Hoppet om att få uppleva ett Old Firm-derby i sommar

Jag vet att Premier League är den hetaste fotbollsligan idag. Det är där alla superstjärnor spelar och där det finns störst TV-avtal. Det är också den ligan med flest topplag just nu. Där en demontränare som Carlo Ancelotti coachar ett mittenlag. Hur som helst är det inte dit jag drömmer om att ta mitt fotbollsresande nuförtiden. Jag drömmer om att få åka till Skottland i sommar och uppleva ett Old Firm-derby. Det vill säga ligans största match mellan Celtic och Glasgow Rangers…

Fotbollsplan och bollMatchen mellan anrika Celtic och Rangers är den största i Skottland. Särskilt idag när ingen mindre än Liverpool-legenden Steven Gerrard tränar Rangers och gör det så himla bra som han gör. Att resa till Glasgow blir förmodligen inte bara svårt i dessa tider, utan också relativt dyrt. Kanske får man ta och låna pengar till sommarsemestern så att det blir möjligt att bo någorlunda centralt.

En helt annan puls

Premier League må ha bäst fotbollskvalitet men det inte där man har de mäktigaste inramningarna på läktarna. Det förändrades för flera år sedan när det ligans förbund bestämde sig för att ta bort ståplatserna på grund av att fansen bråkade för mycket med varandra. Ett klokt beslut, förstås, och jag tror inte att man vågar återinföra ståplatser. Old Firm-derbyt är så laddat det bara kan bli, och det finns idag så kallade “säkra ståplatser” vilket så klart hjälper till att höja trycket. Lägg till att det finns få lika stora rivaliteter inom fotbollen idag. Många hävdar till och med att Old Firm-rivaliteten är den allra hetaste. Tänk att få befinna sig i smeten på ett kokande Celtic Park när någon avgör på stopptid och får hela stället att explodera…

Svag för den skotska kulturen

Nog för att fotbollen verkar vara en magisk upplevelse i sig – vem vill inte ta chansen att supa in den skotska kulturen? Det ligger högt upp på min bucket list att testa på nationalrätten haggis, att få bevittna den mäktiga landsbygden och förstås bekanta mig med det breda utbudet av mörka öler.

Det enda man kan göra nu är att hoppas på att världen ska röra sig framåt i en positiv riktning. Att restriktionerna ska lätta så fort det bara går, så att man kan göra slag i saken och faktiskt göra drömresan. Men i dagsläget är det just vad det är – en dröm.