Lille i Frankrike reseguide

Lille har under 1900-talet främst varit känt som norra Frankrikes största industristad. På senare år har Lille dock förändrats i grunden. I takt med att de gamla tunga industrierna antingen försvunnit eller fått en mer begränsad omfattning har Lille i stället börjat karakteriseras som en kultur- och nöjesstad. Det är dock en bit kvar innan man kan säga att Lille är en populär turistort, åtminstone bland besökare från Norden, men staden passar perfekt för en weekendresa.

Hotell i Lille

Om du planerar ett besök till Lille i Frankrike kan det vara en god idé att kolla upp hotell och boende innan du bokar flygbiljetten dit. Visserligen är inte Lille någon större turistort med stora mått mätt, men för att vara på den säkra sidan bör man ordna boende innan man anländer till Lille. Information om hotell i Frankrike i Lille finner du enklast om du söker på nätet.

Olika typer av hotell och boenden i Lille

Det finns många olika typer av boenden och hotell att välja mellan i Lille, allt ifrån billigare varianter som hostels och vandrarhem, till exklusiva hotell och lägenheter. Visserligen kan det vara härligt att ha riktigt lyxigt boende under din semester i Lille, men fundera först över hur mycket tid du kommer att spendera på ditt hotell i Lille och hur mycket som du faktiskt kommer att vara på annan plats. Då det finns mycket att se i Lille är nog risken stor att du inte kommer att tillbringa många timmar inne på ditt hotell rum, kanske bara så få som det tar att få en god natts sömn. Det kan därför vara smartare att lägga pengarna på nöjen och shopping, än på boende och hotell.

Billiga  hotell i Lille

Det finns en hel del billiga boenden i Lille att välja mellan. Citodel Nordotel är ett modernt, men ändå relativt billigt boende en liten bit utanför Lilles centrum. Om du väljer detta boende i Lille ingår sängkläder och handdukar, en reception öppen dygnet runt, gratis parkering och frukostmöjligheter. Detta är ju inte det mest luxuösa boende du kan finna i Lille, men väl värt priset. Priserna på detta boende i Lille börjar på cirka 300 kronor.

Dyrare hotell i Lille

Om du ändå vill ha lite mer kvalité på ditt boende i Lille kan du exempelvis välja Suitehotel Lille Europe. Detta hotell är beläget precis bredvid Lille Europes tågstation och kan erbjuda komfortabla och lyxiga sviter. Om du är ute efter ett modernt designat boende i Lille är detta ett hotell att rekommendera. Hotellet har också en exklusiv restaurangdel, ett fitnesscenter och möjligheter att få härlig massage. Priserna på Hotell Suitehotel Lille Europe börjar på 600 kronor och uppåt.

Nattliv och nöje i Lille

Lille är en storstad med ungefär 230 000 invånare i själva staden och med över en miljon invånare i storstadsområdet. Befolkningen är ung, mycket beroende på universitetet som enligt uppgifter har någonstans mellan 60 000 och 80 000 studerande. Med så många unga är utbudet av nöjen mycket stort. I Lille finns något för alla, oavsett om man är ute efter dans inpå småtimmarna eller hellre äter en god bit mat på en rofylld restaurang.

För den bästa shoppingen bör man bege sig till Rue de Bethune, som är Lilles shoppinggata nummer ett. Här samlas välkända märkesbutiker med små gemytliga krypin som säljer allt möjligt. Om man vill uppleva något alldeles extra inom shopping ska man bege sig till Lille i månadsskiftet augusti/september. Då arrangeras nämligen La Grande Braderie de Lille som är en blandning av en enorm loppmarknad och en stadsfestival.

Klubbliv i Lille

Om du är ute efter hederligt nattliv har Lille mycket att bjuda på. De två största uteställena i Lille heter Palace Cafe och Le B-Floor. Här hittar du nattliv och nöje utan dess like! Kända dj:s bjuder på härlig musik, besökarna är unga och glada och maten mycket bra. Efter en natt på någon av dessa klubbar i Lille kan du vandra hem i den franska natten och känna dig mer än nöjd.

