Lourdes Reseguide

Det är knappt man hittar Lourdes på en karta över Frankrike, men faktum är att denna lilla stad i regionen Midi-Pyrénées i sydvästra Frankrike ligger i den absoluta toppen när det gäller antalet besökare per år i förhållande till folkmängd. Lourdes har cirka 15 000 invånare, men staden tar emot upp emot 7-8 miljoner besökare varje år.

Sevärdheter i Lourdes

Vallfartsorten Lourdes

Stadens popularitet som besöksmål kommer av att Lourdes räknas som en viktig vallfartsort. Så har det varit ända sedan en 14-årig flicka med namn Bernadette Soubirous en dag år 1858 fick en uppenbarelse av Jungfru Maria. Platsen för uppenbarelsen var grottan Massabielle strax utanför stadskärnan. Enligt legenden sprang en källa fram i grottan i samma stund som Jungfru Maria uppenbarade sig.

Idag är just källan den främsta sevärdheten i Lourdes. Källan sägs ha renande och helande egenskaper (även om katolska kyrkan menar att det är besökarnas tro som ger vattnet dess egenskaper). Det går att bada i källan och många besökare dricker vattnet från speciella kranar.

Andra sevärdheter i Lourdes

Efter uppenbarelsen blev Lourdes snart ett religiöst centrum. Man uppförde snart flera basilikor (kyrkor) kring grottan. Kyrkobyggnaderna är riktiga mästerverk både på utsidan och på insidan. Taken och väggarna är täckta av vackra väggmålningar som visar både uppenbarelsen i sig och bilder från pilgrimsfärder.

Runt omkring Lourdes sträcker sig höga toppar i bergskedjan pyrenéerna. Tre av topparna mäter över 1000 meter och är populära mål för besökare som tycker om att vandra. Till en av topparna, Grand Jer, går en linbana som är ett måste vid ett besök till Lourdes. Utsikten från toppen är minst sagt makalös.

Lourdes har en historia som går tillbaka ända till 700-talet, då den moriske krigsherren Mirat byggde ett fort i staden som skydd mot Karl den Stores (Charlemagne) härjningar. Fortet står faktiskt fortfarande kvar och är väl värt ett besök.