Seattle Reseguide

kerrypark i seattleDen amerikanska staden Seattle, som har fått sitt namn av en indianhövding, har något mer än tre miljoner invånare med förorter och är den största staden i delstaten Washington i USA:s nordvästra hörn. Seattle är i dag en stad med fascinerande kontraster. Staden är hem för många av USA:s största teknikföretag. Bland annat har Microsoft och Boeing sina huvudkontor här. Samtidigt är Seattle en stad med ett rikt nöjes- och kulturliv. Seattleborna, eller Seattleites som de även kallas, tycker verkligen om att gå ut och roa sig på kvällarna.

Seattles moderna historia inleddes under mitten av 1850-talet, när de första nybyggarna anlände till området. Precis som andra delar av USA hade området omkring Seattle bebotts av urinvånarna sedan lång tid. I Seattle blev dock nybyggarnas etablering inte lika smärtsam för indianerna som i andra områden, även om det förekom vissa stridigheter. Under senare delen av 1800-talet var Seattle en industristad där trä och kol var de huvudsakliga produkterna. År 1897 började den stora guldrushen när rika fyndigheter av den ädla metallen upptäcktes i Alaska. Seattles strategiska läge och det faktum att staden hade en relativt stor hamn med den tidens mått gjorde att staden utvecklades snabbt, såväl befolkningsmässigt som ekonomiskt. Det var också vid den här tiden som staden fick ett av sina smeknamn, The Gateway to Alaska. Andra smeknamn på Seattle är Emerald City och Rain City.

Den som besöker Seattle kommer snart att upptäcka att Seattleborna är väldigt stolta över sin stad. Frågar man en amerikan om vilken stad som har den mest lojala befolkningen så kommer han eller hon förmodligen nämna Seattle. Något Seattleborna är särskilt stolta över är sina caféer och kafferosterier. Faktum är termen seattleite används, något humoristiskt, för en person som dricker lite för mycket kaffe. Det var i Seattle som Starbucks öppnade sitt första café. Nu finns ett café i vart och vartannat gathörn.

Förutom caféerna, finns två sevärdheter man inte får missa vid ett besök i Seattle. Space Needle, känd från TV-serierna Grey’s Anatomy och Frasier, är ett 184 meter högt torn med en roterande restaurang. Tornet byggdes inför den världsutställning som Seattle stod som värd för 1962. En annan sevärdhet, särskild intressant för svenska besökare, är Nordic Heritage Museum. Här finns utställningar som visar det arv som skandinaviska immigranter förde med sig till Seattle.

Seattle är även känt för sin vibrerande musikscen. Jimi Hendrix var länge stadens stora rockstjärna men under tidigt 1990-tal blev han omsprungen när staden exploderade i en grunge-våg med band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden. Den alternativa musikscenen har fortsatt att utvecklas och i dag finns mängder av klubbar där man kan lyssna till nyskapande artister.

Hotell i Seattle

Det är lätt att glömma bort Seattle när du funderar på resmål i USA. Det finns ju så många städer och platser som är betydligt mer kända, och även lite mer tillgängliga. Men, Seattle är en av USA:s mest spännande städer. Här finns mycket speciell kultur, baserade på konst, musik och mat, som inte finns någon annanstans i det stora landet i väster. För den bästa upplevelsen av Seattle kan rekommenderas en härlig vistelse på något av stadens utmärkta hotell. Här får du 3 hotelltips i Seattle.

The Westin Seattle

Westin Hotel i SeattleI en fantastisk skyskrapa på Fifth Avenue, bara en kort promenad från bland annat Space Needle och Pike Place Market, ligger det fyrstjärniga hotellet The Westin. Hotellet har fått mycket bra betyg från hotellgäster från hela världen och det är inte svårt att förstå varför. Med två restauranger, en inomhuspool, gym, minibar på rummet, gratis Wi-Fi och många andra bekvämligheter blir hotellnatten en central del av din upplevelse av Seattle. Med närmare 900 rum är chansen god att det finns ett hotellrum som passar dig perfekt.

Boka direkt >>

The Paramount Hotel

Om du reser på en lite mindre budget är trestjärniga The Paramount Hotel ett utmärkt val. Här får du alla tänkbara bekvämligheter till ett bra pris. Hotellet har sammanlagt 146 rum fördelat på tre olika rumstyper och ligger bara tio minuter till fots från Pike Place Market. Varje hotellrum är fullutrustat med gratis Wi-Fi, kabel-TV och eget badrum. Restaurangen The Dragonfish serverar traditionell amerikansk frukost.

Boka direkt >>

Fairmont Olympic Hotel

Om du ändå reser hela vägen till Seattle, längst upp i USA:s nordvästra hörn – varför inte skämma bort dig själv med en lite mer exklusiv hotellvistelse? För det ändamålet är Fairmont Olympic Hotel ett utmärkt val. Fairmont är ett lyxhotell av gammalt klassiskt snitt, där ingen inredningsdetalj har lämnats orörd. I hotellet finns två restauranger, en pianobar och en mindre galleria med butiker. Om du vill koppla av efter en lång dag på stan kan du simma några längder i inomhuspoolen, slappna av i spaavdelningen eller passa på att ta ett träningspass i gymmet.

Boka direkt >>

One thought on “Seattle Reseguide”

Comments are closed.