Pubar och barer i Lille

Är du ute efter nattliv och nöje men mer av typen pub och bar finns det mängder av sådana att välja på i Lille. Den rustika Pub Mac Ewan´s är känt för sin härliga atmosfär och trevliga personal. Detta är en av dem mer brittiska pubarna i Lille och kan bjuda på mycket nöje. En annan bar som kan bjuda på nattliv och nöje i Lille är den lite mer trendiga vinbaren La Part des Anges. Söker du lite mer musikaliskt inriktat nattliv och nöje i Lille kan Club le 30 rekommenderas, då de bjuder på skön jazzmusik med de förmodligen bästa artisterna i Lille.

Andra typer av nöjen i Lille

När du har ledsnat på nattliv med sena kvällar finns det gott om andra nöjesrelaterade saker att ta del av i Lille. Museum, parker och monument finns det mängder av i Lille, vilka kan vara ett minst lika stort nöje att besöka som det nattliv Lille har att erbjuda.

Information om Lilles nattliv och nöje hittar du på en rad olika ställen online. På www.lilletourism.com finns den mesta informationen om Lilles nattliv och nöje, men också fakta om själva staden Lille, guider till olika restauranger och evenemang inom kategorin nöje, samt möjlighet att hitta hotell och turistguider. Här hittar du också länkar till andra ställen på internet som kan vara behjälpliga i din jakt på nattliv och nöje i Lille. Ett annat bra ställe att hämta information om nattliv och nöje i Lille från är www.france-for-visitors.com. Här hittar du dessutom guider till nattliv och nöje runt hela Frankrike, ifall du skulle vilja åka någon annanstans än till Lille.

Sevärdheter i Lille

Lille har genom åren tyvärr varit i centrum för flera krig. Av den anledningen finns delar av den gamla staden inte längre kvar. När det gäller gamla vackra byggnader finns dock en hel del att se i Lille, särskilt omkring det medeltida torget. Lille har också mängder av vidsträckta parker, rikt utsmyckade med statyer och fantastiska kreationer med blommor och växter.

De sevärdheter som främst förknippas med Lille är de många utmärkta museerna som finns i staden. Palais des Beaux Arts räknas som en av de största och bästa konsthallarna utanför Paris. Moderna museet, Musee d’Art Moderne, håller också mycket hög internationell klass. Bland andra museum som är värda ett besök kan nämnas Musee des Beaux Arts, Museum of Natural History och militärmuseet Musee Des Cannoniers.

Kultur och sevärdheter i Lille

Det finns gott om kultur och sevärdheter att ta del av under en semester i Lille i norra Frankrike. Vare sig det gäller museum, nöjesparker, marknader, teatrar eller bio finns det alltid något att uppleva och se i Lille. Faktum är att Lille blev utnämnd till ”European Capital of Culture” i 2004, så är du ute efter kultur och andra sevärdheter är Lille ett ypperligt semesterval. Speciellt när det kommer till sevärdheter av slaget arkitektur är Lille att rekommendera, då staden är fylld av fantastiska byggnader att beskåda.

Museum i Lille

Om du är intresserad av kultur och sevärdheter är museum troligtvis ett utflyktsmål på ditt schema. I Lille finns ett av de största museerna i Frankrike, Palais des Beaux-Arts of Lille, där det finns mängder av sevärdheter i konstkategorin. Här finns målningar och skulpturer av konstnärer som Van Dyck, Courbet och Bartholi, vilka alla räknas till några av vår tids största artister inom kultur.

En av de mest kända personerna från Lille, Charles de Gaulle, har naturligtvis sitt eget museum i Lille, också det fyllt av sevärdheter knutna till den kände presidenten. Museet är en avbild av ett typisk 1800-tals hem från den industriella medelklassen och ett måste att besöka för den som är intresserad av kultur och sevärdheter.

Parker och trädgårdar i Lille

I natursköna Lille finns naturligtvis också mycket kultur och sevärdheter i form av gröna områden. Den största är the Citadel Park and Zoo, precis vid Deûle kanalen i Lille. Andra gröna sevärdheter i Lille är den botaniska trädgården och det tropiska växthuset, vilka bjuder på en fantastisk variation av växter. En relativt nystartad sevärdhet i Lille är annars the Jean-Baptiste Lebas park, som kom till så sent som 2006.

