Thailand Reseguide

Thailand har vuxit fram till att bli en av de absolut mest populära destinationerna för oss svenskar. Avståndet är långt, men flyget är inte särskilt dyrt och det mycket gynnsamma klimatet under våra vintermånader gör Thailand till ett perfekt semestermål. Thailand är ett stort land med många kontraster. De populäraste resmålen är huvudstaden Bangkok med omnejd samt de många paradisiska stränderna på ostkusten och västkusten. Att resa till Thailand är att resa till en helt annan kultur, men samtidigt är Thailand, särskilt vid turistorterna, ett mycket utvecklat land med alla tänkbara moderna bekvämligheter.

Bangkok

Bangkok är huvudstaden i Thailand och även den största staden i Thailand. Staden har en mycket varierad stadsbild. I de centrala delarna reser sig skyskrapor mot himlen, vägg i vägg med palats och tempel. Palatsen och templen är populära sevärdheter. Chitlatatdapalatset, som ligger omgärdat av vatten, är en sevärdhet man inte får missa. Detsamma gäller Wat Pho, som är det största templet i staden. Bland områdena för nöjen och shopping är Chinatown och Patpong de mest populära.

Stränder och pittoreska öar

I de södra delarna av Thailand ligger mängder av populära stränder och pittoreska öar. Några av de mest kända städerna/områdena är Phuket, Pattaya, Krabi, Chiang Mai och Koh Samui. Vissa områden är starkt exploaterade av turismen, men det finns fortfarande mängder av guldkorn som bara väntar på att upptäckas.

Ett populärt sätt att upptäcka de södra delarna av Thailand är genom båtluff. Det går båtar med jämna mellanrum mellan de mest populära destinationerna, ibland till och med i skytteltrafik. På de större destinationerna finns hotell i alla prisklasser. Generellt är priset för ett hotellrum mycket överkomligt med svenska mått mätt. Även mat och dryck är billigt i Thailand.

Det går att flyga direkt till vissa av de mest populära turistorterna i södra Thailand, eventuellt med en mellanlandning i Bangkok.

Resa runt i Thailand

Thailand, med sina många öar, sevärdheter och stränder är en utmärkt plats för rundresor eller båtluffning. Det är billigt att bo i Thailand och transportera sig mellan såväl populära turistmål som mer orörda paradisiska platser. Det enda man behöver tänka på är att se till att ha tillräckligt med tid för att hinna med allt!

Eftersom Thailand erbjuder så mycket är det smart att redan i förväg bestämma sig för hur man vill uppleva landet. Siktar man på sol och bad och storslagna naturupplevelser rekommenderas södra Thailand. Vill man uppleva sevärdheterna i landets norra delar är det klokt att använda Bangkok som bas för sina rundresor. Kom ihåg att kontrollera och fixa vaccination för Thailand. Även visum till Thailand behöver du fixa. Dessutom kan det vara bra att lära sig lite thai och thailändska ord.

Från Bangkok kan man ge sig ut på rundresor som bland annat omfattar bron över floden Kwai och museet vid Dödens järnväg. Man kan också göra en resa på järnvägen och använda floden för att transportera sig genom de natursköna omgivningarna. I nationalparken i Erawan finns vackra vattenfall att besöka. För att se fantastiska sevärdheter behöver man dock inte lämna Bangkok. Här finns mängder av fascinerande statyer och monument att besöka. Gryningens tempel, Wat Arun, är ett givet besöksmål. Detsamma gäller Buddhafiguren i Wat Traimit.

De flesta som reser runt i Thailand beger sig dock till de södra delarna av landet. Koh Lipe är en ö som de flesta båtluffare och andra resenärer besöker. Här finns mycket bra möjligheter till snorkling och andra äventyr både på och i vatten. Från Koh Lipe är det enkelt att ta sig till Phi Phi, Pak Bara och Koh Lanta på fastlandet. Det finns också utmärkta förbindelser med den malaysiska ön Langkawi.

Andra platser att besöka under en rundresa i södra Thailand är den lugna och vackra staden Hat Yai, nationalparken på ön Koh Tarutao samt ön Koh Kradan. Koh Kradan är en ö som är mindre exploaterad med många öde strandstränder. Här kan man spendera en dag på en alldeles egen strand.

