Reykjavik reseguide

reykjavik IslandIslands huvudstad, Reykjavik, har under många år varit en bubblare när det gäller weekendresor för dem som vill uppleva något annat än de Europeiska storstädernas puls. Dock saknas absolut inte puls i Reykjavik. Utelivet är imponerande för en stad som bara har omkring 100 000 invånare. Det finns fler uteställen än man kan räkna till.

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Staden har fått namnet Reykjavik, som betyder ”rökvik” på svenska, efter de höga ångpelare som emellanåt skjuts upp i luften från gejsrar utanför staden. Till Reykjavik åker många turister, världen över, för att få uppleva den otroliga isländska naturen. Men, huvudstaden har mer att erbjuda än vacker natur. Här kan man nämligen också få uppleva ett pulserande storstadsliv med många spännande evenemang och aktiviteter.

Kommunikationerna mellan Sverige och Reykjavik är relativt goda. Det går dock inga direktflyg till Reykjavik-Keflavik från Sverige. Det är vanligt att man mellanlandar i Oslo eller Köpenhamn. Hela resan med väntetider tar sällan mer än sex timmar. Det går faktiskt också att åka båt till Reykjavik. Du får då räkna med en enkel resa på cirka tre dygn.

Sevärdheter i Reykjavik

Det finns två sevärdheter i Reykjavik som står ut från mängden. Det handlar om den kuriösa kyrkan Hallgrímskirkja, som är uppförd i en minst sagt annorlunda stil, samt multifunktionsbyggnaden Perlan. Utsikten från tornet i kyrkan är makalös och ett absolut måste för dig som besöker Reykjavik. Perlan är en gigantisk kupolbyggnad med en roterande restaurang, ett utsiktsdäck, en vinterträdgård, butiker och mycket mer.

Ett utmärkt nattliv

Invånarna i Reykjavik älskar att gå ut för att roa sig. Det är nog väldigt få andra städer i världen av Reykjaviks storlek som kan ståta med ett motsvarande nattliv. Reykjavik är nämligen känt för sitt fartfyllda och spännande nattliv med många barer och diskotek. Nattlivet håller igång fram till på morgonen och erbjuder bland annat liveband, isbarer och internationella konserter. Många partysugna turister väljer att åka till Reykjavik just för det omtalade nattlivet som finns i staden.

Bada mitt i vintern

Island ligger mitt på en av de vulkaniskt aktiva bergsryggarna i Atlanten. Det gör att det finns heta källor lite här och där på ön. På vissa platser i Reykjavik tar man hand om den geotermiska energin för att erbjuda bad året runt. Det är en fascinerande upplevelse att stiga ner i stora pooler av varmt vatten samtidigt som det är minusgrader i luften.

Reykjavik – Ett kulturstopp med flera sevärdheter

Staden är känd för att vara Islands kulturcentrum med museer, operahus och teatrar. I staden ligger även Alltinget, Islands parlament. Här finns Nationalmuseet och Kulturhuset, som båda ofta anordnar spännande utställningar och evenemang. Även det nybyggda opera- och konserthuset Harpa ligger i Reykjavik. Staden har också sju sim- och badanläggningar som alla värms upp med hjälp av landets varma källor. Hit kommer många turister för att njuta av det härligt varma vattnet, även under vintern. Vill man hellre bada i havet kan man besöka Nauthólsvik, en sandstrand med uppvärmt havsvatten.

Hotell och restauranger i Reykjavik

Reykjavik har ett stort utbud av hotell och restauranger. Här finns billigare lägenhetshotell varvat med exklusiva fyr- och femstjärniga hotell. När det kommer till den isländska matkulturen kan man säga att den är ganska mycket influerad av det skandinaviska köket. De isländska maträtterna har dock sina spännande variationer och smaker. Restaurangerna i Reykjavik erbjuder ett stort och spännande utbud som  representerar den isländska matkulturen på ett mycket bra sätt.

One thought on “Reykjavik reseguide”

Comments are closed.