Montpellier Reseguide

Montpellier är Frankrikes åttonde största stad och den stad i landet som har vuxit snabbast under de senaste decennierna. Framför allt är det stadens universitet, som faktiskt är ett av de äldsta i världen, och de företag och industrier som växer fram i forskningsmiljöerna som gör att staden stadigt ökar i invånarantal.

Montpellier ligger mellan Medelhavet och bergen i nationalparken Parc National des Cévennes. Vid ett besök till Montpellier behöver man alltså inte välja mellan solbadande och vandringsäventyr. Man kan göra bådadera, under samma dag dessutom. Väljer man att stanna i stadens centrum finns ett stort antal sevärdheter att besöka.

Staden Montpellier nämns för första gången i ett dokument från år 985. Under 900-talet var staden ett viktigt handelscentrum. Under 1200- och 1300-talen blev Montpellier känt som en plats för utbildning. En medicinsk fakultet grundades år 1180. Strax därefter grundades stadens universitet. Under de århundraden som följde var Montpellier i centrum för stora historiska skeden, såväl religiösa som militära. Stadens moderna historia inleddes under 1800-talets senare del då Montpellier blev ett viktigt industricentrum.

Lämningar från stadens rika historia finns lite överallt i stadskärnan. En turist som besöker Montpellier kommer förmodligen först och främst att upptäcka stadens enorma torg, Place de la Comédie. Torget ligger precis mitt i staden och är ungefär 50 meter brett och 300 meter långt. Stadens triumfbåge är ändå kanske stadens mest kända landmärke. Triumfbågen Porte du Peyrou, som byggdes 1693, ligger i parken Jardin de Peyrou.

Montpellier har varit ett biskopssäte sedan medeltiden. Naturligtvis ståtar därför Montpellier med en magnifik katedral. Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier är i dag ett franskt nationalmonument, och det är inte svårt att förstå varför. Katedralen, som härstammar från mitten av 1300-talet, är mycket vacker med två mäktiga torn.

Är man intresserad av växter eller bara vill ta en promenad i vackra omgivningar är Frankrikes äldsta botaniska trädgård, Jardin des plantes de Montpellier, ett bra besöksmål. Trädgården ligger strax nordväst om stadskärnan och sträcker sig över hela 4,5 hektar.

Hotell i Montpellier

Staden Montpellier, belägen på Frankrikes kust mot Medelhavet, är förmodligen relativt okänd för oss svenskar, men faktum är att Montpellier faktiskt är den stad i Frankrike som både växer snabbast och har den bästa ekonomiska utvecklingen. Samtidigt är Montpellier en mycket gammal stad, vilket verkligen märks när man strosar omkring på stadens gator. Det finns en sevärdhet i vart och vartannat gathörn i staden. En sevärdhet man inte får missa i Montpellier är den magnifika katedralen som uppfördes på 1300-talet. Att hitta hotell i Montpellier är inte svårt. Det gäller bara att man bestämmer sig för önskad prisklass innan man sonderar utbudet av hotell.

Hotel Pullman Montpellier Antigone

Vill man bo förstklassigt i Montpellier är Hotel Pullman ett bra val. Detta hotell erbjuder sina hotellgäster en utomhuspool med en bar, ett välutrustat gym, en takterrass och en utmärkt restaurang. Samtidigt som hotellet har en ganska lyxig profil är hotellet mycket familjevänligt och personalen gör allt för att tillmötesgå barnfamiljens behov. Hotellrummen är modernt inredda i spännande färger och material. Det finns egentligen inget att klaga på när det gäller detta fyrstjärniga hotell.

Newhotel du Midi

Newhotel du Midi är ett trestjärnigt hotell i Montpellier som alltid får mycket goda omdömen av sina hotellgäster. Det kan ha att göra med att standarden på bekvämligheterna är mycket hög. Hotellet har 44 rum, varav alla har värdeskåp, minibar, gratis wi-fi, kabel-tv och kostnadsfria hygienartiklar. Dessutom får man en dagstidning till rummet varje dag. Prisnivån är inte särskilt hög och man bor bra på gångavstånd till de flesta större sevärdheter i centrala Montpellier.

Hotel Royal

Hotel Royal är ett hotell som inte liknar något annat hotell i Montpellier. Hotellet, som ligger mitt i centrala Montpellier, är inrett i en i det närmaste överdådig stil, trots att det är ett trestjärnigt hotell det handlar om. Det är rent och fräsch och det går inte att klaga på vare sig standard eller bekvämligheter. I hotellbyggnaden ligger ett klassiskt franskt café som verkligen kan rekommenderas.