Kristiansand Reseguide

kristiansandKristiansand är huvudort i regionen Telemark i Norge och ligger nästan längst söderut på den norska halvön. Till skillnad från många andra städer i södra Norge är Kristiansand en ganska ny stad. Det var den danske kungen Kristian IV som grundade staden så sent som år 1641.

Kristiansand är framför allt en sommarstad. Varje år reser tusentals norrmän till staden för att njuta av sol och bad och andra nöjen. I staden finns bland annat en mycket berömd djurpark. Varje sommar arrangeras också en mängd festivaler som många tusen besökare.

Kristiansands djurpark

Kristiansands djurpark (Kristiansand Dyrepark) är en av de mest populära turistattraktionerna i Norge. Varje år kommer närmare 700 000 besökare till Kristiansand för att se de över 100 olika djurarterna på nära håll. Djurparken grundades 1964 i mycket liten skala, men sedan dess har parken utökats undan för undan. Idag finns flera avdelningar i parken, som numera kan räknas lika mycket som en nöjespark som en djurpark. Den norske barnboksfiguren Kapten Sabeltand har fått en egen värld. Man har också byggt upp en värld kring den populära berättelsen Folk och rövare i Kamomilla stad.

Om man tröttnar på att se djur från världens alla hörn och strosa omkring i parkens fantasivärldar kan man alltid ta bilen till Sørlandssenteret, som är ett av de största köpcentrumen i Norden. Här finns en bra bit över 100 butiker att shoppa i.

Friluftsområden, museum och festivaler

Kristiansandsborna själva tycker om att röra sig i skog och mark. Av den anledningen finns mängder av friluftsområden omkring stadskärnan. Odderøya är en halvö som är mycket populär för vandringar. Ön ligger precis utanför stadens centrum.

För den som tycker om att besöka intressanta museum är Sørlandets Kunstmuseum ett bra val. Här samlas permanenta utställningar inom klassisk konst med tillfälliga utställningar inom modern konst.

Året om arrangeras festivaler i Kristiansand. Staden kan utan större hinder utses till Nordens festivalstad nummer ett. Under sommaren arrangeras bland annat Bragdøya Blues Festival, Protestfestival, Kulturnatta och Southern Discomfort. I oktober arrangeras festivalen Dark Season.