Saint Tropez Reseguide

Vid Medelhavet finner man nöjesparadiset Saint Tropez ligger mitt på den franska rivieran mellan de större städerna Toulon och Nice. Staden är i dag känd för att vara en favoritplats för de rika och berömda, men genom historien har Saint Tropez genomgått flera faser. Tack vare sin skyddade placering i bukten Baie de Pampelonne var staden under medeltiden ett militärt fäste. Under 1800-talet hade dock staden tappat sin forna glans. Nu hade Saint Tropez karaktären av en fattig fiskeby. Fram till dess att staden blev en nöjesmetropol var Saint Tropez förmodligen mest känd för att det var den första staden på den franska sydkusten som blev befriad under andra världskriget.

Under 1950-talet började dåtidens celebriteter i form av artister, konstnärer och skådespelare besöka Saint Tropez. Brigitte Bardot var antagligen den första riktigt stora stjärnan att bli förälskad i staden. Saint Tropez stjärnstatus ökade därefter snabbt och redan under 1960-talet var staden kanske den populäraste platsen för de rika och berömda på hela den franska rivieran.

Saint Tropez och hamnen
Vy över Saint Tropez och hamnen

I dag är det mest exklusiva nöjeslivet koncentrerat till området vid Hotel Byblos och Les Caves du Roy samt omkring marinan i Port de Saint Tropez. Här anordnas de bästa och största festerna. Här måste man ha en viss stjärnstatus för att få komma in.

Är man inte särskilt intresserad av att spana in celebriteter kan man i stället spendera sina dagar på någon av de fyra stränderna i staden. De flesta hotell ligger utmed kustremsan, så förutom valet av prisklass spelar det egentligen ingen roll vilket hotell man väljer. Man har alltid nära till sol och bad.

Om synen av de enorma lyxyachter som frekventerar Saint Tropez är det som lockar mest ska man besöka staden i slutet av september. Då går nämligen en regatta, Les Voiles de Saint Tropez, av stapeln. Det är inte ovanligt att man här kan skåda yachter som är över 50 meter långa.

Hotell i Saint Tropez – 3 tips

Saint Tropez är i det närmaste synonymt med lyx och flärd i Europa. I denna lilla stad på den franska rivieran samlas de rika och berömda varje sommar för att festa och delta i racingtävlingar på vattnet. Trots stadens litenhet ligger här mängder av femstjärniga hotell. Känner man att ett femstjärnigt hotell är lite att ta i, ska man ändå vara medveten om att prisnivåerna på de tre- och fyrstjärniga hotellen också är ganska höga. Här är tre tips på hotell i Saint Tropez.

La Bastide De Saint Tropez

De flesta femstjärniga hotell i Saint Tropez ligger en bit utanför stadskärnan. Det femstjärniga hotellet La Bastide är inget undantag. Det finns inget med detta hotell som inte osar lyx. Det finns såväl en mycket rymlig utomhuspool som ett relativt stort gym. Trädgården, som hotellet är omgivet av, är lummig och full av blommor av olika slag. Servicen är oklanderlig. Vill man dricka champagne och äta jordgubbar till frukost vid poolen är det bara att kalla på en servitör, eller ännu bättre, ringa roomservice från rummet.

La Belle Aurore

La Belle Aurore är ett mer klassiskt semesterhotell som ligger precis på stranden i den lilla byn Sainte-Maxime, strax utanför Saint Tropez. Här finns bara 17 hotellrum totalt så det gäller att vara ute i god tid för att få plats. De flesta av hotellrummen har utsikt över Medelhavet. Vissa av rummen har även en egen terrass. Alla hotellgäster kan dock nyttja hotellets fina takterrass, där det även finns en utomhuspool.

Villa des Anges

Även hotellet Villa des Anges ligger i Sainte-Maxime utanför Saint Tropez. Om det finns hotell i och omkring Saint Tropez som kan betraktas som budgethotell över huvud taget, är Villa des Anges ett av dessa. Priset för en hotellnatt på detta hotell är klart överkomligt. En nackdel är dock att hotellet inte ligger på gångavstånd från stranden. Dessutom bör man känna till att rummen är små och mycket enkelt inredda.