Thailand Reseguide

Thailand har vuxit fram till att bli en av de absolut mest populära destinationerna för oss svenskar. Avståndet är långt, men flyget är inte särskilt dyrt och det mycket gynnsamma klimatet under våra vintermånader gör Thailand till ett perfekt semestermål. Thailand är ett stort land med många kontraster. De populäraste resmålen är huvudstaden Bangkok med omnejd samt de många paradisiska stränderna på ostkusten och västkusten. Att resa till Thailand är att resa till en helt annan kultur, men samtidigt är Thailand, särskilt vid turistorterna, ett mycket utvecklat land med alla tänkbara moderna bekvämligheter.

Bangkok

Bangkok är huvudstaden i Thailand och även den största staden i Thailand. Staden har en mycket varierad stadsbild. I de centrala delarna reser sig skyskrapor mot himlen, vägg i vägg med palats och tempel. Palatsen och templen är populära sevärdheter. Chitlatatdapalatset, som ligger omgärdat av vatten, är en sevärdhet man inte får missa. Detsamma gäller Wat Pho, som är det största templet i staden. Bland områdena för nöjen och shopping är Chinatown och Patpong de mest populära.

Stränder och pittoreska öar

I de södra delarna av Thailand ligger mängder av populära stränder och pittoreska öar. Några av de mest kända städerna/områdena är Phuket, Pattaya, Krabi, Chiang Mai och Koh Samui. Vissa områden är starkt exploaterade av turismen, men det finns fortfarande mängder av guldkorn som bara väntar på att upptäckas.

Ett populärt sätt att upptäcka de södra delarna av Thailand är genom båtluff. Det går båtar med jämna mellanrum mellan de mest populära destinationerna, ibland till och med i skytteltrafik. På de större destinationerna finns hotell i alla prisklasser. Generellt är priset för ett hotellrum mycket överkomligt med svenska mått mätt. Även mat och dryck är billigt i Thailand.

Det går att flyga direkt till vissa av de mest populära turistorterna i södra Thailand, eventuellt med en mellanlandning i Bangkok.

Resa runt i Thailand

Thailand, med sina många öar, sevärdheter och stränder är en utmärkt plats för rundresor eller båtluffning. Det är billigt att bo i Thailand och transportera sig mellan såväl populära turistmål som mer orörda paradisiska platser. Det enda man behöver tänka på är att se till att ha tillräckligt med tid för att hinna med allt!

Eftersom Thailand erbjuder så mycket är det smart att redan i förväg bestämma sig för hur man vill uppleva landet. Siktar man på sol och bad och storslagna naturupplevelser rekommenderas södra Thailand. Vill man uppleva sevärdheterna i landets norra delar är det klokt att använda Bangkok som bas för sina rundresor.

Från Bangkok kan man ge sig ut på rundresor som bland annat omfattar bron över floden Kwai och museet vid Dödens järnväg. Man kan också göra en resa på järnvägen och använda floden för att transportera sig genom de natursköna omgivningarna. I nationalparken i Erawan finns vackra vattenfall att besöka. För att se fantastiska sevärdheter behöver man dock inte lämna Bangkok. Här finns mängder av fascinerande statyer och monument att besöka. Gryningens tempel, Wat Arun, är ett givet besöksmål. Detsamma gäller Buddhafiguren i Wat Traimit.

De flesta som reser runt i Thailand beger sig dock till de södra delarna av landet. Koh Lipe är en ö som de flesta båtluffare och andra resenärer besöker. Här finns mycket bra möjligheter till snorkling och andra äventyr både på och i vatten. Från Koh Lipe är det enkelt att ta sig till Phi Phi, Pak Bara och Koh Lanta på fastlandet. Det finns också utmärkta förbindelser med den malaysiska ön Langkawi.

Andra platser att besöka under en rundresa i södra Thailand är den lugna och vackra staden Hat Yai, nationalparken på ön Koh Tarutao samt ön Koh Kradan. Koh Kradan är en ö som är mindre exploaterad med många öde strandstränder. Här kan man spendera en dag på en alldeles egen strand.

