Marocko reseguide

Välkommen till Marocko reseguiden. Marocko är landet i nordafrika närmast Europa. Guiden innehåller nyttig information till dig som ska ut och resa och vill vara väl förberedd för att semester ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Reseguiden berättar om hur du bäst flyger till Marocko och lite om vad man bör tänka på när man letar hotell i Marocko för sin vistelse. Sidan berättar även om Marockos historia för den som vill veta mer om den.

Vill du veta mer om Marockos städer som Casablanca, Rabat, Tanger, Fez eller Agadir har sidan mer information om det. Marrakech är att rekommendera och att besöka någon marknad för att suga i sig av atmosfären, färger och dofter av alla kryddor är ett måste. Staden är även full av andra sevärdheter i Marocko så staden är väl värd ett besök.

Föredrar du att spela golf erbjuder Marocko många fina golfbanor. En av de mest exklusiva är Palmeraie Golf Palace, det finns också ett flertal mycket bra golfbanor i Marrakech området.

Marocko är ett spännande land som bjuder på en blandning av afrikanska, franska och arabiska inslag. På många sätt kan Marocko sägas vara ett medelhavsland såsom exempelvis Turkiet, men samtidigt ligger en helt klart mer orientalisk karaktär över hela landet.

Marocko är ett gammalt land. Redan för cirka 1000 år sedan fanns ett stabilt styre i landet. Några av städerna i Marocko är dock betydligt äldre än så. Tanger längst i norr grundades till exempel redan cirka 1400 år f.Kr. Även huvudstaden Rabat och den största staden Casablanca är mycket gamla. För de svenskar som beger sig till Marocko för en semester är dock Marrakech och Agadir de mest populära resmålen.

Boka hotell i Marocko

I Marocko finns det ett brett utbud av olika övernattningsmöjligheter som vandrarhem och hotell.

Billigast är det på vandrarhem. Dessa hittar man överallt i de större städerna, och ett korridorsrum kan kosta så lite som 50 dirham per natt. Här får man dock vara beredd att dela rum och toalett med andra turister.

Billigast hotell hittar man oftast i eller nära Medinernar. Enkelrum kan här kosta 60 dirham och uppåt, men även då får man vara beredd att dela dusch med andra gäster.

De stora hotellkedjorna som Sheraton och Hyatt finns i alla de större städerna, och erbjuder den servicenivå som man förväntar sig av dem. Men priser är också, som man kan förvänta sig, på en högre nivå än de flesta lokala hotellen.

Varmvatten är en sak som skiljer sig mycket från ort till ort och hotell till hotell. Alla hotell erbjuder inte ens varmvatten, och det är inte ovanligt att man måste betala extra för det, särskild på de billigaste hotellen. I vissa fall kan temperaturen på varmvattnet variera kraftigt medan man duschar. Ett alternativ är därför att besöka någon av de många hammam, badhusen. Dessa finns ofta vid Medinerna, och erbjuder en avslappnad och skön paus för en billig penning. Förutom att vara en kulturupplevelse i sig. Här hittar du en annan sida som tipsar om bra hotell i Marocko.

Ett speciellt hotell i Marocko är Ksar Massa som är ett supertrendigt och hippt lyxhotell i Marocko. Det är rentav lite hemligt och inte med i särskilt många guideböcker. Det sägs att den franske presidenten semestrar här och ett flertal musik-, film- och TV-kändisar har besökt hotellet. Hotellområdet är hela sex hektar stort och håller nyfikna personer på gott avstånd. Hotellet ligger längs Côte de Massa, den guldvita sandstranden som utgår från Agadir och fortsätter flera mil söderut. Hotellet ligger lite drygt fyra mil söder om Agadir och uppstår som en hägring i öknen.

Hotellet är ett utpräglat lyxhotell som erbjuder flera förstaklassrestauranger, det finns flera swimmingpooler både inomhus och utomhus och här får man alla möjliga behandlingar man kan önska sig. Här är tystnaden otrolig och möjligheterna att slappna av fantastiska. Solnedgången utanför hotellet sägs vara i en klass för sig.

