Kalabrien Reseguide

I södra Italien, längst ut på tån på den ”italienska stöveln”, ligger regionen Kalabrien. Denna region är känd för sina magnifika berg, som sluttar ner i Tyrrenska havet i väster och Joniska havet i öster. Bergen bjuder på storslagna äventyr medan sandstränderna som kantar kustlinjen är utmärkta för den som är ute efter en semester med sol och bad.

Bland italienarna själva är Kalabrien en mycket populär turistattraktion. Två anledningar är det utmärkta klimatet och det lugn som råder i regionen. Kalabrien räknas ofta som ett av de sista genuina områdena i landet. Här kan man uppleva ett Italien som på många sätt har lämnats orört av den moderna livsstilen. Det är i Kalabrien som italienarnas motsvarighet till spanjorernas siesta ”uppfanns”. Under eftermiddagen, mezzogiorno, står allt stilla i städerna i regionen.

Den gamla staden Catanzaro är huvudstad och näst största stad i regionen. Störst är Reggio di Calabria som ligger precis vid Messinasundet. På andra sidan sundet ligger Sicilien och staden Messina. Det går färjor i skytteltrafik mellan Reggio di Calabria och Messina för den som vill ta en tur till Sicilien under vistelsen i Kalabrien.

I många regioner i Italien är det klokt att hyra en bil och ge sig ut på upptäcktsfärd på egen hand. Kalabrien är definitivt en av dessa. Med bilen kan man på bästa sätt utforska de pittoreska städer som ligger som på ett pärlband utmed kusten. Scalea, Diamante, Maratea och Praia a Mare är inte bara fantastiskt vackra namn, de är också riktiga pärlor till samhällen som man inte får missa. På kusten mot Joniska havet finns mängder av lämningar och ruiner från Romarriket och den hellenistiska perioden. En plats man inte får glömma att besöka under rundturen i Kalabrien är Matera, en urgammal stad där folk faktiskt bodde i grottliknande hus ända fram till 1950-talet.