Vaccination inför Thailand

Det blir alltmer populärt att spendera semestern i sagolika Thailand. Man sätter sig på flygplanet och efter en cirka tolv timmar lång flygresa landar man i paradiset, där de sagolika öarna är otaliga och den smakrika maten finns runt hörnet. Men, något som är viktigt att tänka på innan resan, är att man vaccinerar sig. Ett bra reseskydd mot sjukdomar som Hepatit A och B är väldigt viktigt, och man bör även se över sitt grundskydd mot exempelvis stelkramp och polio.

För att slippa sjukdomar som inte bara kan förstöra hela semestern, utan även kan vara livsfarliga, är det viktigt att man vaccinerar sig i tid. Utan ett vaccinationsskydd kan man drabbas av såväl hepatit A som B – två allvarliga leverinfektioner som finns runt om i världen. Att vaccinera sig mot dessa sjukdomar tar inte särskilt lång tid, men däremot bör man vara ute i god tid för att få ett fullgott och långvarigt skydd mot både hepatit A och B.

Vaccination när du åker till Thailand

Innan du åker på din Thailandresa ska du se till att du har ett fullständigt vaccinationskydd enligt rekommendationerna vilket du kan få hos din lokala läkarmottagning, säkerställ alltid med professionell rådgivning. Vi kan berätta lite mer om vilka generella föreskrifter som finns när behöver vaccinera dig till Thailand. Om du beger dig utanför de traditionella turistorterna och befinner dig mycket bland lokalbefolkning kan en utökad vaccination vara att förespråka.

Först och främst ska du som vuxen se till att du har ett grundskydd mot tex polio, stelkramp och difteri. Det bör du ha oavsett var du befinner dig i världen, även i Sverige. Det är ett skydd som du troligtvis har fått som barn, kontrollera bara att du verkligen har fått det.

För Thailand behöver du även vaccinera dig mot Hepatit A och Hepatit B, ett vanligt vaccin för det är Twinrix men det förekommer även andra fabrikat. Kolla med din vaccinationsmottagning vad som gäller. Om du skulle råka ut för Hepatit A eller B orsakar ett virus inflammation i din lever vilket kan leda till gulsot. Det finns dock vissa saker du inte kan vaccinera dig mot som tex Malaria. Du kan även vaccinera dig mot Tuberkulos, TBC, vilket i en del fall kan rekommenderas beroende på vart du tänker resa i Thailand.

Så blir man skyddad under Thailandsresan

Många vårdcentraler och mottagningar erbjuder ”drop-in”-besök för vaccinering, något som är väldigt smidigt och praktiskt. När man vaccinerar sig mot hepatit A och B tar man ofta tre sprutor vid olika tillfällen. Den första sprutan bör tas minst en månad innan avresan. Efter ytterligare en månad, strax innan avresan, tas den andra sprutan. Den tredje och sista sprutan kan tas ungefär ett halvår efter den andra sprutan. När man väl har vaccinerat sig mot hepatit A och B är man skyddad i många år framöver.

Det finns även andra vaccin som kan vara bra att ta för att minska riskerna för sjukdomar under resan. Man kan till exempel inta ett drickvaccin för att slippa drabbas av turistdiarré, något som är väldigt vanligt förekommande. Det är viktigt att man funderar lite kring vaccinering innan resan. Att rådfråga en vårdmottagning om de vaccinationsmöjligheter som finns kan verkligen rekommenderas.