Sista minuten till Thailand

Thailands vackra sandstränder, rika kultur och sagolika öar har blivit känt över hela världen. I dag väljer otaliga människor världen över att spendera sin efterlängtade semester i landet, år efter år. Men en resa från Sverige till Thailand, som ju faktiskt ligger väldigt långt bort, kan bli ganska dyr – om man inte lyckas fynda billiga sista minuten-biljetter förstås!

Det finns ett antal flygbolag och resebyråer att välja mellan när man ska resa till Thailand. Att hitta billiga biljetter i denna uppsjö av alternativ kan kännas lika svårt som att leta efter en nål i en höstack. Men, ingenting är omöjligt. Ett smart alternativ är att kika bland alla sista minuten-resor som finns. Här kan man hitta många billiga och prisvärda alternativ som kan ge besparingar på många tusenlappar. Dessa pengar kan man i stället lägga på roligare saker, som till exempel en oförglömlig båttur bland paradisöarna, eller varför inte ett exklusivt spabesök med thaimassage.

Spara pengar med sista minuten

Många kan tycka att sista minuten-resor verkar stressiga och oplanerade, men det behöver de inte alls vara. Faktum är att det går att hitta billiga sista minuten-biljetter flera dagar, eller till och med veckor, i förväg, om man inte vågar vänta till de allra sista dagarna. På så sätt hinner man med det man ska utan att behöva stressa. Och vågar man vänta ännu längre med att köpa biljetterna kan man fynda en riktigt billig Thailandsresa.

Att boka en sista minuten-resa är ett spontant och roligt sätt att spara in respengar. Man kan välja mellan att köpa enbart flygbiljetter och boka hotell på egen hand, eller att köpa ett resepaket där både flyg och hotell ingår. Valmöjligheterna är stora, även när det kommer till sista minuten-biljetter. Därför är det viktigt att man ser över reseutbudet noga innan man bokar resan. Det är aldrig fel att spara in tusenlappar!

Flyg med Thai Airways

Thai Airways är ett flygbolag från Thailand som flyger sträckan mellan Stockholm Arlanda och Bangkok med reguljära flygningar. Thai Airways har fått många utmärkelser, och strävar ständigt efter att erbjuda sina resenärer en behaglig flygresa till Thailand.

Direktflyg och mer utrymme

Flygbolaget Thai Airways flyger inte bara från Arlanda till Bangkok, utan har även avgångar från Köpenhamn och Oslo. Bolaget flyger dagligen från Köpenhamn till Bangkok, men inte lika ofta från Oslo. Många av flygningarna görs med stora jumbojets såsom Boeing 747:an och Airbus A380. Här får man ofta lite mer sätes- och benutrymme än vad som är normalt på charterflygplanen, något som kan göra att den långa resan till Thailand känns lite bekvämare.

Hög service med Thai Airways

Att flyga reguljärt med Thai Airways kostar mer än vad charterresorna till Thailand kostar. Men självklart kan man hitta billiga sista minuten-biljetter även här. Emellertid är såväl service som bekvämlighet betydligt högre på Thai Airways flygplan, jämfört med vad man kan förvänta sig på charterflyg. Man kan gott fundera lite på om det inte är värt ett högre biljettpris för att kunna komma fram till Thailand mer utvilad.

Samla poäng på resor

Det kan vara värt att veta att Thai Airways är medlemmar i Star Alliance, liksom bland andra SAS, vilket ger resenären möjlighet att samla poäng på resor med alla bolag inom denna företagsgrupp. Dessa poäng kan senare komma att generera gratisresor och bonuscheckar, vilket inte skulle vara helt fel.

Flygresan en del resan

Thai Airways har fått flera utmärkelser för bland annat Bästa flygstol i ekonomiklass samt Bäst catering ombord i ekonomiklass. Flygbolaget har således en väldigt hög standard på både den service som tillhandahålls och på den bekvämlighet som erbjuds resenärerna. Dessa faktorer kan vara väldigt viktiga när man flyger en så pass lång sträcka som Sverige–Thailand. Man ska nämligen inte glömma bort att också flygresan är en del av semestern.

Qatar Airways till Thailand

qatar airwaysDet finns flertalet flygbolag med reguljärflyg du kan välja mellan när du letar flygbiljetter till Thailand. Ett bolag som många automatiskt tänker på är kanske Thai Airways vilket är ett flygbolag med bra linjer mellan Sverige och Thailand.

