Grenoble reseguide och sevärdheter

Grenoble är en känd vintersportort som ligger vackert i en dalgång mellan flera väldiga bergsmassiv, varav Vercours och Chartreuse är de mest kända. På grund av läget brukar staden ofta kallas för Alpernas huvudstad (capitale des Alpes).

Grenoble är en stad med anor. Den strategiska placeringen, mitt på floderna Isère och Drac, med bergsmassiven som skydd, gjorde att de gamla romarna såg området för dagens Grenoble som en idealisk plats för handel och postering av soldater. Grenoble fick stadsprivilegier så tidigt som 1226 och har sedan dess varit en mycket viktig stad i sydöstra Frankrike.

Sevärdheter i Grenoble

Den främsta sevärdheten i Grenoble är stadsdelen Bastille, som utgörs av mängder av äldre byggnader placerade på en brant bergssluttning. Här har man en oöverträffad utsikt över både centrala Grenoble och det omgivande landskapet. Att ta linbanan, Les Bullets, upp till Bastille och på toppen ta en kopp kaffe eller en glass är något man som besökare till Grenoble bara måste göra.

I centrala Grenoble ligger ett av Europas främsta museum. Fokus ligger på konst, men vissa utställningar handlar om antiken. Här finner man korridor efter korridor med mästerverk från bland annat Renoir, Rubens och Delacroix. Ett annat spännande museum väl värt ett besök är Dauphinois Museum, som har permanenta utställningar om livet i Alperna förr i tiden.

Saker att göra i Grenoble

Stadens placering precis vid Alpernas fot gör faktiskt att det går att åka skidor i området kring Grenoble året runt. Säsongen är egentligen densamma som i Sverige, men det finns ett antal glaciärer som aldrig smälter, vilket gör att man kan åka slalom till och med på högsommaren. Mellan oktober och april är de kända vintersportorterna i området öppna och det tar bara mellan 1-2 timmar att ta sig till exempelvis Les Deux Alpes eller Chamrousse med buss.

I övrigt kan Grenoble bjuda på alla aktiviteter och nöjen som är standard i större städer. På gatorna samsas pittoreska caféer med moderna barer. I vart och vartannat gathörn finns spännande små butiker för en trivsam shopping. Att strosa omkring på gatorna i Grenoble är en upplevelse i sig.