Historien bakom hotellet är spännande och intressant. Det var en framgångsrik man som arbetade som PR-konsult i princip dygnet runt med flera företag. Han tyckte sig ha alltför lite tid över sin fru och sina två barn och ville helt enkelt pröva på något nytt. Han kom till platsen där hotellet idag ligger för en reklamfotografering för en modetidning och kände direkt att platsen var speciell och rofylld. Han blev förälskad och tänkte i flera år innan han plötsligt under ett möte reste sig upp, gick ut ur rummet och ringde sin fru och sa ”nu ska vi dra till Ksar Massa”. Senare samma månad påbörjades arbetet med hotellet.

Riad i Marrakech – 3 hotelltips

Marocko har seglat upp som ett populärt turistland på senare tid. De mycket förmånliga priserna och det behagliga klimatet är två anledningar till detta. En av de mest populära semesterorterna i Marocko är staden Marrakech. Här kan du bo i så kallade riad, det vill säga gamla marockanska familjehus som gjorts om till små hotell, med en utmärkt standard till mycket låga priser. Här är tre hotelltips om du vill bo på riad i Marrakech.

Riad BB Marrakech

Mitt i Marrakechs medina, bara ett stenkast från såväl Koutoubia-moskén och torget Jamaa El Fna ligger Riad Bed&Breakfast Marrakech. Här har du sex mycket påkostade rum att välja mellan. Hotellets alla rum har gratis Wi-Fi, luftkonditionering och separata badrum. Som gäst har du tillgång till en fin terrass, en utomhuspool och en avkopplande innergård. Om du vill göra utflykter i Marrakech är Riad BB Marrakech ett bra val. Personalen kan hjälpa dig med de flesta av dina önskemål och även ordna med lunchpaket.

Till bokningen >>

Riad Chayma Marrakech

Hotellet Riad Chayma Marrakech ligger strax utanför stadens fantastiska port från 1100-talet, med torget Jamaa El Fna endast en kort promenad bort. Varje rum på Riad Chayma är utsökt inrett, bland annat med marmor i badrummet, och utrustat med en bekväm och vacker sittgrupp. Varje morgon serveras frukost på hotellets innergård. Efter frukosten kan du ta ett dopp i poolen, slappna av på ditt luftkonditionerade rum eller ge dig ut på en utflykt i Marrakech.

Till bokningen >>

Riad Fatinat Marrakech

När du går in på hotellet Riad Fatinat Marrakech är det lätt hänt att du tror att du förflyttat dig långt tillbaka i tiden. Det känns som att kliva in i en av sagorna i boken Tusen och en natt. Hotellet är dock långt ifrån omodernt. Till exempel har du tillgång till gratis Wi-Fi överallt. Riad Fatinat har dubbelrum av standardmodell och flera olika mer exklusiva sviter. Som gäst kan du besöka hotellets turkiska bad, få en massage och bada bubbelbad.

Till bokningen >>

Flygresor till Marocko

De flesta som reser till Marocko gör det på en charterresa under de mörka och kalla vintermånaderna. I januari är medeltemperaturen till exempel cirka 20 grader, vilket är helt i klass, om inte bättre, med andra populära vinterresmål i Europa. De flesta charterbolag erbjuder paketresor till Marocko åtminstone mellan november-mars.

Det finns också en möjlighet att flyga till Marocko med något av lågprisbolagen. Norwegian flyger direkt från Stockholm-Arlanda till både Agadir och Marrakech. Med Ryanair får man göra ett byte i antingen London eller Düsseldorf.

Till Marocko kan man flyga relativt billigt från Sverige. Billiga biljetter brukar kosta strax under 4000 kronor men under lågsäsong i februari-mars, maj och oktober-november kan det vara ännu billigare. Att flyga till Marocko är som dyrast under december, främst runt julledigheten och under sommarmånaderna och då är juli värst. Flygresan tar oftast runt fyra timmar om man flyger direkt, men de billigaste biljetterna har oftast ett till två stopp på vägen och då kan resan ta upp till 13-14 timmar. De flygbolag som flyger direkt från Sverige till Marocko är Air France, Brussels Airlines, easyJet, Lufthansa, Norwegian och Qatar Airways.

