Ölresa till Åland

Vi blev inspirerade av en artikel vi läste på nätet om det åländska bryggeriet Stallhagen och bestämde oss för att ta en tur till Fredens Öar. Ja, Åland kallas faktiskt så! Åland är nämligen en demilitariserad zon sedan Ryssland förlorade Åland i Krimkriget 1856. Åland är också ett slags omvänt skatteparadis, det känns som att mycket är ganska dyrt på Åland på grund av att de inte är med i EUs momsunion. Saker blir helt enkelt dyrare att importera till öarna som ligger mellan Sverige och Finland.

Å andra sidan är det extremt billigt att resa till Åland, ja rent av gratis! Jag fick en gratisbiljett på Viking Line Cinderella av en kompis, som vi kunde använda. Egentligen gäller den biljetten bara på kryssningsresor, men ingen kollar detta om man går av halvvägs.

Öl som sagt: Viking Line Cinderella båten går klockan 18:00 från Stockholm, så 18:05 satt vi i puben ombord och provade oss igenom sortimentet. Det var ett ganska hyggligt sortiment av flasköl, dock ganska standardmässigt. Ingen (belgisk) suröl som jag gillar så mycket. Men det fanns ju också några flaskor av Stallhagens öl, och någon flaska av det andra åländska bryggeriet, Open Water Brewery. Stallhagens US Red Ale blev min favorit av de fyra-fem sorter jag provade.

Stallhagen BryggeriVi klev av båten klockan 08:30 lokal tid, käkade lite frukost i Mariehamn, en mycket vacker stad. Därefter tog vi bussen ut till Godby och en ganska så lång men uppfriskande promenad till Stallhagens bryggeri. Wow, säger jag bara, bryggeriet ligger jättevackert bredvid en liten sjö. På sjön har de en flytande scen där det spelas teater eller rockmusik på kvällarna. Och det var tydligen inte bara ett bryggeri/pub, utan även en jättebra restaurang. Deras pubkorv var magisk. Varje dag serveras en kötträtt, en fiskrätt, och en vegetarisk. 12 olika ölsorter fanns på kranarna också att välja emellan, jag tog en provbricka med sex olika sorters mörka öl. Stallhagen Baltic Porter är extremt bra. Tydligen så rostas malten i en fiskrök ute på gården inför varje bryggning, mer hantverksmässigt än så går det inte att göra öl.

Halvlulliga tog vi oss tillbaks till Mariehamn för att hinna med en annan Viking Linebåt, nämligen Amorella som gick från Mariehamn 14:20. Där slank det också ner några öl i puben, samt att vi shoppade loss i tax freen och fick med oss vardera 20-talet olika flaskor från just Stallhagen och Open Water Brewery. Hemresan kostade 10€ och vi var hemma i Stockholm igen 19:00. Ett helt dygn med öl med andra ord, och resan var bara några få timmar längre än om man bara tog en vanlig Cinderellakryssning.

Jag rekommenderar verkligen en liknande resa, även om ni inte är ölälskare som jag. Det finns så mycket annat fint att se och göra på Åland och i Mariehamn, och att komma på morgonkvisten och resan hem på eftermiddagen är helt enkelt perfekt planering av ens tid. Det är lite konstigt att Viking Line inte säljer färdiga sådana paket, utan att man måste pyssla lite med biljetterna enligt min beskrivning ovan.