Reseguide till Trier

Trier Porta NigraTrier är den äldsta staden inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Trier har nämligen existerat i över 2000 år. Det var faktiskt romarna, med kejsar Augustus i spetsen, som lät uppföra staden. Året då Trier fick sina stadsprivilegier enligt de romerska statuterna var år 16 f.Kr. Trier var därefter länge den mest nordliga utposten i Romarriket.

Sevärdheter i Trier

På grund av Triers långa historia finns det mängder av fascinerande sevärdheter att beskåda i staden. Trier utsattes för otaliga bombanfall under andra världskriget, men som av en lycklig slump fick många av de antika och medeltida sevärdheterna stå kvar. En av stadens mest berömda byggnadsverk är Svarta porten (Porta Nigra) som byggdes redan på 100-talet e.Kr. Denna byggnad står i princip intakt mitt på det stora torget i Trier och är väl värd ett besök.

Trier har även en mängd vackra monument och byggnader från frankernas rike och det Tysk-Romerska riket. Tillsammans utgör stadens mest imponerande sevärdheter ett världsarv. Förutom Porta Nigra ingår åtta andra byggnadsverk i världsarvet.

Att göra i Trier

Med sina ungefär 100 000 invånare är Trier en ganska liten stad med tyska mått mätt, men en medelstor stad för oss svenskar. Staden bjuder på många nöjen med fokus på god mat och gott vin. Ett antal museer med samlingar från stadens tvåtusenåriga historia finns att besöka för den vetgirige.

Floden Mosel rinner rakt igenom Trier på sin vindlande väg norrut. På båda sidor om floden ligger böljande kullar som är helt optimala för vintillverkning. På kullarna ligger imponerande slott på varierande avstånd. Många av slotten, som har former som påminner om Disneys sagoslott, är öppna för besökare åtminstone under sommarmånaderna. Många slott tillverkar även sina egna vita viner med en lätt, fruktig och blommig karaktär. Moseldalen är perfekt för både vandrings- och cykelsemestrar.