Flygdestinationerna som svenska bolag arrangerar resor till i Marocko är Agadir, Marrakech, Rabat och Tanger.

Agadir är en stad i södra Marocko med runt 400.000 invånare. Staden ligger vid Atlasbergens fot vid Atlantkusten och har en väldigt lång sandstrand längs staden. Agadir är en viktig turistort då det milda vinterklimatet lockar många nordbor som söker sol och värme under vintern. Medeltemperaturen i januari ligger kring 20 °C.

Marrakech ligger i sydvästra Marocko och betyder på berbiska ”Guds land”. Här bor runt 900.000 personer och staden är känd för sina gamla byggnader och stadens medina är ett av UNESCO:s världsarv. Stadens internationella flygplats ligger endast några kilometer utanför staden, och man tar sig snabbt och lätt in till centrum med taxi eller buss.

Rabat är Marockos huvudstad. Staden har runt 750.000 invånare men hela storstadsområdet har ett invånarantal strax under två miljoner. Staden började byggas under 100-talet och har mycket gammal bebyggelse kvar.

Tanger ligger vid Gibraltar sund på den marockanska sidan. Staden har runt 700.000 invånare och en stor del av staden ligger omringad av en mur från 1400-talet. Tanger var tidigare en internationell zon som administrerades av Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien och är därmed influerad av det europeiska. Stadens flygplats ligger lite över en mil utanför staden, och man tar sig in till Tanger på runt 20 minuter.

Marknad i Marocko och Marrakech, souker

Marocko är känt för sina stora, spännande marknader. En sådan marknad kallas för Souk och det är ett av de första orden man lär sig som turist i Marocko. det finns två typer av souker: de stora, välkända, och de små, ofta helt permanenta souker, som är vanligare men med mer fokus på kommersiell verksamhet istället för underhållning. Ofta har varje område i städerna en egen souk som säljer mat och andra viktiga varor samtidigt som det finns en stor central souk. På den centrala souken säljs andra typer av varor såsom tyger, smycken, konstverk och kryddor. Det är de centrala soukerna man vill besöka om man letar efter underhållning och upplevelser. Soukerna är alltså inte bara shopping utan har även mycket historia och kultur bakom sig. Marknaderna i Marocko är en viktig verksamhet och de flesta av medborgarna har så gott som daglig kontakt med soukerna. Ofta är soukerna omringade av murar och ibland har de höga tak. När man passerat ingången väntar ofta en stor labyrint.

Marockos största marknad ligger i Marrakech och har nästan 13 000 handlare med butiker eller stånd. ”Gatorna” i souken är längre än sju kilometer. Det finns även marknader med speciella inriktningar som exempelvis Sebbat Souk i Rabat som nästan enbart säljer läderskor. På alla marknader gäller flytande priser och beroende på hur duktig prutare man är kan man få varor väldigt, väldigt billigt. Marockanerna tar inte illa vid sig om man prutar hårt utan det ses som en självklarhet i deras kultur.

I Marrakech och de andra större städerna finns många kända souker och det kan vara roligt att utforska dessa själv. Annars erbjuds många guidade och assisterade turer om man känner sig lite försiktigare. Det finns en liten risk att man tappar bort sig eller går vilse i de stora soukerna och guideböckerna menar att även lokalbefolkningen går vilse i dem ibland.

Staden Rachidia i södra Marocko är en trevlig stad med en av Marockos trevligaste marknader. Marknaden sträcker sig längs stadens myllrande huvudgata och har över hundra stånd och en massa underhållning.

