Geneve Reseguide

Genève ligger i Schweiz, precis på gränsen mot Frankrike. Norr om staden breder Lac Léman, eller Genèvesjön, ut sig och genom staden rinner floden L’Arve. I väster är topparna i Jurabergen alltid närvarande. Genève är faktiskt den andra största staden i Schweiz, efter Zürich.

Genève är en stad helt inriktad mot service, turism och finans. Här ligger också många högkvarter för internationella organisationer. Detta ger staden en lite speciell karaktär. Genève är verkligen en kosmopolitisk stad trots sin relativt lilla befolkning på omkring 200 000.

Sevärdheter i Genève

Lac Léman med dess stränder och Jurabergen med toppen Mont Salève är sevärdheter i sig. Sjön ligger enormt vackert mellan höga berg och Genèveborna själva älskar att bege sig ut på äventyr på sjön. Se bara upp med kylan. Sjön är mycket djup och blir sällan varm. Mont Salève ligger egentligen på fransk mark, men schweizarna kallar betraktar toppen som sin egen. Mont Salève är populär för både klättring, vandring och drakflygning.

Bland sevärdheterna i centrala Genève märks St. Pierre Cathedral, The International Red Cross and Red Crescent Museum (Röda korset) och Musée d’Art et d’Histoire.

Katedralen är urgammal. Den nuvarande byggnaden är från 1200-talet, men den är byggd på resterna av en tidigare byggnad från 700-talet. I katedralen finns några av Schweiz största konstskatter. Museet för Röda Korsets verksamhet är något alldeles extra. Det är faktiskt inte så mycket ett museum som en resa in i den mänskliga naturen genom bilder, ljud och ljus. Musée d’Art et d’Histoire har en mycket fin samling av byzantisk konst tillsammans med kända verk från bland andra Rembrandt och Cézanne.

Flyg till Genève

Genève är hem för en stor mängd organisationer och det arrangeras förmodligen fler konferenser här än någon annanstans i världen. Det gör att kommunikationerna till Genève är utmärkta, även från Sverige. Från Stockholm-Arlanda går direktflyg varje dag. Geneva Cointrin International Airport är namnet på flygplatsen som ligger bara några kilometer nordväst om stadskärnan.