Städer i Marocko

Casablanca
Casablanca är Marockos största stad med drygt tre miljoner invånare. I Storcasablanca bor det ca 3.8 miljoner människor. Casablanca är en stad med mycket unga invånare och en fjärdedel är under 15 år. Staden är den sjätte största i hela Afrika. Man brukar kalla Casablanca för Marockos ekonomiska huvudstad och det är här den mesta affärsverksamheten sker. Här ligger landets huvudhamn och det är här de flesta importerna kommer och de flesta exporter sker. Här har de stora företagen sina huvudkontor, både Marockanska bolag och internationella företag etablerade i Marocko. Staden var i franska händer fram till 1956 och franska är med arabiska huvudspråket i staden.

För gemene man är staden kanske främst känd för den klassiska filmen med samma namn eller Casablanca-konferensen. Casablanca var en viktig hamn under andra världskriget och här skedde Casablanca-konferensen år 1943 där Roosevelt och Churchill diskuterade krigets fortsättning. Casablanca var under andra världskriget även utgångspunkt för det amerikanska flygvapnets flygningar över Europa.

Rabat
Marockos näst största stad och landets huvudstad är Rabat. Rabat har varit huvudstad i Marocko sedan 1912. Här bor runt två miljoner personer. Staden ligger längs Atlantkusten i västra Marocko. Staden grundades under 100-talet som en marockansk stöttepelare i kriget mot de kristna på Iberiska halvön. I Rabat finns stora och viktiga textil och byggindustrier varav vissa är så kallade ”sweatshops” som producerar billiga varor för multinationella företag. I Rabat bor Marockos regenter, landets kungafamilj, och här ligger de utländska ambassaderna.

Fez
Fez, eller Fes som staden heter på svenska, är Marockos tredje största stad. Här bor runt en miljon människor. Staden är kanske mest känd för att ha gett namn åt hatten Fez som man, i staden, var ensamma om att tillverka fram till 1800-talet. Fes är en av de fyra kejserliga städerna i Marocko. Staden grundades i slutet av 700-talet av Idris I och år 810 byggdes Kairouyinemoskén som är en av Afrikas största moskéer. Fes är Marockos vetenskapliga och religiösa metropol och här möts både muslimer och kristna européer för att studera. Fes har till och från varit Marockos huvudstad och var det senast fram till 1912 då fransmännen tog över den mesta kontrollen i Marocko och gjorde Rabat till huvudstad. Så förblev det även när Marocko blev självständigt 1956.