Ett bolag som vi i kalla norden inte direkt kopplar ihop med Thailand är Qatar Airways. Qatar Airways är ett riktigt flott flygbolag och är femstjärnigt. Du kan förvänta dig en hög nivå på service och komfort med Qatar Airways. Även om servicen ligger på en hög nivå är inte priserna alls oskäliga, tvärtom. Man kan enkelt hitta flygbiljetter tur och retur till Thailand från Stockholm långt under 10.000kr (gjorde nyss en sökning på närliggande datum och hittade biljetter för ca 5600kr vilket inkluderar skatter och avgifter).

Flygbolaget har sin huvudbas på Doha International Airport, flygplats (DOH är den sk. IATA-koden för flygplatsen)

Till Thailand kan du välja flertalet destinationer då Qatar Airways flyger till följande flygplatser (IATA kod inom parentes):

  • Bangkok (BKK)
  • Chiang Rai (CEI
  • Phuket (HKT)
  • Krabi (KBV)
  • Trat (TDX)
  • Ubon Ratchathani (UBP)
  • Koh Samui (USM)
  • Udon Thani (UTH)

När du flyger med QA kan du tjäna ihop bonuspoäng precis på samma sätt som du kan göra med flertalet andra flygbolag och kreditkort. Bonussystemet kallas Qmiles gäller för alla bokningar som görs online (för anslutna medlemmar). När du gör din första bokning får du 2000 miles, därefter 500miles för varje sträcka du flyger. Bonuspoängen löser du in mot nya flygresor.

Thailand – ett drömresemål

Detta underbara land med sina magiska paradisöar och sin rika kultur lockar varje år miljontals turister från hela världen. Inte minst för svenskar har Thailand blivit en härlig tillflyktsort där det bjuds på såväl avkoppling som nöje och äventyr. Det är lätt att förstå varför tex många nygifta brudpar väljer boka sin bröllopsresa till Thailand.

Thailand – de frias land

På Indokinahalvön i Sydostasien hittar man Thailand, ett land med vackra sandstränder och ett pulserande storstadsliv. Landet hette ursprungligen Siam, men år 1949 bestämdes det att landet skulle heta Thailand – de frias land. Här finner man som turist otroliga sevärdheter och vackra monument som vittnar om landets rika kultur och historia. Man kan till exempel besöka några av de magnifika tempel eller enorma Buddhastatyer som finns lite här och var i landet. Eller varför inte ta en titt på det stora och ståtliga kungapalatset i Bangkok? I Thailand finns det stora kulturskatter att se och ta del av.

Ett sagolikt naturparadis

Thailand är välkänt för sin otroliga natur – de höga bergen och den vidsträckta grönskan, de sammetslena sandstränderna och det kristallklara havet som glimmar. Thailands natur är vad man kan kalla sagolik, och den lämnar alla besökare fyllda av förundran. Här kan man se de omtalade paradisöarna som ligger utspridda ute i havet. Att ta ett dopp i det klara vattnet, eller kanske bara ligga på den kritvita stranden och lyssna till havsbruset, är en makalös upplevelse. En mer rogivande omgivning går nog inte att hitta någon annanstans än just i Thailand.

Centrum för shopping och mat

Som om det inte vore nog med de många sevärdheterna och den otroliga naturen, är Thailand även ett centrum för bra shopping och en rik matkultur. I huvudstaden Bangkok kan man hitta det mesta, och många gånger också till ett bra pris. Hit vallfärdar många turister för att fylla resväskorna med prisvärda shoppingfynd. Och var i världen, om inte i Thailand, kan man njuta av det genuina thailändska köket? Här kan man äta smakrika thairätter på såväl lyxiga restauranger som på gedigna gatukök.

Thailand i sommar eller vinter?

Många av oss går och drömmer om en riktigt solsemester i paradiset Thailand. Särskilt nu med den svenska sommaren som kanske inte lyckades infria förväntningarna helt för alla om semester med oändlig sol och varma dagar. Särskilt för dem som tagit ut sin semester i början av sommaren under maj och juni har fått se sin semester spenderad under solfattiga veckor. Vädret har fått många av oss att rikta blickarna utomlands i den stora jakten på solen. Sommartid eller vintertid spelar ingen om det är till Thailand du planerar din semester. Även om du inte tänker ta ett snabbt beslut och boka en sista minuten resa kan du börja planera vinterns solsemester i Thailand. Tänker du flyga reguljärt eller bokar du en charterresa med all inclusive? Väljer du reguljärt bokar du flygresan med Thai Airways och om du vill hitta hotell kan du börja kolla på bokningssidor och andra sidor med inriktning mot Thailändska hotell. Ett tips är att röra dig mellan flera olika orter, det är en stor fördel när du flyger reguljärt och komponerar ihop din egen resa.

