Se Stockholm från ovan i en luftballong

Det finns inte riktigt något som kan likställas med att åka luftballong. Visst kan du se Stockholm från ovan i ett flygplan eller i en helikopter också, men skillnaderna är stora. I en luftballong svävar du ljudlöst fram i himlen, utan buller från motorer eller avgaser som förstör stämningen. Det må inte gå lika snabbt – men det är inte heller meningen. Från korgen i en luftballong kan du se flera av Stockholms klassiska sevärdheter – från tusen meters höjd.

Så går det till

Det finns flera olika företag som anordnar luftballongsturer i Stockholm. Gemensamt för dem alla är att man brukar få vara med i hela processen. Alltifrån att göra luftballongen redo för flygning, till att packa ihop och döpas efter landningsplatsen enligt gammal tradition. Ibland går man upp på höjder så högt som tusen meter upp i luften, men exakt hur flygningen görs kan till stor del bero på vädret. Hur mycket det kostar beror även givetvis det på företag, men vanligt är ett pris kring 2 000 kronor vanligt för den som vill åka luftballong i Stockholm.

Säkert sätt att flyga

Det är svårt att hitta en flygsport som är säkrare än att åka luftballong. Även om landningarna ibland kan bli lite ruffa, är det mycket sällan som det sker med dödlig utgång. I Sverige har bara en ballongolycka skett med dödsfall, då en kvinna avled efter en krock med en kraftledning. Att olyckorna är extremt få beror till stor del på piloternas säkerhet och försiktighet. Vid minsta antydan till dåligt väder ställs flygningarna in. Bokar man en ballongtur bör man alltså vara beredd på att flygningen kan skjutas fram lite grann.

Att tänka på

  • Värmen från brännaren kan bli ganska intensiv om du står nära. Ha gärna med dig en keps, hatt eller annat som skyddar huvudet.
  • Som nämnt ovan är luftballongflygning mycket väderberoende. Var beredd på att turen kan behöva bokas om.
  • Ta inte med dig dina finaste kläder, eftersom start- och landningsplatserna kan vara något leriga.