Årliga kultur evenemang i Lille

Kanske tänker man inte på serietidningar när man diskuterar kultur och sevärdheter, men naturligtvis bör serien ändå räknas till denna kategori. I Lille anordnas sedan 2006 Lille Comics Festival i november, vilken är väl värd att besöka för den som är intresserad av lite mer udda kultur. Är du intresserad av liknande kultur och sevärdheter i festivalformat så bör du också känna till den stora konstfestivalen Lille Art Fair. Över stora delar av Lille anordnas denna festival med fokus på kultur och sevärdheter inom konsten med över 80 galleriers konstverk samlat på en plats, allt från etablerade konstnärer till nykomlingar.

Sport och aktiviteter i Lille

Även om Lille i Frankrike till största del är känt för sin mat och sin kulturella nöjen, finns det ändå en del sport och liknande aktiviteter att ta del av under tur till Lille.

Golf i Lille

Om det är någon typ av sport som kan sägas vara bäst att utöva i Lille och omnejd är det utan tvekan golf. Golf är nämligen en av de aktiviteter som kräver vackra omgivningar för att kunna njutas bäst, vilket Lille verkligen kan bjuda på. En känd golfklubb är Golf de Bondues, beläget ungefär en mil utanför själva Lille. Här har du möjlighet att utöva din favorit sport golf på de mycket vackra ägorna till ett 1700-tals slott. En annan populär golfbana är Golf Lille Métropole, strax utanför Lille.

Tennis i Lille

En annan enormt populär sport att utöva i Lille är tennis. Det finns gott om tennisplaner att välja mellan om du känner dig sportig under ditt besök i Lille. För att lättast hitta denna typ av aktivitet i Lille bör du använda dig av sajter som www.discoverfrance.net.

Guidade aktiviteter utomhus

Förutom sport som golf och tennis är det vanligt med aktiviteter som guidade hikingturer. Då Lille ligger i regionen Nord-Pas de Calai som är ett välkänt område för hiking, kan du säkerligen hitta många bra turer här. Om du vill utöva denna typ av aktiviteter måste du dock en bit utanför Lille, ett tips för att ta sig till hiking områdena är att hyra bil eller varför inte cykel? Lille har som sagt ett mycket vackert landskap väl värt att uppleva i det fria. På samlingsportalen www.everytrail.com kan du hitta information om sport och guidade hiking aktiviteter i området kring Lille.

Övrig sport och aktivitet i Lille

Sist men inte minst är Lille känt för sin fotbollsklubb Lille Football Club, vilka naturligtvis kan bjuda på härliga sport upplevelser för den fotbollstokiga. För mer information om matcher och andra aktiviteter i Lille Football Club bör du besöka deras hemsida www.losc.fr. Om du är ute efter sport och aktiviteter i Lille rent allmänt bör du kontakta Lilles turistbyrå för mer information. Mycket av det som står skrivet på nätet om Lille och dess sport och aktivteter är på engelska, vilket gör det att det kan vara rätt krångligt att finna korrekt fakta. På turistbyrån i Lille kan man dock hjälpa dig närmare med dina frågor kring sport och aktiveter i Lille och området kring.

Mat och restauranger

Är det något land du ska resa till om du vill njuta av god mat så är det naturligtvis Frankrike och varför då inte välja en mindre turistbetonad ort som Lille? I Lille finner du mängder av mat och restauranger att frossa i och du lär inte åka hem hungrig efter ett besök i Lille. Det mest utmärkande när det gäller mat och restauranger i Lille är den flamländska traditionen med en touch av vad fransmännen kallar ”art of living”. En rekommendation om du besöker Lille i Frankrike och vill äta typisk mat är att välja en restaurang som serverar musslor.

Var hittar man restauranger i Lille?

Utbudet av mat och restauranger i Lille är enormt. De flesta restauranger, caféer och brasserier ligger belägna runt Place Rihour och Rue de Béthune, så det är hit du bör bege dig om du är ute efter god och spännande mat under ditt besök i Lille. Samtidigt har Lille fått ett allt bättre rykte om sig när det gäller mer gastronomiska upplevelser, samt mer exotisk mat. Sistnämnda typ av restauranger kan du hitta längs Rue Royale, där alla möjliga länder finns representerade i matväg, allt från Kambodja till Japan.