Sevärdheter i Marocko

Madrasa Ben Youssef

En riktig sevärdhet är Madrasa Ben Youssef som var en högskola i Marrakech. Byggnaden skapades under merinid-perioden på 1300-talet av sultan Abu al-Hassan. Byggnaden är otroligt vacker och var tidigare norra Afrikas största teologiska högskola. Man tror att upp till 900 studenter bodde och läste vid skolan. Mohammed el Ifrani, en väldigt känd marockansk historiker, var en av föreläsarna vid skolan. Skolan stängdes 1960 för att sedan 1982 återöppna som historisk sevärdhet.

Badii Palatset

Badii Palatset är ett ståtligt palats i Marrakech. Många muslimer ser palatset som ett av världens underverk. Palatset byggdes på order av den dåvarande regenten Ahmed El Mansour Dahbi. Det tog sexton år att bygga och stod färdigt år 1002.

Dar Si Said museet

Dar Si Said museet är ett fantastiskt museum i Marrakech som ställer ut ramen för traditionell marockansk konst och vissa historiska föremål. Museet är uppbyggt med flera olika rum med både konstverk och andra objekt. Det blandas med uråldriga knivar och svärd som använts av antika stammar och fantastiska kläder som burits av härskare och sultaner. Man kan också se den tidigare härskaren Ahmed El Mansours guld och marmorskatt som är helt enastående.

Djemaa el-Fna

Djemaa el-Fna är Marrakechs gamla stadsdel. Namnet betyder på arabiska ”De dödas samling” men namnets ursprung är oklart. Här finns ett torg med samma namn vilket är Marrakechs huvudtorg med lika delar turister och lokala personer. På dagarna vimlar det av försäljare av olika saker och underhållare med olika egenskaper såsom magiker, akrobater, ormtjusare eller personer med apor som kan göra konster. Djemaa el-Fna ligger i hjärtat av Marrakechs livliga centrum och här kan man spendera flera timmar genom att bara titta och förundras över vad som händer. I Stadsdelen ryms väldigt många attraktioner som moskéer och museer.

Merzouga

Merzouga är en liten by i sydöstra Marocko. Byn ligger nära Marockos största sanddyna, och härifrån kan man ta populära turer med kameler. Det finns både endags och veckoturer, där man kan få uppleva den vida öknen och berberfolkets traditioner. En upplevelse för den som vill se det antika Marocko.

Städer i Marocko

Casablanca

Casablanca är Marockos största stad med drygt tre miljoner invånare. I Storcasablanca bor det ca 3.8 miljoner människor. Casablanca är en stad med mycket unga invånare och en fjärdedel är under 15 år. Staden är den sjätte största i hela Afrika. Man brukar kalla Casablanca för Marockos ekonomiska huvudstad och det är här den mesta affärsverksamheten sker. Här ligger landets huvudhamn och det är här de flesta importerna kommer och de flesta exporter sker. Här har de stora företagen sina huvudkontor, både Marockanska bolag och internationella företag etablerade i Marocko. Staden var i franska händer fram till 1956 och franska är med arabiska huvudspråket i staden.

För gemene man är staden kanske främst känd för den klassiska filmen med samma namn eller Casablanca-konferensen. Casablanca var en viktig hamn under andra världskriget och här skedde Casablanca-konferensen år 1943 där Roosevelt och Churchill diskuterade krigets fortsättning. Casablanca var under andra världskriget även utgångspunkt för det amerikanska flygvapnets flygningar över Europa.

Rabat

Marockos näst största stad och landets huvudstad är Rabat. Rabat har varit huvudstad i Marocko sedan 1912. Här bor runt två miljoner personer. Staden ligger längs Atlantkusten i västra Marocko. Staden grundades under 100-talet som en marockansk stöttepelare i kriget mot de kristna på Iberiska halvön. I Rabat finns stora och viktiga textil och byggindustrier varav vissa är så kallade ”sweatshops” som producerar billiga varor för multinationella företag. I Rabat bor Marockos regenter, landets kungafamilj, och här ligger de utländska ambassaderna.

