Tropea Italien Reseguide & Hotell

Santa Maria slott i TropeaBara namnet låter magiskt och alla som någonsin har besökt den lilla staden Tropea vid Tyrrenska havet, längst ner på tåspetsen på den italienska halvön (regionen Kalabrien), kan vittna om stadens fantastiska karaktär. Tropea är en liten stad med endast omkring 7000 invånare, men sommartid mångdubblas befolkningen när turister från hela Italien kommer på besök. På senare år har Tropea även attraherat besökare från andra delar av Europa som önskar uppleva Medelhavet på ett nytt sätt, långt ifrån den organiserade turismen i Spanien, Grekland och Turkiet.

Strand- och badliv i Tropea

Staden Tropea är belägen på en avsats som blickar ner mot det Tyrrenska havet. Ute i havet ligger ett rev som effektivt blockerar både vågor och vind. De sandstränder som ligger mellan själva staden och havet är väl skyddade och räknas till de vackraste stränderna i Italien.

Stranden är i fokus i Tropea. Här samsas både stadens invånare och turister till staden. Vattnet är kristallklart och mycket rent, vilket faktiskt inte är särskilt vanligt för Italiens stränder i allmänhet.

Vid en av stadens stränder ligger berget Santa Maria där det på toppen ligger ett slott. Man når slottet via en brant och vindlande trappa. Från toppen har man en magnifik utsikt över både stranden och delar av staden.

Stadslivet i Tropea

Invånarna i Kalabrien älskar att ta det lugnt. Mitt på dagen stänger alla butiker och många passar på att ta sig en tupplur. Framåt kvällen lever dock staden upp ordentligt när matställen och barer öppnar. Längs strandpromenaden ligger många utmärkta restauranger, barer och caféer. Detsamma gäller för Tropea gamla stad. Den gamla stadskärnan är en ytterst romantisk plats, med smala gator och pittoreska torg. Att strosa genom Tropea gamla stad är som att färdas flera hundra år tillbaka i tiden. Staden är orörd av det moderna. Här hittar man inga snabbmatsrestauranger eller stora modekedjor. Butikerna är små och mysiga och det går att göra mängder av fynd.

Hotell i Tropea

Tropea badstrandTropea är en turistort och det märks verkligen på utbudet av hotell. Det är fullt möjligt att Tropea är den hotelltätaste turiststaden i hela Italien, om inte i hela Europa. Staden har över 30 hotell på en befolkning på cirka 7000 invånare. Vissa av hotellen ligger vackert med utsikt över Tyrrenska havet medan andra är belägna en bit inåt land på sluttningarna ner mot havet.

Förstaklasshotell

Alla mer exklusiva turistorter har flera hotell av absolut högsta klass. Det mest luxuösa hotellet i Tropea är Villa Paola. Detta femstjärniga hotell är inhyst i ett gammalt kloster och ligger ett mycket vackert område strax utanför stadskärnan. Klostrets gamla pelargångar och valv finns fortfarande kvar. Detsamma gäller för den gamla klosterträdgården. Rummen är elegant inredda i en blandning av traditionell hotellstil och en mer modern design. Den enorma utomhuspoolen har utsikt över havet.

Två andra förstaklasshotell att titta lite närmare på är Villa Antica Tropea, som är beläget mitt i Tropeas stadskärna, samt Hotel Rocca Della Sena. Det sistnämnda är en favorit bland turister som vill ha nära till både stranden och stadskärnan.

Mellanklasshotell

Mellanklasshotellen i Tropea finns i många stilar. Servicen och kvaliteten är dock mycket god oavsett vilket hotell du väljer. Hotel Terrazzo Sul Mare är ett trestjärnigt hotell nästan mitt på stranden som är känt för sin utmärkta restaurang. Hotel La Porta Del Mare ligger högt över stranden med en otrolig utsikt över Tyrrenska havet. Hotel Residence Valemare är ett utmärkt val för dig som vill ha ett lite friare boende. Här erbjuds nämligen hotellrum i form av lägenheter med pentry.

Budgethotell

Trots att Tropea karakteriseras lite som en mer exklusiv turistort finns det gott om budgetboenden i och omkring staden. Du kan välja mellan hotell i form av B & B, lägenhetshotell, hotell som vi i Sverige skulle klassa som blandningar mellan hotell och vandrarhem, samt enskilda lägenheter med självhushåll.

Flygresor till Tropea

Tropea stadTropea har länge varit en populär turistort bland italienarna själva. Intresset för denna pärla på Kantabriens kust ökar nu internationellt, men flygbolagen har inte riktigt kommit ikapp efterfrågan. Det kan krävas att du pusslar lite för att kunna sätta ihop den perfekta flygresan till Tropea. Här får du bra information om vilka flygbolag som har flygresor till Tropea och hur du gör för att ta dig från flygplatsen till ditt hotell.

Flygbolag med flygresor till Tropea

Tropea har ingen egen flygplats. Den närmaste flygplatsen ligger i staden Lamezia Terme, ungefär tio mil från staden. Till Lamezia Terme går det flera flyg om dagen från Rom och även något enstaka flyg från Neapel. Om du vill ta dig till Tropea från Sverige måste du först ta dig till någon av storstäderna för att sedan byta flyg till Lamezia Terme och sedan ta tåg eller hyrbil till Tropea.

Bland lågprisbolagen flyger både Ryanair och Norwegian till Rom. Ryanairs plan landar på Rom-Ciampino medan Norwegian flyger till Rom-Fiumicino. Flyglinjen mellan Rom och Lamezia Terme går via Rom-Fiumicino så det är ett klart smidigare alternativ att välja Norwegian.

SAS kan erbjuda flyg från Stockholm Arlanda, via Rom Fiumicino till Lamezia Terme. Hela flygresan tar normalt 8-9 timmar, då anslutningsflyget till Lamezia Terme inte går särskilt många gånger om dagen. Det är SAS samarbetspartner Alitalia du flyger med från Rom.

Några av de större svenska charterarrangörerna har specialpaket med flyg och boende i Tropea. Om du bokar en charterresa till Tropea behöver du bara hämta ut dina biljetter och sätta dig på planet i Göteborg, Stockholm eller Malmö för att sedan följa reseledarens anvisningar.

Från och med sommaren 2013 kommer det dock att bli enklare att boka flyg till Tropea från Sverige. Då börjar nämligen det danska flygbolaget Primera Air att trafikera Lamezia Terme direkt från Malmö och Stockholm-Arlanda.

Flygplatser i Tropea

Lamezia Terme flygplats (Aeroporto di Lamezia Terme, SUF) är en internationell flygplats som kan sägas vara Kantabriens viktigaste flygplats. Strax intill flygplatsen ligger järnvägsstationen Lamezia Terme Centrale, som du enkelt når med buss eller taxi. Det går tåg mot Rosarno söder om Tropea varje timme. I Rosarno byter du till tåget till Tropea. Hela resan från Lamezia Terme tar cirka en och en halv timme.