Skidsemester i Norge

Om du vill uppleva skidåkning i världsklass behöver du inte åka längre än till Norge. De svenska fjällen har också mycket att erbjuda, men har du redan åkt mycket i Sverige kanske det är dags att uppleva grannlandets backar.

åka skidor i NorgeDet finns omkring 125 skidresorter utspridda över Norge och en del passar familjer medan andra är bättre för professionella skidåkare och snowboarders. Det här är sex destinationer som du bör känna till, oavsett om du är sugen på arrangerade skidresor till Norge eller åker själv:

Rauland

Rauland Skisenter ligger i Telemark och har tre skidområden som är sammankopplade: Tiur, Holtardalen och Vierli. En gratis skidbuss tar dig mellan de olika områdena och ett skipass gäller för alla tre. Det innebär att du får tillgång till 41 pister med olika svårighetsgrader och tillsammans motsvarar dem 20 kilometer. Det finns även en terrängpark för snowboarding och du kan ta lektioner i kiteåkning.

Geilo

Geilo är en liten tätort halvvägs mellan Oslo och Bergen. Det finns en mycket lång skidtradition i Geilo och det är en av Norges äldsta skidresorter. Här finns det något för hela familjen med många aktiviteter för barnen. SkiGeilo har 37 backar som sträcker sig från “nybörjare” till “black diamond”. Det omkringliggande området är också väldigt intressant eftersom Geilo ligger vid foten av två nationalparker, Hardangervidda och Hallingskarvet.

Norefjell

Under Vinter-OS 1952 var Norefjell platsen för den alpina skidåkningen. Det är en skidort uppe i bergen som du enkelt når från Oslo genom bil, buss eller färja. Det går även en transferbuss direkt från Gardermoen flygplats. Norefjell har två olika områden, ett ligger nära Bøsæter och det andra i närheten av Skistua. Båda områdena har backar med flera olika svårighetsgrader.

Skeikampen

Skeikampen ligger bara 35 minuter från Lillehammer och skidorten har varit en favorit bland längdskidåkare sedan 1895. Den första skidliften byggdes 1959. Om du gillar längdskidåkning kommer du uppskatta den varierande terrängen, för Skeikampen ligger precis mellan ett berg och en granskog. Här finns något för hela familjen.

Hemsedal
Hemsedal brukar kallas för de nordiska alperna tack vare backarna på Hallingdal-berget som sträcker sig upp till 1500 meter. Längst upp på backarna tar du dig med en skidlift. Det gör Hemsedal till den skidresort som har den högsta skidliften i hela Skandinavien. Det finns dessutom över 50 backar att välja mellan, samt det största skidområdet för barn i hela Norge.

Oslo Vinterpark
Oslo Vinterpark är inte lika imponerande som de andra skidparkerna på den här listan eftersom den är mycket liten i jämförelse. Den har dock ett oslagbart läge eftersom det går att ta sig dit med tunnelbana från Oslo. Här finns 18 backar med olika svårighetsgrader samt SuperPipe för snowboarding. World Snowboarding Championships hölls här år 2012.