Big Ben och Parlamentet

I Westminster i London ligger Parlamentet för hela Storbritannien. Mest känt är kanske parlamentet för dess klocktorn, även kallat Big Ben. Parlamentet består av Storbritanniens monark, ett överhus och ett underhus och tillsammans styr de hela Storbritannien.

Parlamentets delar

Monarken i parlamentet, eller The Crown som det heter, utgörs i dagsläget av drottning Elizabeth. Traditionellt sett är det denna makt som självständigt har rätt att stifta alla lagar och bestämma helt utan inflytande av parlamentet. Trots att det teoretiskt sett är så än idag styrs landet väldigt demokratiskt.
Överhuset består av två delar; Lords Spiritual som består av biskopar och Lords Temporal som är personer med pärsvärdighet. Dessa hade traditionellt ganska mycket inflytande men i dagsläget är det mycket begränsat.
Underhuset består av 646 ledarmöten från hela Storbritannien och är väldigt likt vår svenska riksdag. I demokratisk anda är det här som det mesta bestäms. Dessa är helt folkvalda.

Big Ben
Big Ben är en slagklocka som också utgör en del av Parlamentet, eller Westminsterpalatset som det också heter. Klockan har fått sitt namn från byggnadschefen Sir Benjamin Hall. När man säger Big Ben syftar de flesta på hela tornet inklusive klockan. Egentligen är det emellertid bara själva klockan som heter Big Ben. Tornet heter helt enkelt The Clock Tower. Egentligen bör man också säga Great Bell istället för Big Ben eftersom det är den korrekta benämningen på klockan.
Både parlamentet och framför allt Big Ben är lite av en ikon för hela London. Klockan är för många en självklarhet att besöka och finns på mängder med vykort och andra souvenirer från London.

Besök den officiella hemsidan >>