Tallinn i Estland reseguide

gatuforsaljare-i-tallinn

Varmt välkommen till denna lilla reseguide för Tallinn och Estland.

Färja till Tallinn med Baltic Queen

Tallinn är huvudstad i Estland och därtill landets största stad. Även jämfört med Sverige är det ett litet land och Estlands huvudstad är därför betydligt mindre än Stockholm.

Tallinn kallades tidigare för Reval och har historiskt en nära koppling till Sverige. Mellan 1561 och 1721 tillhörde den nämligen det svenska riket. Den mest kända sevärdheten är här i Tallinn utan tvekan Gamla stan vilken sedan 1997 finns med på Unescos världsarvslista.

tallinn-stadsvy

Tallinn ligger vid Finska viken och växte ursprungligen fram vid en forntida borg som uppfördes av den danske kungen Valdemar Sejr i början av 1200-talet. Staden grundades under denna tid utav ett hundratal av hansans köpmän från Visby. Här levde sedan en väsentlig tysk befolkning ända fram till andra världskriget då de tvingades lämna Estland. Under kriget bombades också stora delar av Tallinn.

Några andra av de viktigare sevärdheterna är Alexander Nevskij-katedralen, Birgittaklostret, Jungfru Marias domkyrka och Rådhuset.

I Tallinn och övriga delar av Estland talas estniska, ett språk som är nära besläktat med finskan. Yngre människor i städerna talar god engelska men kunskaperna är sämre hos äldre som däremot istället ofta förstår ryska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA tallinn-buss

I Tallinn finns spårvagnar, trådbussar och vanliga bussar. Naturligtvis kan man också boka taxi utan större bekymmer eller ta sig fram med egen bil eller till fots om man så önskar.

Gamla stan i Tallinn

Tallinn RådhusplatsenGamla stan, eller Tallinna vanalinn som den heter på estniska, är Tallinns gamla stadskärna och den självklara utgångspunkten för alla stadens besökare. Sedan 1997 är Gamla staden uppsatt på FN-organet Unescos världsarvslista. De äldsta bevarade delarna är från stadens grundande på 1100-talet.

Den som besökt Visby kommer att känna igen sig i Tallinns äldre delar. Bebyggelsen är inte helt olik den i Gotlands enda stad vilket inte är så konstigt då den estniska huvudstaden ursprungligen grundades av köpmän från Visby. Inte nog med detta. Runt den gamla stadskärnan finns även i Tallinn en ringmur som är nästan helt bevarad från tidig medeltid.

Stadsmuren i Tallinn gamla-stan-tallinn-2

Det medeltida slottet restaurerades och fick delvis en ny interiör under Johan III:s tid men det står kvar än idag och är väl värt ett besök. Från medeltiden är även Rådhuset och Rådhusapoteket vid Stora Torget bevarade. Den som trivs i gammaldags stadsmiljö och vill känna historiens vingslag kommer garanterat att kunna njuta av Gamla stan i Tallinn i flera dagar.

Tallinn Parlamentet

I Gamla staden finns många olika caféer. Många av dessa ligger i charmiga och historiska lokaler och har anpassat sitt utseende därefter men det finns även moderna caféer med mer nymodig inredning för den som föredrar detta.

Rallinn Rådhusplatsen nattetid

Även om de flesta nog föredrar att besöka Tallinn under de varmare delarna av året så gör sig Gamla stan väl även under vintern. Då anordnas nämligen en traditionell julmarknad med en lång rad kulturevenemang och en stor, ståtlig julgran ställs upp på Rådhustorget. Man kan till och med åka skridskor på en skridskobana utomhus om vädret tillåter.

Valuta i Estland

20 euro sedelDet är många som frågar om vilken valuta som gäller i Tallinn och Estland vilket kanske inte är så konstigt då det har skett en del förändringar under landets moderna historia.

Sedan den 1 januari 2011 är det euron som gäller som valuta i Tallinn och Estland.

Estland blev precis som övriga länder i Baltikum självständigt från Sovjetunionen 1991. Året därpå ersattes den ryska rubeln med den estniska kronan (EEK). Även innan euron infördes som officiell valuta så var den estniska kronan bunden till valutan och dessförinnan till D-marken.

Dagens valutakurs för euro och bankernas bästa växelkurser kan du enkelt hitta på sajten Valutakurser.com.

Karta över Tallinn

Här hittar du en karta över Estland och Tallinn. Du kan enkelt zooma ut eller in även utanför Tallinns gränser om du vill se mer av Estland. Vi föreslår att du skaffar en enklare stadskarta när du väl anlänt till Tallinn så slipper du vara beroende av nätet och din smartphone när du vandrar genom staden.

Väder i Tallinn

Bra väder, sol och värme är kanske inte den främsta anledningen till att besöka Tallinn eller Estland men svenskar kommer å andra sidan att känna sig som hemma i staden. Vädret i Tallinn är nämligen ungefär som här hemma med varma somrar och kalla vintrar. Varmast är det i juli och kallast december-februari. Man slipper normalt sett såväl extrem kyla som extrem värme. 5-10 minusgrader och 20-25 plusgrader är inte ovanliga temperaturer under vintern respektive sommaren.

Här nedan kan du själv se hur vädret blir i Tallinn den närmaste veckan: