Helsingfors Reseguide

När vi svenskar funderar på en utlandsresa, oavsett det är för en weekend eller en vecka, kommer Finland inte särskilt ofta upp i tankarna. Vi siktar helst söderut eller västerut. Det är ett misstag. På ett mycket kort avstånd över Östersjön ligger nämligen den finska huvudstaden Helsingfors som har mycket att bjuda besökaren på.

Helsingfors grundades av Gustav Vasa under mitten av 1500-talet och är därmed en ganska ung huvudstad. Lite intressant är att staden fortfarande var mycket liten långt in på 1800-talet. Det bodde inte mer än ett par tusen människor i Helsingfors för cirka 200 år sedan. Sedan dess har utvecklingen dock gått fort och staden har idag ungefär en miljon invånare.

Kultur och nöje i Helsingfors

Helsingfors är en storstad, med alla de kulturella och gastronomiska upplevelser som hör till. Det finns ett mycket stort utbud av nöjen både dagtid och kvällstid. Längs huvudgatorna i centrum ligger restauranger och barer som på ett pärlband. På huvudgatan nummer ett, Alexandersgatan (Alexen i folkmun) är shoppingen utmärkt.

Havet är alltid närvarande i Helsingfors. De flesta av stadens kulturella och historiska sevärdheter ligger i anslutning till vattnet. Precis vid havskanten ligger till exempel Sveaborg, som idag är upptaget på Unescos världsarvslista. Sveaborg är ett perfekt besöksmål för den som är intresserad av Finlands och Helsingfors historia sedan 1700-talet. Andra besöksmål som kan rekommenderas är Helsingfors domkyrka, som är en imponerade byggnad i nyklassicism, samt Uspenskijkatedralen, som är helt unik med sin bysantinska interiör.

Flyg och färja till Helsingfors

Den finska huvudstadens närhet till Sverige gör att det går att både flyga och åka färja till Helsingfors. Enklast och snabbast är givetvis flyget. Det finns avgångar till Helsingfors-Vanda flygplats från flera flygplatser i Sverige, däribland Stockholm-Arlanda, Stockholm-Bromma Norrköping och Visby (säsong). Helsingfors-Vanda ligger cirka två mil norr om huvudstaden. Kommunikationerna med Helsingfors är utmärkta och resan in till stan tar inte mer än en halvtimme oavsett vilket färdmedel du väljer.