Kosovo reseguide

newborn i Pristina - KosovoKosovo är en av de färskaste republikerna i världen, men trots det har landet ändå en mycket rik historia. Kosovo har genom århundradena varit en viktig del av en mängd riken, kungadömen och kejsardömen. Om Kosovo ska anses vara en självständig stat eller inte är dock inte helt klart. Det är ungefär hälften av världens nationer som har erkänt Kosovo.

Kosovo förklarades självständigt från Serbien den 17 februari 2008, även om Serbien själva inte erkänner självständigheten så har ändå Kosovo kontroll över sitt område. Huvudstaden i Kosova är Prishtina (svenska: Pristina)

Det bor strax över två miljoner människor i detta lilla land som ligger inklämt mellan Serbien, Makedonien, Montenegro och Albanien. Pristina, med sina cirka 200 000 invånare, är såväl huvudstad som största stad i Kosovo. Prizren och Ferizaj är de två andra städer som har över 100 000 invånare.

Sevärdheter och besöksmål i Kosovo

Det naturliga besöksmålet i Kosovo är huvudstaden Pristina. Huvudstaden är på många sätt en modern storstad, även om staden är fattigare än de flesta andra huvudstäder i Europa. I Pristina får besökaren uppleva en spännande blandning av gammalt och nytt. Moderna shoppinggator ligger sida vid sida med områden som inte har förändrats sedan Kosovo ingick i den socialistiska republiken Jugoslavien. Några av de mest populära sevärdheterna för den kulturintresserade besökaren är Fatih-moskén samt den vackra parken Germia, där det finns många trevliga restauranger och barer.

Kosovos näst största stad, Prizren, är nästan 2000 år gammal och har spelat en stor roll i Kosovos historia genom åren. Idag rymmer staden en enorm mängd kyrkor, moskéer och landmärken från svunnen tid. Tyvärr förstördes en del byggnader under ett uppror år 2004, men det finns fortfarande en sevärdhet i vart och vartannat gathörn.

Strax utanför Prizren ligger bergsmassivet Sar (Malet e Sharrit). Detta område är populärt för turister både på sommaren och på vintern. På sommaren bjuder bergen och dalgångarna in till fest för turister som tycker om att vandra. På vintern är området ett paradis för skidåkare.