Resebudget för Thailand

bild från freedigitalphotos.net

En semesterresa till Thailand är ett perfekt avbrott i den kalla och gråa vardagen i Sverige. Att få bryta upp från vardagen och bege sig till varmare breddgrader är något som attraherar många svenskar, kanske även du och din familj?

När du och familjen reser till Thailand planerar ni förmodligen att vara borta i minst två veckor. Det är klokt. Bara flygresan tur och retur tar nämligen minst två dygn i anspråk. Sedan vill ni ju se så mycket som möjligt av landet och få en ordentlig chans att varva ner. Så, hur stor budget behöver du egentligen för att vistelsen i Thailand ska bli så lyckad som möjligt? Här går vi igenom några poster du kan tänkas behöva planera för.

Flygresan och boendet

Det är långt till Thailand vilket innebär att flygresor och flygbiljetter till Thailand kostar en del. För en familj på två vuxna och två barn får du räkna med att betala upp emot 30 000 kronor för tur- och returbiljetter för en resa på två veckor. Dessa prisnivåer gäller för högsäsong (december–januari).

Sedan är boendet en central del i budgeten. I Thailand finns alltifrån lyxhotell som kostar från 2000 kronor natten till enklare vandrarhem som kostar så lite som 20 kronor natten.

Budgetens storlek beror självklart även på vilka sorts äventyr du och familjen vill hitta på. Att resa runt i Thailand kostar mer än att bara spendera semesterveckorna på stranden. Det är dock inte särskilt dyrt att transportera sig runt i Thailand, särskilt inte om du väljer buss eller färja för transporterna. Dessutom behöver du ha koll på valutakursen i Thailand, följ valutakursen för thailändska baht här.

Mat och dryck

Mat och dryck är generellt sett mycket billigt i Thailand, även på mer exklusiva restauranger. En kaffe kostar inte mer än någon krona. Detsamma gäller för fruktdrinkar. En lunch eller middag kan kosta upp emot 400 kronor per person, men behöver samtidigt inte kosta mer än omkring tio kronor. Det beror helt på vilken restaurang du väljer.

Sammanfattning budget

För en charterresa till Thailand får du räkna med att betala åtminstone 7500 kronor per person för flygresan. Ett boende på ett hotell av normalstandard kostar omkring 250 kronor per rum per natt. En lunch eller middag för fyra personer på restaurang kostar omkring 100 kronor (exklusive dryck).

Boende & hotell i Thailand

Många är det som helt i onödan fantiserar som härliga semestrar i solparadis som Thailand, att det behöver vara dyrt är en ren och skär villfarelse. I takt med ökande utbud av resor och hotell gör det att i lågsäsongerna så måste det ofta till ännu bättre erbjudanden för att locka till sig turister. Något som har blivit populärt på senare tid när det gäller shopping på nätet är användandet av rabattkoder. Några som upptäckt nyttan och emellanåt kör olika kampanjer där koder används är hotellbokningssidan Hotels.com. Så vill du spara in pengar och göra din resa längre på samma budget kan det definitivt löna sig att hålla koll. Andra tips för att komma undan billigare är att vara flexibel och kunna resa iväg på väldigt kort varsel. Har man riktigt mycket is i magen kan man komma iväg till Thailand till riktigt bra priser. Håll ett öga på någon av de stora svenska researrangörernas hemsidor som tex Apollo, Ticket och Ving.

Inför din Thailandresa är det mycket att tänka på. Först och främst har du planerat resedatum och troligtvis även vilka resemål i Thailand du tänker besöka. När du har bokat din flygresa till Thailand och betalat flygbiljetterna känns resan som en ännu större verklighet, ett steg närmare Thailand helt enkelt. När du reser till Thailand är det mest vanliga att du flyger till Bangkok och tar dig vidare därifrån till ditt planerade resmål, om det inte är Bangkok som är slutdestination dvs.