Söker du riktigt exklusiva restauranger i Lille bör du bege dig till fashionabla rue de Gand, där du finner mat från Brasilien, Italien och Marocko. Restauranger av lite billigare typ i Lille finner du å andra sidan i studentkvarteren kring Solférino och Masséna.

Olika restauranger i Lille

Är du jazzfantast och hungrig bör du boka ett bord på La Cave aux Fioles i Lille. På denna musikinspirerade restaurang i Lille hittar du allt från klassisk mat och flamländska specialare till mer annorlunda maträtter, allt ackompanjerat till tonerna av sköna jazztoner. Är du istället på jakt efter restauranger i Lille som serverar italiensk mat som pizza är Piccolo Mondo ett utmärkt val. Detta är restaurangen i Lille som har de klart bästa pizzan! Men här finns också mat som pasta och restaurangen har också ett fint utbud av vegetariska alternativ.

Söker du mer exotiska restauranger i Lille som kan erbjuda mat från andra världsdelar är Flandre Liban det självklara valet under ditt besök i Lille. Här serveras nämligen fantasisk libanesisk mat till mycket rimliga priser. Runt Flandre Liban i Lille finner du också fler restauranger med exotiska menyer med mat från Nordafrika och Asien.

Shopping i Lille

Åker du till Lille i Frankrike bör du packa den stora plånboken, här finns nämligen en hel del bra shopping! Det bästa med Lille när det gäller shopping är att de klassiska turistbutikerna med vykort och krimskrams är få, då Lille inte direkt är känd som en stad för shopping. Detta rykte är dock lite oförtjänt, då Lille har ett stort och bra utbud av butiker och gallerior att shoppa i.

Shopping på Pedestrian Streets i Lille

Bara att strosa längs Pedestrian Streets i Lille kan få vem som helst att bli sugen på shopping. Här finns små charmiga boutiquer blandat med större butiker och utbudet av varor att shoppa är stort. Här kan alla besökare i Lille hitta shopping som passar deras behov, från kläder, till elektronik, smycken, skor och inredning. Vill du ha unik shopping i Lille är detta området att rekommendera.

Euralille – en av Frankrikes största shoppingcenter

En annan favorit för de som är ute efter shopping i Lille är Euralille. Här finns närmare 140 butiker att shoppa i, samt ett stort utbud av caféer. Kontrasten mellan shopping inne i detta center i Lille är stor jämfört med om du väljer att shoppa i resten av staden. Här bjuds du på modern shopping i Lille och har funnits sedan 90-talet. Shopping centret ligger beläget mellan två olika stationer i Lille, vilket gör att det dessutom är enkelt att ta sig hit. Den enda nackdelen med Euralille i Lille är att de som är sugna på shopping på en söndag inte kan göra det här, då centret är stängt denna dag.

Wazemmmes marknad i Lille

Ett ställe som däremot går att bedriva shopping på under söndagarna är marknaden i Wazemme i Lille. Vill du ha livlig shopping på pittoreskt vis är det hit du ska bege dig om du befinner dig i Lille över en weekend. Är du ute efter shopping av mat i Lille finner du en fantastisk marknadshall inomhus, där mat från hela världen finns att tillgå. Här behöver du dessutom inte enbart spendera pengar på shopping, utan kan nöja dig med att provsmaka ljuvliga ostar och vin om andan faller på. Trots att du befinner dig i franska Lille kan du här också finna shopping möjligheter av mat från alla världsdelar, från asiatiskt till nordafrikanskt.

Var hittar man guider till shopping i Lille?

Det kan vara bra att planera sin shopping i Lille innan du åker, så att du kan effektivisera ditt besök i så stor mån som möjligt. Bästa stället att leta shopping guider i Lille är naturligtvis online.

Lilles Historia

Frankrike hör till ett av de länder i världen som har en imponerande historia att bjuda på, framförallt när det gäller krig och andra typer av politiska konflikter. Dessa historiska strider har också till stor del också påverkat resten av världen, varför Frankrikes historia måste sägas vara mycket viktig att känna till. Inte minst staden Lille, i Frankrikes norra delar, har en fascinerande historia att ta del av.

