Hitra guide

Hitra i Norge – fisket lockar både med turism och jobb. Tittar man på en karta över Norge och letar efter ön Hitra kan det vara svårt att ens hitta denna plats. Hitra är nämligen ingen särskilt stor ö och den ligger långt norrut. Det betyder dock inte att Hitra inte har något att erbjuda. Här är nämligen fiskeindustrin som mest intensiv och det betyder att ön lockar många människor som är intresserade av arbete och dessutom många som vill uppleva öns säregna och varierade natur.

Hitra är Norges sjunde största ö, belägen vid utloppet av Trondheimsfjorden utanför Trondheim. Det finns ganska goda vägförbindelser mellan fastlandet och ön, men man får räkna med att det tar sin tid att ta sig till ön med bil. Från Trondheim är det till exempel 16 mil. Man tar sig till Hitra genom en tunnel som går under havet, att åka båt till Hitra behövs inte om man inte vill förstås. Hitra består av flera öar.

Jobba på Hitra

På Hitra är laxindustrin stor och det finns goda möjligter att få jobb. Att som svensk jobba inom fiskeindustrin kan vara ett sätt, under en begränsad period, att jobba ihop en större summa pengar. Det är inte ovanligt att yngre svenskar tar sådana jobb för att ha råd att tex resa.

Fiskeindustrin

Hitra är centrum för fiskeindustrin i ett mycket stort område. Fisket är traditionellt sett mycket gott i havet utanför ön och några av fiskelägena på ön, såsom till exempel Hestnes, har varit välkända valstationer genom århundraden. Idag är Hitra huvudort för två av Norges största bolag inom fiske och varje säsong behövs mängder av arbetskraft för att hantera de enorma mängder fisk som fångas. Kommunen Hitra och grannkommunen Fröya står faktiskt för 20 procent av all den lax som fångas i Norge varje år. På ön Hitra finns också världens största krabbfabrik.

Natur och Turism

Hitra har mycket att erbjuda turister. Framför allt är det den omväxlande naturen som lockar. Vissa turister kommer till ön för att fiska på egen hand i någon av de över 7000 små tjärnarna och sjöarna eller i någon av laxälvarna. Andra besöker Hitra för att ta del av ett lugn som är svårt att finna någon annanstans. Vid kusten mot havet är naturen vindpinad och växtligheten består främst av hedar täckta med ljung. Längre in mot centrum av ön finns stora tallskogar med många unika fågelarter.

Fiske på Hitra

Hitra är känt för sitt havsfiske som bjuder på fisk som tex torsk, sej och hälleflundra. Fisketurismen är stor med tex många tyskar som varje år åker dit.