När du ska planera ditt boende har du säkert någon preferens på vad du söker för slags standard. Ska du ut på en ren backpackerresa med rutter i både Thailand och kanske Vietnam har du troligtvis en lägre förväntan på ditt boende jämfört med om du skulle åka på en ren solsemester och bo på ett avkopplande hotell med all inclusive. Om det är som backpacker i Thailand du kommer resa räcker det alldeles utmärkt att ta sig runt och leta boende i bungalows och liknande på den ort du behöver det. Att hitta billiga boenden som backpacker är inga problem alls, du hittar alltid något oavsett om det är låg- eller högsäsong. Om du däremot vill veta i förväg hur ditt boende kommer se ut kan vi rekommendera att söka och boka prisvärda hotell på nätet.

Thailand – en upplevelse för livet

Det är mångas dröm att resa till Thailand och vara i paradiset, om så bara för en liten semester. Bland yngre personer som ännu inte rotat sig är det mycket populärt med backpackingresor där Thailand, Vietnam och Kambodja kan bjuda på otroliga äventyr och upplevelser för livet. I Thailand finns många populära stop man kan göra på platser som tex Phi Phi Island, Koh Lanta, Bangkok och Koh Samui.

Du kan uppleva en annorlunda kultur, strandhäng, nattliv, djungelutflykter eller dykning i otroliga miljöer. Många tar sina dykcertifikat i Thailand, se bara till att dykskolan är certifierad hos Padi eller Naui. Annars rekommenderar vi att ta dykcertet hemma i Sverige för att sedan kunna dyka fritt i Thailand.

Om du ännu inte har bestämt dig för att åka men ändå vill uppleva något utöver det vanliga kan vi rekommendera upplevelser, perfekt att ge bort i present dessutom.

Thailändska ord – Thai

check in disk Thai AirwaysNär man reser till Thailand kan det löna sig att läsa på inför resan och lära sig några enklare ord och fraser så att du enklare kan integrera dig själv i det thailändska samhället. Att kunna beställa rätt mat kan vara skillnaden mellan nöjdhet och besvikelse, särskilt när man är riktigt hungrig och har speciella förväntningar på maten. Men innan man har lärt sig att beställa mat på restaurangen är det många grundläggande enkla ord som man behöver i sitt reselexicon. Vill du lära dig mer om andra språk, parlörer och ord finns enklare reselexikon online.

Enklare vardagsord

Ja – Chai, Ka, Krap
Hej – Sa wat dee
Nej – Mai Chai, Plao
Man – Po chai
Kvinna – Po ying
Toalett – Hong nam

Matrelaterade ord

Vatten – Naam
Öl – Bia
Vin – Vaj
Kött – Neur sat
Fisk – Neur plaa
Fågel – Kai, ped
Grönskaer – Phak
Frukt – Pom la mai
Potatis – Man fa rang
Sallad – Salad

Thailändska Fraser

Vad är klockan? – Kie mong
Tack så mycket – Kob khun mark
God morgon – Sa was dee torn chao
God middag – Sa was dee torn bai
God afton – Sa was dee torn khum
God natt – Ra tree sa was

För fler ord och fraser på Thailändska rekommenderas att du införskaffar ett ordentligt reselexikon i fickformat som du kan bära med dig överallt. En enkel lösning som gör att du kan klara av de allra flesta situationer en vanlig turist i Thailand kan tänkas råka ut för på sina resor till Thailand. På Adlibris kan du tex köpa en språk-cd med grundkurs till Thailändska som kostar några hundringar, det kan vara väl investerade pengar inför resan.

Vaccination inför Thailand

Det blir alltmer populärt att spendera semestern i sagolika Thailand. Man sätter sig på flygplanet och efter en cirka tolv timmar lång flygresa landar man i paradiset, där de sagolika öarna är otaliga och den smakrika maten finns runt hörnet. Men, något som är viktigt att tänka på innan resan, är att man vaccinerar sig. Ett bra reseskydd mot sjukdomar som Hepatit A och B är väldigt viktigt, och man bör även se över sitt grundskydd mot exempelvis stelkramp och polio.

För att slippa sjukdomar som inte bara kan förstöra hela semestern, utan även kan vara livsfarliga, är det viktigt att man vaccinerar sig i tid. Utan ett vaccinationsskydd kan man drabbas av såväl hepatit A som B – två allvarliga leverinfektioner som finns runt om i världen. Att vaccinera sig mot dessa sjukdomar tar inte särskilt lång tid, men däremot bör man vara ute i god tid för att få ett fullgott och långvarigt skydd mot både hepatit A och B.

