Cypern reseguide

Välkommen till Cypernguiden, här hittar du tips inför din resa till semesterparadiset Cypern. Cyprus är det engelska namnet. Cypern är uppdelad i en grekisk och turkisk del.

cypern karta
Karta över Cypern

Cypern (Republiken Cypern) är en ö i östra Medelhavet, söder om Turkiet och väster om Syrien och Libanon. Det är den tredje största ön i Medelhavet och en av dess mest populära turistmål. Cypern är ett väl utvecklat land, Cypern anslöt sig till Europeiska unionen den 1 maj 2004.

cypern kust

Cypern rymmer många sevärdheter och attraktioner på en relativt liten yta: museer och arkeologiska platser med över 5000 år av historia, heta badorter, medeltida fästningar, tempel, skogar, berg, vingårdar, sädesfält och olivlundar vilka alla kompletterar landskapet. På en ö där man kan simma och åka skidor på samma dag, är detta verkligen ett semesterparadis med något för alla.

sandstrand på cypern

Populära resmål på Cypern

  • Paphos är en fin och lite lugnare stad med färre turister och mer golf.
  • Ayia Napa: Det är hit alla Skandinaver åker. Otroligt poppis och bra party på sommaren.
  • Troodos: Bergen där man faktiskt kan åka skidor på vintern!
  • Limassol: Snabbt växande stad med bra uteliv och restauranger.
  • Nikosia: En av få delade huvudstäder. Man kan gå över till turkiska sidan av ön här.

Reseguide till Cypern

Cypern är Medelhavets pärla och kallas ofta för kärlekens ö. Medelhavsklimatet är behagligt med långa och varma somrar. Det är inte ovanligt med riktigt höga temperaturer ända in i november. Ön bjuder på mängder av vackra stränder där det turkosa vattnet sköljer in över den lena och mjuka sanden. Att maten är utsökt och att ön har många sevärdheter är två ytterligare saker som talar för Cypern. Om man vill uppleva denna pärla i Medelhavet, hur går man då tillväga?

Cypern är i dag ett populärt resmål för soltörstande svenskar. Det utmärkta klimatet gör att man kan besöka ön under stora delar av året. Alla stora researrangör erbjuder charterresor till ön. Det finns också några researrangörer som specialiserar sig på just Cypern. Oavsett vilken arrangör man väljer har man ett rikt utbud av olika hotell att välja på. För charterresorna kan man dessutom välja hur länge man vill stanna. Normalt kan man välja en reslängd på mellan en och fyra veckor. Ytterligare en bra sak med Cyperns popularitet som resmål är att man inte alltid behöver flyga från Stockholm-Arlanda. Det går direktflyg till Cypern även från Göteborg och Malmö.

Eftersom Cypern är kärlekens ö är det många par som besöker ön. Därför erbjuder många researrangörer särskilda parsemestrar. Under en sådan vistelse bor man på lite lyxigare hotell där tanken är att det älskande paret ska ha det lugnt och skönt och få tid för varandra.

Barnvänliga hotell finns också i mängder på Cypern. Det finns många hotell som specialiserar sig på barnaktiviteter. Flera hotell på Cypern har till exempel barnvänliga vattenland. Att kost och logi också är inriktade mot barns behov är en självklarhet. Man kan alltid välja till all inclusive för att slippa bekymret med att själv behöva ordna med mat.

Givetvis finns också budgethotell på ön. Dessa hotell har ofta en ungdomlig inriktning där underhållning och festande är i fokus.