Colmar Reseguide

Colmar är en oupptäckt pärla i regionen Alsace i nordöstra Frankrike. Få svenskar har hört talas om staden men de som reser till Colmar för att turista kommer aldrig att glömma den pittoreska och mycket vackra staden.

Colmar ligger precis på gränsen mellan Frankrike och Tyskland och har genom åren tillhört båda länderna. Staden ligger vackert vid bergskedjan Vosges och har floden Rhen som granne. Lite intressant med svenska ögon är att staden faktiskt har varit under svenskt styre under två år. Det var år 1632 som en svensk armé intog staden.

Att se och göra i Colmar

Som av ett under har staden förblivit nästan orörd genom åren, trots de många krig som utspelats i Alsace-regionen. Det innebär att den gamla medeltida stadskärnan är i princip intakt. Här finns mycket att se för den turist som tycker om gamla byggnader och att strosa genom stadsdelar som har varit orörda i många hundra år. Genom staden rinner flera kanaler som ger staden en mycket pittoresk atmosfär.

Colmar räknas som huvudstaden i vindistriktet Alsace. I Colmar och dess närhet råder ett mikroklimat som gör att staden är en av de soligaste och torraste i Frankrike. Det är klimatet som gör staden så utmärkt för produktion av Alsace-vin. Omkring staden finns hundratals vingårdar värda ett besök. Här kan man beskåda vinproduktionen på nära håll och självklart också provsmaka de ädla dropparna.

Bland de främsta sevärdheterna i centrala Colmar räknas Maison Pfister, en märklig byggnad med tinnar och torn som har bevarats i sitt ursprungliga skick ända från mitten av 1500-talet, och den enorma kyrkan Saint-Martin som byggdes under 1200- och 1300-talet. I Colmar finns även en handfull museer med rika samlingar inom framför allt konst.

Boende i Colmar

Colmar har länge varit en viktig turistort i nordöstra Frankrike. Dessutom är staden faktiskt säte för flera multinationella företag. Det gör att utbudet av hotell i alla prisklasser är mycket stort. Utanför stadskärnan finns också ett antal vingårdar som även erbjuder boende.