Fez

Fez, eller Fes som staden heter på svenska, är Marockos tredje största stad. Här bor runt en miljon människor. Staden är kanske mest känd för att ha gett namn åt hatten Fez som man, i staden, var ensamma om att tillverka fram till 1800-talet. Fes är en av de fyra kejserliga städerna i Marocko. Staden grundades i slutet av 700-talet av Idris I och år 810 byggdes Kairouyinemoskén som är en av Afrikas största moskéer. Fes är Marockos vetenskapliga och religiösa metropol och här möts både muslimer och kristna européer för att studera. Fes har till och från varit Marockos huvudstad och var det senast fram till 1912 då fransmännen tog över den mesta kontrollen i Marocko och gjorde Rabat till huvudstad. Så förblev det även när Marocko blev självständigt 1956.

Marrakech

Marrakech är en myllrande storstad som ligger en bit inåt land från Marockos kust mot Atlanten. Marrakech är ett utmärkt val om man vill uppleva en autentiskt marockansk kultur. Den gamla staden, medinan, är en plats som för tankarna till sagorna i Tusen och en natt. På den enorma marknadsplatsen Djema el-Fna kan man fynda allt mellan himmel och jord.

Agadir

Agadir är en betydligt mer modern stad. Det beror till stor del på att staden raserades fullständigt i en jordbävning år 1960. När staden sedan byggdes upp igen lade man ganska stort fokus på turism och Agadir har varit Marockos mest populära turistmål sedan tidigt 1980-tal. Det som framför allt kännetecknar Agadir är den långa stranden som löper utmed stadens centrum. På stranden ligger hotell i alla prisklasser på rad.

Spela golf i Marocko

I Marrakech-området finns det tre stora golfbanor. Marrakech Royal Golf Club, där både Churchill och Eisenhower spelade under sin tid, är Marockos äldsta golfbana och byggdes på uppdrag av Pashan i Marocko. Idag ägs banan av Kung Hassan II och är känd som hans favoritbana. Golfbanan är 6.200 meter lång och har par 72, den är belägen vid de snötäckta Atlas-bergens sluttning och är otroligt vackert inramad. Runt banan växer apelsinträd, olivträd, palmer och cypresser som bidrar till den härliga atmosfären. Men det gäller att inte låta sig luras och fokusera på den vackra omgivningen om man är ute efter att spela i sitt esse. Höga palmträd skär av vinklar vilket gör banan något klurig. Greenen på banans svåraste hål, det femtonde, är gömd bakom två ruffiga kullar och en stor bunker.

Mitt emot Marrakech Royal Golf Club ligger Amelkis Golf Club. Här är caddies obligatoriskt, men finns såklart att hyra på plats precis som klubbor och annan utrustning. Längs Fairway ligger lyxiga villor, gamla palmträd och stora papyrusrullar. De sista nio hålen domineras av vattenhinder medan de främre har fler sandbunkrar. Det är en raffinerad bana där par 3-hålen är långa, bunkrarna stora och ruffen exotisk. Ett långt spel och bra puttning krävs för att bemästra den här banan. År 2000 spelades Marocko Open på Amelkis.

En av de andra golfbanorna är Palmeraie Golf Palace, en exklusiv bana som sköts om av 40 anställda banarbetare. Palmeraie är den mest besökta banan i området och här har flera Europatour-tävlingar för damer spelats. Banan är designad av Robert Trent Jones och är ett mästerverk med 18 hål. Det är en bred bana omgiven av palmträd och utsmyckad med sju sjöar. Bunkrarna har vit pärlsand som ger en läcker kontrast mot den gröna banan. Klubbhuset går i klassisk morisk stil och är lite av kärnan i designen.

Förutom dessa golvbanor i Marrakesh finns det också ett otal andra runt om i landet.

Tycker man om havsbrisen och skön utsikt över havet är Cabo Negro Royal Golf Club eller Tangier Royal Golf Club att rekommendera.

Det finns även kulturellt anrika golfbanor i Marocko, som Dar Es Salam Royal Golf Club, Fez Royal Golf Club och Meknes Royal Golf Club. Här kantas banorna av antika ruiner eller gamla odlingar, och man känner av att detta område varit med om en lång historia.