Thailand – ett drömresemål

Detta underbara land med sina magiska paradisöar och sin rika kultur lockar varje år miljontals turister från hela världen. Inte minst för svenskar har Thailand blivit en härlig tillflyktsort där det bjuds på såväl avkoppling som nöje och äventyr. Det är lätt att förstå varför tex många nygifta brudpar väljer boka sin bröllopsresa till Thailand.

Thailand – de frias land

På Indokinahalvön i Sydostasien hittar man Thailand, ett land med vackra sandstränder och ett pulserande storstadsliv. Landet hette ursprungligen Siam, men år 1949 bestämdes det att landet skulle heta Thailand – de frias land. Här finner man som turist otroliga sevärdheter och vackra monument som vittnar om landets rika kultur och historia. Man kan till exempel besöka några av de magnifika tempel eller enorma Buddhastatyer som finns lite här och var i landet. Eller varför inte ta en titt på det stora och ståtliga kungapalatset i Bangkok? I Thailand finns det stora kulturskatter att se och ta del av.

Ett sagolikt naturparadis

Thailand är välkänt för sin otroliga natur – de höga bergen och den vidsträckta grönskan, de sammetslena sandstränderna och det kristallklara havet som glimmar. Thailands natur är vad man kan kalla sagolik, och den lämnar alla besökare fyllda av förundran. Här kan man se de omtalade paradisöarna som ligger utspridda ute i havet. Att ta ett dopp i det klara vattnet, eller kanske bara ligga på den kritvita stranden och lyssna till havsbruset, är en makalös upplevelse. En mer rogivande omgivning går nog inte att hitta någon annanstans än just i Thailand.

Centrum för shopping och mat

Som om det inte vore nog med de många sevärdheterna och den otroliga naturen, är Thailand även ett centrum för bra shopping och en rik matkultur. I huvudstaden Bangkok kan man hitta det mesta, och många gånger också till ett bra pris. Hit vallfärdar många turister för att fylla resväskorna med prisvärda shoppingfynd. Och var i världen, om inte i Thailand, kan man njuta av det genuina thailändska köket? Här kan man äta smakrika thairätter på såväl lyxiga restauranger som på gedigna gatukök.

Thailand i sommar eller vinter?

Många av oss går och drömmer om en riktigt solsemester i paradiset Thailand. Särskilt nu med den svenska sommaren som kanske inte lyckades infria förväntningarna helt för alla om semester med oändlig sol och varma dagar. Särskilt för dem som tagit ut sin semester i början av sommaren under maj och juni har fått se sin semester spenderad under solfattiga veckor. Vädret har fått många av oss att rikta blickarna utomlands i den stora jakten på solen. Sommartid eller vintertid spelar ingen om det är till Thailand du planerar din semester. Även om du inte tänker ta ett snabbt beslut och boka en sista minuten resa kan du börja planera vinterns solsemester i Thailand. Tänker du flyga reguljärt eller bokar du en charterresa med all inclusive? Väljer du reguljärt bokar du flygresan med Thai Airways och om du vill hitta hotell kan du börja kolla på bokningssidor och andra sidor med inriktning mot Thailändska hotell. Ett tips är att röra dig mellan flera olika orter, det är en stor fördel när du flyger reguljärt och komponerar ihop din egen resa.

Thailand – en upplevelse för livet

Det är mångas dröm att resa till Thailand och vara i paradiset, om så bara för en liten semester. Bland yngre personer som ännu inte rotat sig är det mycket populärt med backpackingresor där Thailand, Vietnam och Kambodja kan bjuda på otroliga äventyr och upplevelser för livet. I Thailand finns många populära stop man kan göra på platser som tex Phi Phi Island, Koh Lanta, Bangkok och Koh Samui.

Du kan uppleva en annorlunda kultur, strandhäng, nattliv, djungelutflykter eller dykning i otroliga miljöer. Många tar sina dykcertifikat i Thailand, se bara till att dykskolan är certifierad hos Padi eller Naui. Annars rekommenderar vi att ta dykcertet hemma i Sverige för att sedan kunna dyka fritt i Thailand.

Om du ännu inte har bestämt dig för att åka men ändå vill uppleva något utöver det vanliga kan vi rekommendera upplevelser, perfekt att ge bort i present dessutom.