Madeira – Atlantens Pärla

Madeira är en portugisisk ögrupp i Atlanten, 700 km utanför Marockos kust, 950 km sydväst om Lissabon, med ca 256 000 inv. Madeira utgör en autonom region inom Portugal och består av huvudön Madeira (745km2), den mindre ön Porto Santo samt de två små obebodda ögrupperna Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens. Huvudstaden på ön är Funchal.

Naturförhållanden på Madeira

Madeira är uppbyggt av lavabergarter med djupt eroderade dalar, där terasser anlagts. Högsta toppen, Pico Ruivo, når 1861 mö.h., och från den löper höjdryggar ut mot kusten, som på en del sträckor är brant. Klimatet är milt subtropiskt. Medeltemperaturen är 17°C i februari och 26°C i augusti. Nederbörden faller mest under vintern.

Näringsliv på Madeira

Madeira är tätbefolkat och jordbruksmarken intensiv utnyttjad. Flertalet gårdar är mindre än 1 ha, och terassering och konstbevattning är viktiga. Vattnet leds uppifrån bergen i ett kanalsystem ned till odlingarna. Främst odlas bananer, frukt, grönsaker, blommor(orkidéer m.fl.) och vindruvor. Madeiravinet är en viktig exportvara. Det utskeppas liksom olika jordbruksprodukter över Funchals hamn.Fiskförsäljning, även fisket har stor betydelse. Den viktigaste inkomstkällan är turismen.

Fakta om Madeira

Madeira finns med på UNESCO:s världsarvslista pga av sin lagerskog.

  • 58 km lång och 22 km bred
  • Beläget ca 950 km från Lissabon
  • Har en yta på ca 745km2
  • Ca 255 000 invånare på ön
  • Ca 120 00 invåndare i Funchal

ögruppen Madeira består utav Madeira, Porto Santo, Desteras och Salvagens. Från Funchal till flygplatsen 22 km, Machico 27 km, Camacha 16 km, Sao Vicente 59 km, Camara de Lobos 8 km. Vatten som dryck rekommenderas buteljerat mineralvatten som finns att köpa i de flesta snabbköpen. Kreditkort accepteras i allmänhet på restauranger och inköpsställen på de större orterna på Madeira. “Multibanco” uttagsautomater finns det gott om i Funchal och även på de andra större orterna på ön. Madeira har kraftigt kuperad terräng med stora nivåskillnader och många trappor. För information om hotellen, hör med din resebyrå. I Funchal har butikerna på vardagar öppet 09.00-13.00 15.00-19.00. Lördagar 09.00- 13.00, söndagar stängt. Shoppingcentra Madeira shopping och Forum och Dolce Vita har normalt öppet 09.00 – 23.00 alla dagar i veckan.

Restauranger:

Matkulturen är mycket rik och det finns ett stort utbud utav restauranger där man kan prova på de lokala rätterna.

Klimat:

Klimatet är underbart och har en förhållandevis jämt temperatur hela året. Lägsta temperaturen kan vara ca 17 grader i januari och har en högsta på ca 26 under augustimånad.

Kommunikation:

Finns gott om lokalbussar som är mycket billigt att åka med. Hotellen erbjuder också fria bussar för de som vill in till stan snabbt och enkelt.

Sport:

Finns mycket att göra som exempelvis Squash, Tennis, dykning, golf m m. 2 fina golfbanor, Palheiro Golf (18 hål) och Club de Golf Santo da Serra (här finns hela 27 hål).

Tidskillnad:

Till Sverige är -1 timme

Strand och Bad:

På Madeira finns ett flertal lavastränder och många hotell erbjuder fina pooler med havsvatten samt barnpooler och lekplats.