Resekreditkortet – Var uppmärksam på dess fördelar

Kreditkort delas ibland in i olika kategorier beroende på vilka förmåner som finns på kortet. Här finns exempelvis bensinkorten med extra höga rabatter hos bensinbolagen och resekorten med olika reseförmåner. Bensinkorten är relativt lika gällande dess fördelar – det gäller däremot inte för resekreditkorten.

Det finns ett flertal kreditkortsföretag som anger att deras kort är så kallat ”resekreditkort”. Det är kort som på ett eller annat sätt ger fördelar till de som tycker om att resa. På den punkten är korten lika då alla har förmåner som på något sätt är fördelaktigt för resenären. Men vilket är bäst? I ett flertal researtiklar visar Bastakreditkortet.com att ordet ”bäst” verkligen kan tolkas olika. Allt beroende på vad som prioriteras.

Bonus ger billigare resa – men uttagsavgift är inte reseförmånligt

Ett flertal kreditkort har bonussystem. Det vanligaste är att poäng samlas på kortet när kortet används för inköp. Det kan exempelvis innebära att ett poäng ger per krona vid inköp. Dessa poäng kan sedan användas för att köpa flygbiljetter (vanligast) men en del kort ger även möjligheten att köpa båtbiljetter, tågbiljetter eller upplevelser för poängen.

På detta sätt skapar resekort med bonus ett fördelaktigt och enkelt sätt att få billigare resor. Men man ska vara uppmärksam på om kortet sedan verkligen ska följa med på resan. För även om det är ett kort som ger billigare biljetter så behöver inte vara ett resekreditkort som passar bra att ha med när väl resan genomförs.

Ett flertal resekreditkort har nämligen både uttagsavgift och valutapåslag. Med tanke på att kontantbetalning dominerar i flera delar av världen kommer uttag behöva göras och då uppstår helt onödiga kostnader.

Smidig service på resan

En annan punkt som skiljer korten åt är vilken service och vilket försäkringsskydd som ges på resan. Om resan köps med ett kreditkort så ingår i stort sett alltid reseförsäkring. Det är extremt få kreditkort där reseförsäkring inte ingår.

Men utbud av försäkringsdelar samt ersättningsnivåer skiljer stort. För en familj kan det skilja på över 10 000 kr i ersättning i det fall man missar anslutningsflyg eller liknande. Det viktigaste är att kontrollera att kortet har ersättningsnivå som gör att ersättning går att få för alla familjemedlemmar.

På resan ger även vissa kreditkort en extra service i form av Concierge Service, tillgång till flygplatslounger, StopService och Nödpengar. Concierge Service innebär att resenären när som helst under ett dygn kan ringa kreditkortsföretaget och få hjälp med i princip vad som helst. Det kan handla om att förmedla meddelanden till anhöriga i Sverige, boka hotell, kolla upp priser eller svara på frågor om öppettider. De utför därmed de flesta tjänster som kan genomföras på distans.

Eftersom Concierge Service är en större tilläggstjänst ingår det enbart på de dyrare resekorten och priset på dessa brukar vara minst 1000 kr per år.

StopService en tjänst som innebär att alla värdehandlingar kan spärras med ett enda samtal. Många har denna service som en separat tjänst via exempelvis sitt försäkringsbolag men det kan alltså även ingå i kreditkortet. Med Nödpengar menas att kreditkortsföretaget kan se till att resenären får tag på kontanter även om plånbok och kreditkort är stulet.

Det viktiga är att se på helheten

I val av kreditkort gäller det därmed att se på helheten. Är det bonus och billigare biljetter som är viktigast – eller fria uttag och kort utan växlingsavgift? Är tillgång till flygplatslounger önskvärt och all service som ingår i Concierge Servie – eller är priset för högt för detta?

En specifik fördel behöver nödvändigtvis inte stå i motsats till en annan fördel men man bör alltid se på helheten och välja ett kort som ger bäst förmåner utifrån vad man prioriterar. Ett alternativ kan till och med vara att samla poäng och köpa resan med ett kort – men ha med sig ett annat när man väl reser iväg.