Resesparande och buffert till resan

I samarbete med Bank24

Målet är att drömresan ska bli av om 12 månader. Resmål, resesällskap och utflykter är bestämda. Nu är det bara pengarna som saknas. Hur skapas ett effektivt resesparande och en buffert som kan användas i samband med resan?

  1. Börja med att göra en budget

Första steget bör alltid vara att göra en budget. Hur mycket kommer resan att kosta, hur mycket kommer utflykter kosta och hur stor summa bör varje person ha i ”fickpengar”? Här är det otroligt lätt att lägga en för snål budget och enbart räkna med själva resekostnaden. Men är man på en semesterresa så bör man inte snåla för mycket på utflykter och evenemang. Ett bra verktyg är att använda Budgetkalkylen från konsumentverket.

  1. Hur mycket måste sparas?

När en budget finns är det lättare att räkna ur hur mycket som behöver sparas per månad. Kommer resekostnaden per person bli 24 000 kr och ni har 12 månader till att resan behöver betalas till sin helhet innebär det ett månadssparande på 2000 kr per månad.

  • Men om resan betalas i förväg?

Det är inte ovanligt att resan betalas långt i förväg. Så även om ni har möjlighet att spara 2000 kr i månaden i ett år så kan pengarna eventuellt behövas redan inom 4 – 6 månader. I detta fall får man använda delbetalning, privatlån eller exempelvis en kontokredit för att betala resan. Den summa som lånas återbetalas inom ett par månader vilket innebär att själva kostnaden för lånet inte hinner bli speciellt hög. Besök Bank24.nu för att hitta lånemöjligheter till lägsta räntor och avgifter.

Se till att ha tillgänglig buffert på resan

Kom även ihåg att alltid ha en rejält tilltagen buffert som kan nås under reseperioden. Det är inte pengar som ingår i budgeten för att användas utan enbart som en trygghet om något skulle hända. Det kan exempelvis vara 25 000 kr som sitter på ett sparkonto och som man via en dator eller mobil kan föra över till sitt transaktionskonto. Pengar som kan användas om man snabbt behöver boka om flygbiljetten, behöver uppsöka sjukvård eller liknande.

Eftersom denna buffert inte är tänkt att användas mer än i nödsituation kan exempelvis en öppen kredit vara en lösning. Pengarna finns tillgängliga via ett kreditkonto och kan lånas när de behövs. Att använda kreditkortet för denna lösning är inte alltid lika smidigt då kreditkortet har en uttagsbegränsning utomlands.

Krediten kan därmed användas i situationer där försäkringsbolagen kommer att ge ersättning men där man själv förväntas lägga ut summan till man kommit hem från resan.