Olika sätt att finansiera semesterresan

I samarbete med Enklare.se

Har du inte råd att betala hela semesterresan i samband med att den bokas? Lösningen är någon av de många finansieringslösningar som finns vid inköp av resor. Vad passar dig bäst?

  • Delbetalning via resebolaget

Många resebolag erbjuder delbetalning av resan. Här kan man ofta välja på allt från 6 månader till 24 månaders delbetalningstid. Det är vanligt att ”räntefri” delbetalning erbjuds vilket kan uppfattas som att det är gratis. Men se upp med eventuella fasta kostnader. Det kan vara uppläggningsavgifter och aviavgifter. Dessutom brukar det enbart vara räntefritt så länge som delbetalning sker inom en viss period (exempelvis max 12 månader).

  • Bolånet

Är det en mycket dyr resa kan höjning av bolånet vara ett alternativ. Fördelen är den låga ränta som erbjuds med detta lån. Men det finns även nackdelar med detta alternativ. Skulle banken fråga vad pengarna ska användas till och ”resa” anges som orsak finns risk att de nekar lån. Dessutom bör man kontrollera att inte belåningsgraden ökar så mycket att amorteringskrav plötsligt aktiveras. Bolån är ekonomiskt bäst – om förutsättningarna passar in.

  • Kreditkortet

Hur mycket kostar resan? Under hur många månader vill du betala av den? Är det en kostnad på 15 000 kr kanske det är möjligt att betala av det på 3 – 4 månader. I detta fall kan kreditkortet vara ett av de bättre alternativen.

För det första finns minst 50 dagars räntefri period vilket gör att ränta bara uppstår under 2-3 månader. Dessutom erbjuder många kreditkort räntefri delbetalning där det enbart uppstår en fast kostnad på månad (exempelvis 59kr per månad). Att i detta fall behöva betala ca 180 kr för att låna 15 000 kr under 3 – 4 månader är klart ekonomiskt.

Överlag rekommenderas att resor betalas med kreditkort. Detta oavsett hur själva finansieringen sedan sker. Detta utifrån att en rad försäkringar ingår.

  • Privatlån

Är det en större summa, som ska återbetalas över ett eller flera år, är privatlånet bäst. Vi rekommenderar dig att jämföra lån med enklare.se. Låg ränta och lång amorteringstid är dess största fördelar. Det är även en av de vanligaste finansieringsvägarna till resor. Detta utifrån att månadskostnaden kan hållas låg med lång amorteringstid.