Hur Lille kom till

Lille är huvudstad i det fjärde största departementet i Frankrike som kallas Nord och ligger nära gränsen till Belgien. I själva staden Lille bor bara runt 200 000, men själva området som Lille basar över är långt större än det, hit räknas närmare 1,5 miljoner personer. Även om Lilles historia officiellt sätt började år 1066 e Kr, finns det historiker som menar att Lille kan ha funnits så tidigt som 2000 år före vår moderna tideräkning. Lilles historia berättar att staden kom till genom att vattnet i floden Deûle drog sig tillbaka och bildade en ö, varför Lille tidigare hette Isla, från latinska insula som betyder just ö.

Lille blir franskt

En annan intressant del av Lilles historia är att staden började med att vara flamländsk, för att senare tillhöra Bourgogne och ännu lite senare Spanien. Först i 1667 kunde Lille skrivas in i Frankrikes historia, då Lille blev erövrat av Louis XIV. Historien berättar också att det nyblivna franska Lille genomgick en drastisk förändring rent arkitekturmässigt då den klassiska franska stilen nu infördes. Men Lilles historia som franskt var ännu inte klart fastställd, då Lille än en gång erövrades av andra, denna gång holländarna. År 1713 blev dock Lille franskt en gång för alla.

Den industriella revolutionens historia

En annan del av Lilles historia är naturligtvis den industriella revolutionen. I Lille såg man en liberal, dynamisk och företagsam medelklass med möjlighet till stor industriell makt. I Lilles historia finns därför gott om industrier, främst inom maskiner, kemi och textil. Lilles historia förtäljer också om hur Lille under 1858 expanderade till en tredubbelt så stor yta som tidigare, genom att annektera angränsande områden som Wazemmes, Moulins och Esquermes.

Lilles historia idag

Den industrikris som började under 1970-talets historia slog till i Lille ett tiotal år senare. Ser man till senare historia visar siffror att den arbetslöshet som under 70- och 80-talet låg på 3 %, under 90-talet steg till hela 13 %. Lille var därmed tvungna att drastiskt förändra sina affärer och istället för industrier kom kontor och liknande att bli en viktig del av Lilles moderna historia.

Flyg och resor till Lille

Ska du resa till ljuvliga Frankrike och Lille beläget i den norra delen av landet? Lille kan visserligen inte räknas till någon större stad med sina 200 000 invånare, men är trots det väl värt ett besök. I Lille finns en imponerande historia, bland annat den välkända presidenten och krigskämpen Charles de Gaulle.

Bolag med flyg till Lille

Om du ska ta ett flyg till Lille från Stockholm är det klart enklast att flyga till Lille Lesquin, den flygplats som ligger närmast Lille. Tar du ett flyg som landar här har du bara 15 minuters resväg in till själva centrum av Lille. Väljer du ett flyg från Stockholm till Lille blir restiden cirka 2,5 timmar.

De vanligaste bolagen att välja mellan när du vill ha ett flyg till Lille Lesquin är:

• CSA Czech Airlines
• Air France
• SAS
• Ryanair
• Iberia

Dessvärre är det inte så många flygbolag som kör direkt flyg från Sverige till Lille, det vanligaste är att du byter flyg i Marseille eller i Pisa. Att ta ett flyg till Lille kan därför bli ganska dyrt och kosta allt från strax under tusenlappen till upp emot 7000 kronor. För att få ett så billigt flyg till Lille som möjligt bör du därför vara ute i så god tid som möjligt när du bokar ditt flyg.

Andra flyg platser nära Lille

Hittar du inget flyg från Sverige till flygplatsen Lille Lesquin finns det några andra alternativ som kan vara värda att kolla upp. Albert flygplats ligger cirka 7 mil utanför Lille, likaså Oostende flygplats. De tre flyg platserna Bryssel S Charleroi, Le Touquet Paris Plag och Bryssel international flyg plats ligger alla runt 10 mil från Lille och kan därför fungera att ta ett flyg till om du ska besöka Lille. Visserligen tar det en stund att ta sig in till Lille, men priserna kan vara lite lägre i och med att fler flyg har direktresor hit, samt att du slipper byta.

Var hittar man flyg till Lille?

En bra sajt att starta med när du söker flyg till Lille är Skyscanner, Expedia eller Momondo. Här har man samlat de flesta flyg med slutdestination Lille. Även Travelpartner.se har många flyg till Lille i sin sökbas. Sist men inte minst kan Reseguiden.se vara värt ett besök i din jakt på flyg till Lille i Frankrike.