Mat och restauranger Asunción

Det paraguyanska köket är en stolt tradition som bygger på lokala råvaror. Här är det framför allt biff i alla varianter som gäller. Runt Asunción strövar nötkreatur i horder, vilket gör att köttet finns i rikliga mängder på nära håll. Det paraguyanska köttet håller i allmänhet en fantastiskt bra klass och det är allt annat än dyrt att äta i Asunción. Det absolut bästa alternativet för en kötträtt är grillat, asado.

Till nationalrätterna hör parrillas, sopa paraguaya och Chipá-guazú. Chorizon kommer även härifrån, en klassiker även i det svenska köket numera. Grönsaker är inte så vanligt, men man serverar gärna en criollo till korvarna. Criollo är en blandning av lök, tomat och vitlökssås. Tomater är vanliga i de olika rätterna och tomaterna här är riktigt härligt smakrika och intensivt röda.

Man dricker helst mate, en dryck som till en del påminner om te men som tillreds på ett mycket speciellt sätt. Om man väljer att dricka mate kallt, till exempel under sommartid, är det utblandat med vatten och kallas terrere.

Det är vanligt med pasta i Asunción, och i snabbmatsstånden utmed gatorna kan man prova på att äta en panchos, en paraguyansk typ av varmkorv. Dessa passar utmärkt till lunch. Det finns också många andra alternativ till lunch, även internationella rätter av olika slag, och på de billigaste och bästa ställena betalar man lunchen per hekto.

Men det kan vara lite svårt att hitta bra middagsrestauranger. De finns men de är faktiskt inte så många. Vill man verkligen botanisera bland de paraguyanska rätterna ska man gå till la Paraguyaita. Här får man verkligen ta del av det lokala köket. Man äter med fördel på restaurangens härliga terrass. Latinamerikansk mat hittar man också i La Preferida, en restaurang som lockar mängder med diplomater och politiker.

Vill man prova på det brasilianska köket så finns en del att välja mellan. Man kan till exempel besöka den enorma restaurangen Churrasquaría Acuarela en bit utanför staden. Här utlovas fantastiska kötträtter med hög kvalitet till mycket blygsamma priser. Trots storleken på restaurangen är det här en mycket bra restaurang att äta på.

Det finns även två härliga italienare i staden, Il Capo och Tío Lucas. Il Capo är en liten modest restaurang inte långt ifrån den botaniska trädgården. Här serveras givetvis pasta och som det sig bör är allt hemmagjort. Tío Lucas är en glassig restaurang med klass. Bredvid Il Capo ligger La Pérgola Jardin som erbjuder nouvelle cuisine. La Pérgola Jardin är sofistikerat och har en extremt bra och professionell service.