Resenärens guide till betalkort

Du har bokat resan och ska förbereda din packning och reseplanering för din vistelse på resmålet. Ditt nästa steg är att fundera hur du ska göra med pengar. De flesta som ska resa utomlands tänker ofta att det är bra att växla kontanter i lokal valuta vid närmaste växlingskontor som tex Forex eller Exchange, oftast är det bra att ha kontanter i plånboken. Det bästa är att både packa med sig valuta samt betalkort som tex Mastercard eller Visa på resan, beroende på ditt resmål så kan du ibland tom klara dig med ett endast betalkort i packningen och strunta i att växla pengar innan resan. Skulle du behöva få tag på kontanter så behöver du bara hitta närmaste uttagsautomat.

När du tänker använda ett kreditkort på resan så finns det några saker du bör hålla koll på för att utnyttja de fördelar som de bästa korten erbjuder. Vi tänkte gå igenom 4 viktiga punkter när du ska jämföra och hitta bästa kreditkortet för dig som reser.

Reseförsäkring

Det här ingår i princip på de flesta kort men kan vara bra att veta. När du bokar och betalar för flygbiljetterna med antingen ett Visa eller Mastercard så har du utan extrakostnad en reseförsäkring samt avbeställningsskydd som kan vara värdefull om du skulle bli sjuk eller skada dig så att du inte kan genomföra resan.

Avgift vid uttag

Ska du använda kortet i uttagsautomater utomlands behöver du veta vilka avgifter som är förknippade med uttag eller om det ingår ett visst antal fria uttag innan du blir debiterad en avgift för uttaget.

Valutapåslag vid växling

Ibland vid kreditkortsbetalning utomlands får du möjligheten att välja om du om du vill betala i landets lokala valuta eller låta säljaren omvandla beloppet till svenska kronor. De erbjuder den tjänsten eftersom de tjänar pengar på dyra växlingskurser varför det är mer fördelaktigt för dig att välja betalning i lokal valuta och låta din bank sköta valutaväxlingen istället.

Vanligast är kreditkort som har ett valutapåslag om ca 1,5%-2% på beloppet, men det finns även kreditkort som har 0% i valutapåslag vilket är det bästa.

Bonus och poängsystem

Har kreditkortet någon form av system för bonuspoäng är du betalar med kortet? Kolla upp hur många poäng du får per spenderad krona, hur mycket poängen är värda samt vad poängen kan användas till. Ofta kan poängen användas i utvalda butiker som betalningsmedel med det finns även kort med bonuspoäng som kan omvandlas till rena pengar i fickan!