Vaccination när du åker till Thailand

Innan du åker på din Thailandresa ska du se till att du har ett fullständigt vaccinationskydd enligt rekommendationerna vilket du kan få hos din lokala läkarmottagning, säkerställ alltid med professionell rådgivning. Vi kan berätta lite mer om vilka generella föreskrifter som finns när behöver vaccinera dig till Thailand. Om du beger dig utanför de traditionella turistorterna och befinner dig mycket bland lokalbefolkning kan en utökad vaccination vara att förespråka.

Först och främst ska du som vuxen se till att du har ett grundskydd mot tex polio, stelkramp och difteri. Det bör du ha oavsett var du befinner dig i världen, även i Sverige. Det är ett skydd som du troligtvis har fått som barn, kontrollera bara att du verkligen har fått det.

För Thailand behöver du även vaccinera dig mot Hepatit A och Hepatit B, ett vanligt vaccin för det är Twinrix men det förekommer även andra fabrikat. Kolla med din vaccinationsmottagning vad som gäller. Om du skulle råka ut för Hepatit A eller B orsakar ett virus inflammation i din lever vilket kan leda till gulsot. Det finns dock vissa saker du inte kan vaccinera dig mot som tex Malaria. Du kan även vaccinera dig mot Tuberkulos, TBC, vilket i en del fall kan rekommenderas beroende på vart du tänker resa i Thailand.

Så blir man skyddad under Thailandsresan

Många vårdcentraler och mottagningar erbjuder ”drop-in”-besök för vaccinering, något som är väldigt smidigt och praktiskt. När man vaccinerar sig mot hepatit A och B tar man ofta tre sprutor vid olika tillfällen. Den första sprutan bör tas minst en månad innan avresan. Efter ytterligare en månad, strax innan avresan, tas den andra sprutan. Den tredje och sista sprutan kan tas ungefär ett halvår efter den andra sprutan. När man väl har vaccinerat sig mot hepatit A och B är man skyddad i många år framöver.

Det finns även andra vaccin som kan vara bra att ta för att minska riskerna för sjukdomar under resan. Man kan till exempel inta ett drickvaccin för att slippa drabbas av turistdiarré, något som är väldigt vanligt förekommande. Det är viktigt att man funderar lite kring vaccinering innan resan. Att rådfråga en vårdmottagning om de vaccinationsmöjligheter som finns kan verkligen rekommenderas.

Visum till Thailand

I dag väljer allt fler svenskar att åka till det härliga paradiset Thailand. De vackra omgivningarna – milslånga sandstränder och turkosblått hav, otroliga vattenfall och skyhöga kalkstensberg – lockar många turister till Thailand. Men det finns även de som åker till landet för att arbeta, studera eller kanske besöka någon släkting. För att kunna göra detta krävs ofta att man har sökt visum för sin vistelse i Thailand.

Innan man åker iväg kan det därför vara bra att se över de praktiska förberedelserna inför resan, såsom till exempel vilka regler som gäller kring visum. Behöver man ett visum när man åker till Thailand, och i så fall vilket? Det finns flera olika typer av visum som kan behövas ifall man ska åka ner till Thailand. Vilket visum man behöver beror på hur länge man har planerat att stanna och i vilket syfte man reser till landet.

Fem olika visum för Thailand

Ifall man åker på en semesterresa som är kortare än 30 dagar, behöver man inte söka något visum i förväg. Har man däremot planerat att semestra i landet längre än 30 dagar, måste man ansöka om ett så kallat turistvisum. Det finns även ett besöksvisum för den som har tänkt besöka någon släkting eller bekant i Thailand. För pensionärer som har planerat att semestra i landet under en längre period, finns möjligheten att söka ett så kallat pensionärsvisum. Om man istället åker till Thailand för att arbeta eller studera i landet är det andra visum som gäller, nämligen affärs- eller studentvisum.

Det gäller att man noga planerar sin resa i förväg. Man bör se efter om man behöver ett visum eller inte, och, i förekommande fall, noga undersöka vilket slags visum man behöver. Allt för att slippa krångel och besvär när man väl landar i Thailand.