Kända vindistrikt att resa till

En vinresa går i regel till kända vindistrikt runt om i Europa, men det finns också arrangörer som erbjuder vinresor till destinationer i andra delar av världen. Europa är ju inte längre den enda världsdel där det finns en gedigen vinkultur. Här är några exempel på populära destinationer för vinresor i Europa och USA.

Italien

Det är hugget som stucket om man ska anse Italien som vinlandet nummer ett eller om det är Frankrike som bör få detta epitet. Varje region i Italien har sin egen speciella vinkultur och det går egentligen inte att tala om italienska viner i ett generellt perspektiv.

Populära destinationer för vinresor i Italien är Piemonte, Toscana och Valpolicelladalen. Förutom att dessa regioner bjuder på en makalös natur och en gästfrihet som är något alldeles extra, tillverkas här även några av världens finaste viner. I Piemonte är det framför allt nebbiolobaserade viner som är i fokus. I Toscana är det Chianti som står i centrum. Valpolicella är ett av de främsta områdena för Amarone.

Frankrike

Frankrikes vinkultur är lika diversifierad som landets olika regioner. Det är stora skillnader i kultur och även då vinkultur mellan exempelvis Bordeaux och Loiredalen. På en vinresa till Bordeaux i Frankrike får du framför allt smaka på de klassiska röda vinerna som görs av en blandning av många druvor. Loiredalen är det största vindistriktet i Frankrike. Här produceras främst vita viner med en naturlig friskhet.

Kalifornien

Kalifornien är en av de största vinproducenterna i världen. I Napa Valley i den enorma delstaten är jordmånen och klimatet utmärkt för odling av druvorna Cabernet Sauvignon och Zinfandel, men det finns även producenter som fokuserar på Merlot, Pinot Noir och Chardonnay. Det har producerats vin i Kalifornien i över ett sekel, men det var under 1960-talet som de kaliforniska vinerna började spridas över världen.