey, volleyboll och badminton. Hela regionen Alsace stödjer sin idrottsverksamhet till fullo! Det finns alltså gott om sport evenemang att besöka i Alsace. Det vackra landskapet bjuder också in till aktivitet utomhus, som vandringar eller cykelturer. Även om det kan vara frestande att sitta på olika serveringar eller vingårdar sippandes på en flaska vin, finns därmed goda möjligheter för lite sport och aktivitet under ditt besök i Alsace.

Tour de France i Alsace

För den som tycker om stora evenemang inom sport är Alsace perfekt. Exempelvis Tour de France både börjar och slutar i städer som ligger i regionen, nämligen Strasbourg och Obernai. Oavsett om du gillar cykling som sport eller inte så är detta ett mäktigt evenemang att följa och de roligaste bitarna är just start och målgång. Hela Alsace går dessutom ur husen för att följa sportevenemanget, vilket betyder en enorm folkfest!

Sport att utöva själv i Alsace

För den som hellre utövar sport själv, än betraktar ett evenemang, bjuder Alsace som sagt på många möjligheter. Bains Municipaux i Strasbourg är ett sådant exempel, där du som besökare kan spela tennis, squash eller badminton, vare sig du är proffs eller behöver lektioner i någon av sporterna. Men om det är något som är populärt i Alsace så är det cykling. Med över 200 mil av cykelleder och rutter från norr till söder i regionen är förutsättningarna perfekta. Du kommer att passera pittoreska små städer och vacker natur och aktiviteten lämpar sig för hela familjen om du väljer en kortare tur. För den som vill ha en sport med mer action är cykling i bergen ett självklart alternativ.

Vintersport i Alsace

Alsace bjuder också på många bra sporter och evenemang under vinterhalvåret. Först och främst finns fantastiska möjligheter att åka skidor, både på längden och utför. Om du är intresserad av sistnämnda sport är bergskedjan Vosges att rekommendera. Vosges i Alsace är lätt att ta sig till, inte speciellt ”turistigt” och bjuder på bra backar, även om de inte är lika branta som i Alperna. För längdåkaren på semester i Alsace passar till exempel Cham du Feu resort med sina många bra skidleder.

Övriga resetips

Frankrike är ett land med ett brett spektra av utbud inom turism särskilt. Ett intressant resemål för den som vill se mer av genuin fransk medeltidskultur är ett besök till staden Carcassonne ett måste.

En av Europas största sjöar, den tredje största, är Bodensjön. Det låter större än vad det är men Bodensjön är faktiskt mindre än våra svenska insjöar. Trots det väl värd ett besök, här upplever du natur, kultur och fina badmöjligheter i sjön som delas av Tyskland, Schweiz och Österrike.