Alperna skidresor

Snökanoner gör att det är säsong för skidåkning både alpint och på längden i Sverige mellan åtminstone december-mars. Om du vill förlänga säsongen är det dock ett klokt val att resa utanför Sveriges gränser. I snösäkra Alperna kan du åka skidor sex av årets tolv månader varje år. Dessutom är kvaliteten på både skidanläggningar och hotell lite högre i Alperna än i Sverige, vilket kan vara lockande för dig som inte bara vill åka skidor utan också uppleva lite lyx.

Om Alperna

Alperna är en bergskedja som sträcker sig över stora delar av Mellaneuropa. Det är ett tiotal länder som har åtminstone någon slags koppling till bergskedjan. Österrike och Schweiz är kanske de länder som mest förknippas med Alperna, men bergskedjan tar även upp en del av Frankrike och Italien. I Frankrike ligger till exempel den högsta toppen i Alperna, nämligen Mont Blanc.

Bad Gastein

Bad Gastein har under många år varit svenskarnas favorit bland skidorter i Alperna. Denna ort i Österrike bjuder på suverän skidåkning i fem skidområden och har ett nästan oräkneligt antal liftar. Skidområdena är perfekta både för nybörjare, de som har lite erfarenhet och även mycket skickliga skidåkare. Hotellen håller i allmänhet hög klass och utbudet av aktiviteter på kvällarna är stort.

Schladming

Om Bad Gastein är den klassiska skidorten i Österrike är Schladming den mer moderna skidorten. Med fyra berg, en enorm mängd liftar och flera områden för skidåkning för barn, är Schladming ett av de mest omfattande skidområdena i hela Alperna.

Chamonix

Det är många kännare som menar att franska Chamonix är Alpernas riktiga pärla. Chamonix ligger precis vid Alpernas högsta berg, Mont Blanc, och bjuder på fantastisk skidåkning oavsett erfarenhet och skicklighet. Vad Chamonix dock är mest känt för är offpist-åkningen som räknas som den absolut bästa i hela världen. Nöjeslivet är relativt väl utbrett och det finns även mycket att göra för barnen.

Bergskedjan Alperna

Alperna är en bergskedja som sträcker sig över stora delar av Centraleuropa. Man brukar säga att Alperna börjar i östra Frankrike och slutar i Österrike. Däremellan sträcker sig den totalt cirka 120 mil långa bergskedjan över norra Italien, Liechtenstein, Schweiz, Tyskland och Slovenien. Det lilla furstendömet Liechtenstein ligger helt i Alperna. Andra länder där Alperna är mycket betydande i geologin är Österrike, Schweiz och Slovenien, där över 40 procent av landets yta är i form av bergsområden.

Alperna är ett av de mest populära turistområdena i Europa. Vintertid är självklart vintersporter såsom längdskidåkning och utförsåkning populära aktiviteter. Säsongen pågår normalt mellan december till april, men man kan utöva vintersporter även under årets andra månader, till exempel genom glaciärskidåkning. Sommartid är cykling, vandring och bergsklättring populära aktiviteter.

Höga toppar i Alperna

De mest kända topparna i Europa ligger i Alperna. Mont Blanc, som ligger nästan exakt på gränsen mellan Frankrike och Italien, är den högsta toppen i Europa, om man inte räknar med topparna i Kaukasus. Mont Blanc, som är franska för “vita berget”, mäter 4810 meter.

Matterhorn, som ligger på gränsen mellan Schweiz och Italien, är kanske den bergstopp i Alperna som har den mest klassiska silhuetten. Matterhorn sträcker sig mot skyn som en enorm pyramid med en mycket spetsig topp. Silhuetten på Matterhorn är välkänd och pryder till exempel logotypen på chokladaskarna av typen Toblerone. Toppen ligger på 4478 meters höjd och är en av de mest svårbestigna i Alperna.

Breithorn är långt ifrån den högsta toppen i Alperna (4165 meter över havet), men den är den mest lättillgängliga och därför också en av de mest kända. Det går en bergbana upp till hela 3870 meters höjd. Därefter är det “bara” att passera en glaciär och sedan vandra upp för en sluttning av brantare karaktär för att komma till toppen.