Santorini Reseguide

Santorini är en av de mest kända grekiska öarna i det Egeiska havet, inte bara på grund av sin mytomspunna skönhet, utan också på grund av sin mytomspunna historia. Under den minoiska eran var Santorini en relativt stor vulkanö där kultur och handel blomstrade. Någon gång under 1600-talet f.Kr. bestämde sig emellertid vulkanen för att få ett utbrott. ö?n kollapsade och idag återstår egentligen bara en ringformad landmassa, den så kallade calderan. Om du vill uppleva historiens vingslag finns faktiskt lämningar av den antika staden Thera längst upp på toppen av ön.

Sol och bad på Santorini

Santorini har bara omkring 14 000 invånare men under säsong är det betydligt fler som njuter av öns skönhet. Santorini har genom de senaste årtiondena vuxit fram till att bli en av de mest populära destinationerna i Grekland och idag är det mer regel än undantag att charterföretagen erbjuder resor till Santorini.

Om du vill spendera dagarna vid stranden kan du behöva leta lite för att hitta din favorit. Längs ostkusten, vid orten Kamari, består stränderna av svart klappersten. I norr stupar klippan rakt ner i havet. Det samma gäller på calderans insida. På den södra delen finns ett antal mindre stränder med sand. Ingen av havsstränderna är särskilt långgrund.

När det gäller nöjen finns det mesta samlat i huvudorten Fira och den mindre orten Kamari. Nöjeslivet i Fira är speciellt i och med att alla barer, restauranger och caféer är placerade mitt på den branta klippan. Både Fira och Kamari har flera nattklubbar/diskotek.

Flyg till Santorini

Det är framför allt charter som gäller om du vill flyga till Santorini. Det går charterflyg bland annat från Stockholm-Arlanda under säsong. även Norwegian erbjuder flyg till Santorini under vissa delar av året. Flygplatsen på Santorini ligger strax norr om orten Kamari cirka 6 km sydost om Fira.