När man spelar i Marocko så betalar man antingen green fee för en dag/runda. På vissa banor kan man köpa rabatterade pass för längre perioder som exempelvis en vecka. Vill man spela i Marrakech-området och bo direkt vid banan så erbjuder bland annat Palmeraie flera alternativ nära första tee.

Marockos historia

Dagens Marocko blev självständigt år 1956 men nationalkänslan i området är ändå gammalt, och landet har fungerat som region under ockupanter som varierat från Vandaler till Östromare och Spanjorer. Den nuvarande marockanska flaggan har varit i bruk sedan 1915 men antogs officiellt i samband med självständighetsförklaringen. Flaggan har en röd bakgrund som står för den regerande dynastin och dess gröna symbol är ett pentagram som är ett avvärjningsmärke mot det onda och symboliserar enat troende.

Marocko började växa fram som en muslimsk kungamakt för ungefär 1000 år sedan. Landet var inte en del av det Osmanska riket men koloniserades av de europeiska kolonialmakterna Spanien och Frankrike, som styckade upp landet mellan sig. Staden Tanger lämnades som internationell. Urinvånarna kämpade sedan länge för sin självständighet och till sist började Spanien och Frankrike gradvis släppa sina ockuperade områden och till sist återlämnades Tanger till Marocko och landet blev självständigt.

Sedan självständighetsförklaringen har landet formats och omformats av tre kungar.

Den första var Muhammed V som härskade i sju år fram till 1961 då han gick bort under en rutinmässig operation.

Kungatiteln togs då över av hans son Hassan II. Han är den som har format landet till stor del eftersom han regerade under nästan fyra decennier. Han styrde landet som en diktator och hålls ansvarig för flera kränkningar av mänskliga rättigheter, framförallt mot oppositionen i Marocko. Ett känt fall är då oppositionsledaren Mehdi Ben Baka kidnappades och troligtvis senare mördades under 1960-talet. Utrikespolitiskt är han känd för att ha upprättat goda relationer med Frankrike och USA. Han hamnade dock i konflikt med Mauretanien och Algeriet vilka han ansåg tillhörde Stormarocko. Ett kort krig utbröt år 1963 men ledde inte till några justerade gränser till Hassan II:s stora besvikelse.  Det gjordes fler statskupper mot kungen och han var nära att dödas flera gånger. Dessa försök gjordes i början av 1970-talet men läget lugnade sig i mitten av 1970-talet när Hassan II drog igång en nationell kampanj för att framställa sig som en ledare av folket.

Marockos ekonomi har genom tiderna varit bräcklig och under 1980-talets tidigare del var situationen som värst. Det var då omfattande protester, strejker och demonstrationer mot Hassan II som fick slås ned av polisen. Som följd av det ekonomiska läget började slumområden att växa fram i de marockanska städerna. Hassan II började då inse att något behövde göras och framåt slutet av 1900-talet mildrades hans sätt att styra landet på. Han satsade stort på turismen som inkomstkälla och genomförde ekonomiska reformer för att förbättra statens finanser.

1999 tog Muhammed VI, Hassan II:s son över tronen och han tjänar fortfarande som kung. Han har liberaliserat landet ordentligt. Även om kungen fortfarande har diktatoriska tillämpningsmöjligheter så har Muhammed VI gett pressen friare tyglar, så länge man inte kritiserar kungen. Marocko har även stött USA i kampen mot terrorismen och utsågs 2004 till en av USA:s största allierade utanför NATO.

Under senare halvan av 1900-talet har även konflikten om Västsahara varit närvarande i Marockos ut- och inrikespolitik. Riktigt vilket status Västsahara har är fortfarande inte bestämt, men territoriet kontrolleras i praktiken till största del av Marocko, även om FN inte har erkänt Västsahara som en del av landet. Ända sedan 1990 har det funnits planer på att hålla en folkomröstning om Västsahara ska vara en del av Marocko eller inte, men denna omröstning har gång på gång skjutits fram.